BUjjÉK 2014!

Augusztusban jó naivan azt írtam, hogy vagyok, de aztán mégse lettem, említett ok miatt. Most mutatok róla egy másik képet, ez színesebb:

Rozika él, virul, és növekszik, viszont a két gyerkőc együttesen pont elviszi minden időnket otthon, s még a munkahelyi szabad percek számát is jelentősen csökkentik. Így aztán nem nagyon jut már a hobbira semmi, maximum olvasgatni tudok. Meg néha nézegetni, mit játszanak/konvertálnak/festenek mások, és milyen nyálcsorgatnivaló figurák jelennek meg. Viszont, már egyre erősebb volt bennem a késztetés, hogy folytassam a blogot, úgyhogy most már tényleg vagyok, s írok, amikor csak tudok. Heti egyet nem ígérek, de azért havi párat igen. :-)

S mivel is kezdjük, mint a mindenhol szokásos “mi volt a tavalyi évben, s mit szeretnénk idén?” kérdéskörrel. Kezdjük a meg nem valósult tervekkel: a Jubileumi Osztag nem készült el, és lehet, hogy már sose fog (de-de, idén meglesz, már csak két modell van, és azok is 70%-ban készek.). A GD-re sem jutottam el, sajnos pont akkor lett beteg az egész család. És még a pontversenyt se fejeztük be! Erre azonban mindjárt jön egy feladvány, ami eldönti, ki nyer. Hogy mit, azt is megmutatom (mindjárt).

Na nézzük, mit sikerült: rengeteget olvasni, azt igen. Hozzájutottam egy csomó 40k-s könyvhöz, méghozzá elektronikus formában, úgyhogy az aktuális megjelenések mellé a régebbiek közül is sikerült szemezgetnem. Karácsonyra meg a Jézuska (nem az a szakállas arc, aki a Támaszpontban dolgozik) hozott nekem egy kis tabletet, úgyhogy most már nagyon menő módon, kinyomtatgatás nélkül tudom olvasni őket. Egy külön bejegyzés keretében meg is fogok emlékezni ezekről. Tényleg. :-) Oké, annyit elárulok, hogy az Év Könyve tavaly megosztva az Unremembered Empire (Dan Abnett) és az Angel Exterminatus (Graham McNeil) lett.

Igaz ugyan, hogy a Jubileumiak nem lettek kész teljesen, csak Kitt testvér (akit már láthattatok is), de ezen kívül felújítottam és megtalpaltam egy ősrégi inkvizítort Laca barátomnak (szintén láttátok már, ugyanabban a bejegyzésben), plusz Karira még egy Véres Angyalt is befejeztem, aki legalább öt éve ücsörgött már a szekrényben, jó sorsára várva. Őt is mutatom:

Idén igyekszek többet haladni, vannak is új jelentkezőim (sokat emlegetett Laca barátomtól szülinapomra kaptam kér ősrégi felderítőt, akikre már rég fájt a fogam), meg a régiek is (hehehe).

De vissza 2013-ra! Számomra a legérdekesebb megjelenések a Horus Heresy második szabálykönyve, a Massacre volt fontos és emlékezetes, meg a legújabb Space Marine kódex voltak (most meglepődtetek, ugye? :-) . Modellek közül az új Sternguard osztag nyert, az egyszerűen gyönyörű (és fantasztikusan sok alkatrész van benne). A legnagyobb csalódás meg a GW üzletpolitikája: eddig is drága volt a hobbi, de egy ideje nagyon felfelé tolják a célközönséget, egyre szebb, de egyre megfizethetetlenebb cuccokkal jelenve meg.  Oks, a digitális kiadványok jó ötlet, hiszen így kisebb Kódexeket, ötleteket is meg tudnak jelentetni, és ez a változatosságot növeli. Csak a modelleket ne kéne megvenni…

Node mielőtt eluntok, gyorsan az idei tervekről: próbálok itt is haladni a Hórusz Eretnekség történetével, plusz az olvasott könyvekről, új megjelenésekről is írni, meg festeni, és majd év végén elmenni a Games Day-re. Azt hiszem, tavaly is ezeket terveztem, de sebaj, hátha idén több is összejön belőlük. :-)

És végül, mielőtt nagyon eluntok, a tavalyi játék döntő feladata, és a díj (fanfárok zengjenek, bolterekkel levegőbe lőjenek a hangulat fokozására):

Kéretik konvertálni egy Eretnekség-korabeli modellt (max. MK6-os páncélban), lefotózni, hogy jól látható legyen, több szögből, és elküldeni nekem. Forge World figura egy az egyben összerakva nem ér, tessenek kicsit dolgozni. A modell 1-5 pontot ér, így akár még utolsókból is lehetnek elsők. Aki pedig ezzel együtt a legtöbb pontot éri el, az jutalmul egy igazi, fém Thunder Warriort kap ajándékba. Ilyet, mint itt balra (de persze kifestés nélkül):

A képeket február 12 (szerda) 24:00-ig várom (vagyis van rá három hetetek), eredményhirdetés a nevezők bemutatásával együtt pedig február 17-én (hétfőn) lesz. A zsűri én leszek, esetleg még felkérem Harlequine barátomat is a részvételre. Nagyon modernek leszünk, neten keresztül egyeztetünk, pontozunk. Remélem, tetszik a feladat, és a díj!

Találkozzunk idén is, minél többször, itt!

…vagyok

Jónapokat!

Csúnyán eltűntem pár hónapra, ami nem szép tőlem. Volt nyaralás, kis betegeskedés utána, előtte meg egy halom meló. Plusz lesz egy nagy projekt őszre, arra is előre kell készülni:

Rozi gyerek (egyelőre sárgában), “élőben” majd szeptember közepén. Izgalmas lesz, az biztos. Lehet, hogy kár volt eladni a Sista sereget? :-)

Node ne szaladjunk előre,  szaladjunk vissza: nyaralásra ezúttal okosan elvittem a festékeket és pár figut, úgyhogy kipróbáltam a napfénynél való festést is. Klafa! :-) Végre láttam, mit csinálok… Eredménye is van, lássátok feleim ti is:

…vagyis Kitt testvér elkészült végre (ki találja ki, melyik légió?), és már csak ketten vannak, akikkel még lógok a Jubileumi Osztagból. Velük sincs már rettenetesen sok meló, de az elmúlt két hétben nem tudtam dolgozni rajtuk.

Ez meg egy ajándék figura Lacának, ha már a Blood Angels karaktere nem akar sehogy sem elkészülni. Eredetileg Gabesz festése, én csak a purity seal-eket csináltam meg, plusz a talpat. Igen, utólag már én is tudom, hogy nem volt jó ötlet zöld démonfejet rakni a zöld fűbe…

Elmaradt még jó rég a “melyik légióba szeretnél tartozni, ha az Eretnekség idején élnél” kérdés kiértékelése, úgyhogy ezt is megejtem:

novakmate: 1 pont
Pufi: 1 pont
Fromthedeep: 1 pont
ELiT: 2 pont

Jah, és az az előtti kérdésre (“milyen űrgárdista spec. szervet szeretnétek?”) se írtam eredményt, ejnye-ejnye. Úgyhogy most:

novakmate: 1 pont
Pufi: 1 pont
Bulba: 1 pont
kabaman: 1 pont

Így a verseny állása:

novakmate: 3 pont
Pufi: 3 pont
Szentelit/ELiT: 3 pont
Fromthedeep: 1 pont
Bulba: 1 pont
kabaman: 1 pont

Na, alakul. :-)

Elolvastam a “Mark of Calth” novelláskötetet, hát, annyira nem ájultam el tőle. Persze Graham McNeill rajongóknak sok utalás van bennük (az Ultramarine és az Iron Warriors regényekre), de ezért kár egy egész könyvet teleírni… Az utolsó három írás viszont kifejezetten jó (The Underworld War by Aaron Dembski-Bowden, Athame by John French, Unmarked by Dan Abnett – bár ennek nincs vége). Írjak róluk hosszabban is?

Na ennyi belőlem, legközelebb valami kevésbé személyessel jövök (pl. új SM Kódex, az új figuk meg a pletykák).

A Jubileumi Osztag – 7. rész

Jónapot!

Ismét dolgozgattam kicsit a srácokon, lassan kész is lesznek. Volt némi javítgatás, meg konvertálás, aztán meg egy kis festés. Az eredmény meg így néz ki:

Szemből majdnem kész Pöttyös vállap javítva Elölről alakul…
…hátulról még elég kopár Kitt testvér újra itt… …festésre készen!

Kapitány testvér balesetes vállapját javítottam, egy ragasztott, majd megfelelő méretűre reszelt putty-golyóval, aztán visszafestettem az egész szegecses részt. Remélem, többet nem esik le… Aztán rájöttem, hogy még pár dolgon változtatni fogok: van a hátán egy kis doboz, amibe egy kis zöld kábel megy be. Ezen viszont nem látszanak rendesen a részletek, úgyhogy lecserélem kis táskákra és gránátokra. A sisakján van egy kapitányi szimbólum (RT-éra), de ez meg félre van öntve, úgyhogy ez is megy a levesbe. Sajnos a régi figurákra nagyon lelkesen pakolták a miniatűr részleteket, csak nem tudták jól kiönteni… Úgyhogy most javítgathatom. Festésileg meg valszeg lángok lesznek a térdvédőin és a vállapján is oszt kész.

Terminátor-jelvényes kolléga az egyetlen, akin nem kellett konvertálni, őt festegetem szorgosan, most éppen -át, mert az arany nyaklánc mellett az ugyanilyen hevederek már túl sok volt. Úgyhogy most átalakult a mellpáncél és környéke. Nála elkapott a megalománia, és kap egy régi kapitányi köpenyt, amit majd szépen ki is díszítek, plusz a jobb vállán lesz személyes címer is. Jó meló lesz, de ez a modell nagyon tetszik, valami parancsnok lesz belőle és punktum! :-)

Kitt testvér sok idő után ismét előkerült, és ha már úgyis javítgattam, megcsináltam a lábát, kapott egy hüvelykujjat, megcsináltam a talpát, és már el is kezdtem festeni. Még a végét nem tudom, milyen lesz, egyelőre a “kötelező” darabokat festem rajta.

Az, hogy Reeves testvér elkészült, nagy lökést adott, azóta hetente többször is dolgozom a srácokon. Igazság szerint amíg csak az “alapokat” festettem a modellekre, addig nehezebben ment. Kevés időm is volt rá, és sokszor hiába tudtam volna már mondjuk este 10-kor leülni, nem volt kedvem festeni, mert lassan alakultak. De hogy egy végre nagy nehezen kész lett, már látszik, hogy haladok, és jobban van kedvem is csinálni. Ja, meg a család sem betegeskedik már annyit… :-)

Na szép napot, ti fessetek sokat!

Tényleg, egy festőversenyhez mit szólnátok? ;-)

Az első Horus Heresy Hétvége (2. rész) – infók

Hahó!

Itt a HH Hétvége érdekességeit bemutató második rész is, a szöveges információkkal, várható megjelenésekről, könyvekről, és pár kérdés-válasz a tervezőktől. Lesznek képek is, a végén. ;-)

Mik lesznek, és mikor jönnek a következő szabálykönyvek?

The Horus Heresy Book Two – Massacre (nemsokára megjelenik)

A könyv az elsőhöz hasonlóan bemutat négy „új” űrgárdista légiót, szabályokkal, spec. egységekkel, karakterekkel, primarchákkal együtt, leírja az Isstvan V-ös csata első felét, valamint lesznek benne harci küldetések és kampány-szabályok is.
A következő új légiók szerepelnek benne: Szalamandrák (Salamanders), Vaskezűek (Iron Hands), Igehirdetők (Word Bearers), Éjurak (Night Lords), e mellett  1-2 új egység az első négy kiadott sereghez (káoszosodás hatása, pl. Kakophoni a Császár Gyermekeihez).
Tervezett/bejelentett speciális egységek:
Szalamandrák – „Firedrake” terminátorok és „Pyroclast” egységek (valami tápos lángszórókkal)
Vaskezűek – Kiborgizált faltörő rohamosztagok
Egyéb egységek:
Mechanicum  - Legio Cybernetica (mind szövetségesként, mint önálló seregként hozhatók)
Titán Légiók – „Firebrands” sereg

The Horus Heresy Book Three – Extermination (kb. fél évvel második kötet után)

Ez a könyv lesz az Eretnekség történetét feldolgozó könyvsorozat első trilógiájának utolsó kötete. Az
Isstvan V-ös csata második részét írja le, valamint a Phall-i ütközetet (a Császári Öklök és a Vasharcosok óriási űrcsatáját).
A következő új légiók szerepelnek benne: Hollógárda (Raven Guard), Vasharcosok (Iron Warriors), Alfa Légió (Alpha Legion), Császári Öklök (Imperial Fists)

A második trilógia (majd egyszer…)

A következő trilógia az Eretnekség további hadszíntereit írja le:
Prospero - Ezer Ifjak (Thousand Sons), Űrfarkasok (Space Wolves), A Testőrgárda (Legio Custodes), A Csend Nővérei (Sisters of Silence),
Calth - Ultragárdisták (Ultramarines), démoni sereg
Signus Prime – Véres Angyalok (Blood Angels), démoni sereg

A regényfolyam következő kötetei

Nick Kyme: Vulkan Lives

A könyv főként arról szól, hogy mi történt Vulkánnal, miután eltűnt egy hatalmas tűzgolyóban az Isstvan V-ös mészárlás során. A regény főszereplői Vulkán és Conrad Kurze

Dan Abnett: Unremembered Empire

Ez a regény több, korábban megkezdett szálat (Know No Fear, Fear to Tread, Betrayer, Vulkan Lives, Deliverance Lost) fűz össze és folytat, és arról szól, hogy mit is csinálnak a lojalista primarchák, miután szembesülnek Horus árulásával. Az előzetesek alapján sejthetjük, hogy Guilliam a Második Birodalom felépítésén dolgozik, amihez meg akarja nyerni Sanguiniust is, akinek ez nem biztos, hogy tetszeni fog… De a többiek sem fognak rajongani az ötletért, az biztos!

Graham McNeil: Vengeful Spirit

Egy könyv Horusról, és arról, hogy mit tervez. Hasznos lesz, mert róla és a légiójáról már elég régen olvashattunk (tulajdonképp csak a regényfolyam elején, azóta csak mellékesen tűnt fel vagy ő, vagy valamelyik katonája). A regény egyik fő témája, hogy Horus azt hiszi, irányíthatja a Káoszt, de persze ez nem így működik.
Plusz lesz még egy képregény is, mely a „Know no Fear” előzményeit tárja elénk (és itt nem, nem a „Battle for the Abyss”-ről lesz szó…)

Kérdések és válaszok

- az Eretnekség története 14 évet ölel fel
- a Horus modell nemsokára várható
- a további légiók megjelenése a könyvek kiadásával párhuzamosan – mindegyik kap speciális egységeket, karaktereket, vállapokat, jármű-ajtókat, drenyákat
- Apocalypse formációkat egyelőre nem terveznek, majd talán a jövőben
- a Birodalmi Sereg (IG) is megjelenik majd, ráadásul több sereglistát terveznek (az első a Calth-témával párhuzamosan)
- a könyvekben szereplő modellek nagy része kap figurát, de nem mindegyik, és lesznek újak is
- lesz MK3 rohamosztag is (ami rejtélyes módon kimaradt eddig), de van most sürgősebb dolguk is
- a hiányzó Volkit-fegyverek is megjelennek idővel
- a rendkívül népszerű Ősöreg Rylanor  is kap figurát, de csak később (Saul Tarviz, merre vagy?)
- fogós kérdés a könyvtárosok, káplánok, technikusok színe az Eretnekség idején, egyedül a technikusokra tudtak választ adni, amiben ugye szerepel a vörös, de nem az egész modellen, csak jelzés-értékűen (könyvtárosok ugye hivatalosan nincsenek, a káplánok meg légiónként különböznek)
- önálló Mechanicus lista lesz, apránként jönnek ki a modellek és szabályok, sőt lesz egy külön könyv (Mars), ami velük foglalkozik (ezt milyen régóta várják a rajongók…)
- lesznek MK5-ös és MK6-os páncélú speciális egységek is, ahogy a történet halad előre
- a könyvekben sokat emlegetett Viharmadár (Stormbird) csapatszállítóval egyelőre szenvednek, nem sikerült kitalálni, milyen legyen
- lesz viszont valamilyen másik repülő, amin titokban dolgoznak
- idegen fajok listáit nem tervezik, mivel azokat a Nagy Keresztes Hadjárat során az űrgárdisták jórészt kiirtották, vagy elzavarták az űr sötét szegleteibe

A Horus Eretnekség történelme a GW berkein belül (ez vicces lesz!)

1. Chapter Approved (1988 eleje)

Az Eretnekség első említése ebben a kiegészítő kiadványban történt, mert az egyik oldalon volt egy nagy üres felületük, amit gyorsan ki kellett tölteni. Grafikusra nem volt idejük, úgyhogy inkább írtak valami hátteret. Így született hát az Eretnekség legendája (ami mára az Aranytojást Tojó Tyúkká nőtte ki magát).

2. Realm of Chaos (1988. október)

A kiadvány írása közben arra gondoltak, hogy kéne bele egy kis 40K is, úgyhogy kitalálták az áruló légiók és a káosz kapcsolatát

3. White Dwarf (1988. október)

Az első cikk az Adepticus Titanicus-ról részletezi a harcban álló légiókat.

4. Adepticus Titanicus (1988. december)

Ezt a játékot a 31. évezredbe tervezték, és mivel a GW nem tudott, csak egy titán öntőformát megfinanszírozni, kitalálták, hogy a titánok vívjanak polgárháborút, és akkor már adta magát, hogy az alakuló Horus Eretnekség mítoszába illesszék be.

5. Space Marine (1989. augusztus)

Az Epic első kiadása, mely szintén az Eretnekség idején játszódik. Ebben ábrázolták először sötétzöldnek a Sötét Angyalokat (ami mondjuk hiba, mert akkor még feketék voltak).

6. Horus Heresy társasjáték (1993. május)

Ebben a játékban írták le először a Földért vívott csatát (az egyik WD-ben volt egy kiegészítése, amit volt is szerencsém beszerezni, és a Császár ellentámadását lehetett vele lejátszani Horus űrhajója ellen)

7. Index Asartes (2002-2004)

Ebben dolgozták ki először az űrgárdista légiók történetét

8. The Horus Heresy Collectible Card Game (2003. november)

A Sabertooth játékához elég sok alapanyag kellett, úgyhogy a GW rendesen kidolgozta a történetet

9. Visions of Heresy & The Collected Visions (2004-2006)

A kártyajáték képeit felhasználva kiadták végre a történetet az elejétől a végéig, viszonylag részletesen (ezt a könyvek azóta több helyen felülírták).

10. A Horus Heresy regények (April-October 2006)

Dan Abnett és Graham McNeil nekiállt, hogy véglegesítse és kibontsa a történetet. Három céljuk volt: 1) kigyomlálni az ellentmondásokat, 2) kitölteni a hiányzó részeket, és 3) bemutatni, hogy a „jó” és a „rossz” kérdése a légiók viszonyában nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

11. Fantasy Flight Games Horus Heresy társasjátéka (2010. május)

12. The Horus Heresy szabálykönyv (2012. szeptember)

A sok szöveg után pedig jöjjenek végre a beígért képek. Szintén az esemény újdonsága volt, hogy kihoztak posztereket minden egyes légióhoz. Lássatok hát csudát! Nagyon szépek, tényleg.

I. légió: Sötét Angyalok III. légió: A Császár Gyermekei IV. légió: Vasharcosok
V. légió: Fehér Sebhelyesek VI. légió: Űrfarkasok VII. légió: Császári Öklök
VIII. légió: Éjurak IX. légió: Véres Angyalok X. légió: Vaskezűek
XII. légió: Világfalók XIII. légió: Ultragárdisták XIV. légió: Halálgárda
XV. légió: Ezer Ifjak XVI. légió: Luna Farkasai XVI. légió: Horus Fiai (átnevezve)
XVII. légió: Igehirdetők XVII. légió: az Eretnekség idején XVIII. légió: Szalamandrák
XIX. légió: Hollógárda XX. légió: Alfa Légió

Csak nekem tetszenek így, együtt, vagy másnak is?
Tényleg, hülye kérdés, ki melyik Légióba tartozna szívesen az Eretnekség idején? És miért? Várom a válaszokat, részletességtől, hangulatosságtól függően adok rá pontot is (1-3) mindenkinek, hagy’ pörögjön az a verseny! ;-)

Az első Horus Heresy Hétvége (1. rész) – új modellek

Jónapokat!

Nem én rendeztem, de tényleg. :-) A Forgeworld és a Black Library a múlt hét végén tartotta az első Horus Heresy Weekendert, amire rengeteg új modellel, a játék jövőjét bemutató prezentációval, képpel, plakáttal, és íróval készültek. Annyira nagy az anyag (és annyi a meló itt a munkahelyemen), hogy csak két részletben tudom nektek megmutatni, miket láttak és fotóztak a népek. Először a képek jönnek (ma), aztán holnap a szöveges izgalmak és érdekességek.

No, lássatok csudát!

Először is, az esemény alkalmából már kapható volt az Angron után következő, második primarcha-modell is, Fulgrim, plusz az egyik, már korábban látható volt űrgárdista parancsnok is:

Fulgrim elölről… …hátulról Ez meg egy korábbi verzió (nekem mondjuk ez tetszik jobban)
Prétor festetlenül (klafa) Prétor festve, a Halálgárda színeiben (nekem kicsit koszos, de van, aki szereti)

E mellett persze megmutatták a várható modelleket is. Ezek már jórészt a következő könyvhöz csatlakoznak, mely a lojalista légiók lemészárlásáról szól. Ezért aztán kapunk hozzá négy új légiót: Szalamandrák (Salamanders), Vaskezűek (Iron Hands), Igehirdetők (Word Bearers), Éjurak (Night Lords), illetve néhány Mechanicus egységet, és legalább egy-egy új egységet az első négy áruló légióhoz.

Új drop-pod, a Dreadclaw helyett… …aminek neve Khrabdyis Assault Claw

Erebus, az Igehírdetők Első Káplánja… …az Eretnekség legfőbb gonosztevője (de a modell szép)

A Zajgárdisták ősei Fulgrim testőrsége

Nagy böszme harci robot …ugyanez kifestve

Techpap mágus jobbról… …és balról (de így se látszik rendesen)
Vaskezű Behemót …ugyanennek a mellpáncélja

Az Igehirdetők Pusztítói Szalamandra nehézfegyveresek

Szalamandra terminátorok …és még egy pár

Rejtélyes új tank (mert még nincs elég) …és megint a tank

…szóval akinek van sok pénze, és szeret ilyenre költeni, annak hamarosan nem lesz. :-)
Ennyit mára, holnapra összeszedem, hogy mik a hírek, milyen kiadványok várhatók és kb. mikor. Forrásaim valának: Apocalypse 40K, El Descanso del Escriba

A Warhammer 40000 világának történelme 6. rész – A Horus Eretnekség (1.)

Ellentétek az űrgárdista légiók között

A Nagy Keresztes Hadjárat indulásakor még minden űrgárdista a Földről származott. Emiatt, bár az egyes légiók genetikusan kódolt tulajdonságai és a harcosok képességei kismértékben különböztek egymástól, közös gyökerekkel rendelkeztek, és azonos módon épültek fel seregeik. Egy közös cél lebegett a szemük előtt, és a Császár, mint legfőbb parancsnok irányította őket.

Ahogy azonban egyre jobban előrehaladt a Birodalom terjeszkedése, úgy vált szükségessé, hogy más bolygókról is sorozzanak be újoncokat, és amennyire csak lehet, felgyorsítsák azt a bonyolult génmódosító eljárást, melynek eredményeképp a harcosok fiatal fiúkból elit katonákká váltak. Így azonban a tech-papok már nem tudták száz százalékig biztosítani a génállomány tisztaságát, és kismértékű eltérések jelentek meg az új űrgárdistáknál az eredeti földi állományhoz képest. Ahogy a légiók létszáma növekedett, úgy váltak egyre inkább önállóvá, és távolodtak el térben és szokásokban is egymástól. A primarchák megtalálása csak gyorsította ezt a folyamatot, mivel a Császár engedélyével mindegyikük a saját elképelései szerint alakítottá át seregét. Miután a legtöbb légió arról a bolygóról kezdett el toborozni, ahol a primarcha felnőtt, a helyi szokások, hiedelmek lassan beépültek a mindennapjaikba, és hamarosan nagyon különbözővé váltak egymástól. Így kisebb-nagyobb ellentétek jelentek meg légión belül (földiek és az új harcosok között), valamint az egyes légiók között is. Ezt még fokozta, hogy bár a primarchák technikai értelemben testvérek voltak, neveltetésüket, nézeteiket nem tudták levetkőzni, és ez sokszor vezetett konfliktushoz közöttük: Leman Russ és Mortarion pl. görbe szemmel néztek Magnusra  a mágiához való vonzódása miatt, Pertubaro és Rogal Dorn pedig féltékenyen figyelte egymás sikereit. Mindegyik primarcha meg akart felelni atyjának, a Császárnak is, és igyekezett bizonyítani, hogy jobb testvéreinél, ez a versengés pedig sokszor szintén komoly ellenségeskedésig fajult.

Horus Hadúrrá kinevezése az ullanori győzelem után sokakban irigységet keltett, és csak tovább mélyítette az ellentéteket a primarchák között. Még Horus sem örülhetett igazán új tisztségének, mert ezzel olyan bürokratikus feladatokat is a vállára kellett vennie, amelyekkel csak nehezen tudott megbirkózni – elvégre katona volt, nem kormányzó vagy hivatalnok. A Káosz istenei így végre lehetőséget láttak arra, hogy felléphessenek eddigi leghatalmasabb ellenfelük, a Császár ellen.

Az Igehirdetők bukása

A legelső primarcha, ki elbukott, Lorgar volt.

Kezdetben pedig ő volt a legnagyobb fanatikus, ki istenként tekintettatyjára, és a legjobban imádta őt. Neveltetéséből adódóan mindig is hitt abban, hogy vannak az ember felett álló erők az Univerzumban, kik életnek és halálnak urai, s hatalmukban áll csodálatos, a tömegek számára

csodáknak tetsző cselekedeteket végrehajtani. Amikor a Császár rátalált, Lorgar úgy érezte, megtalálta élete értelmét, és azt az isteni lényt, kit teljes lelkével imádhat. Hódításai során ezért nem csak behódolásra szorította az emberlakta világokat, melyeket talált, hanem hosszas munkával meg is térítette őket a Császár hitére. Ügybuzgó vakságában azonban nem látta, hogy ez éppen ellentétes mindazzal, amit atyja akart, s csak akkor ébredt rá, amikor az súlyosan megbüntette eltévelyedéséért.

Monarchia, az Igehirdetők által „tökéletessé” formált város volt az, mely először elszenvedte a Császár haragját. Uruk parancsára az Ultragárdisták a földig rombolták ezt a hatalmas metropoliszt, mely túltett mindegyik máson ügybuzgalmában, hogy a  Császárt, mint istent imádja. Lakosainak segélykérésére az Igehirdetők is odasereglettek, és részesülniük kellett a büntetésben. Az Emberiség Ura hatalmas pszichikus erejével mind a százezer harcost térdre kényszerítette, és Lorgar fejére olvasta, hogy tetteivel éppen ellentétesek mindazon értékekkel és célokkal, melyek miatt a Nagy Keresztes Hadjárat elindult: a Birodalmi Igazság  helyett a babonaságot, és egy nem létező, hamis isten (épp a Császár), imádását erőszakolja rá a frissen becsatolt új bolygók lakosaira, ráadásul minden más légiónál lassabban halad a hódítással.

A vádak alatt Lorgar teljesen összetört, hisz minden, melyben oly szenvedélyesen hitt, hamisnak bizonyult. Hosszas tépelődés után az ezoterikus és misztikus tanok nagy mesteréhez, Magnushoz fordult iránymutatásért, aki óva intette attól, hogy az Univerzum titkait fürkéssze, és próbálja megtalálni a maga igazát és istenét. Hasztalan volt azonban tanácsa, mert az Igehirdetők primarchája minden harcosával együtt zarándokútra indult, hogy választ kapjon a kérdésre, van-e valamilyen felsőbb hatalom, mi a Világmindenséget uralja. A Káosz istenei pedig csak erre vártak…

Lorgar és légiója sok világot végigjárt és meghódított az Impérium nagyobb dicsőségére, míg végül eljutottak az Iszonyat Szeméhez, ahol Cadia bolygóján a Káosz papjai végül megmutatták a primarchának, hogy igenis, léteznek istenek, kik csakis híveik imádatát várják. Megmutatták neki azt is, hogy miként buktak el az eldák, kik nem tudtak élni a hatalommal, mit ezek az istenek felkínáltak nekik. Végül meggyőzték Lorgart, hogy az ellenséges Univerzumban az emberiség csak úgy maradhat életben, ha őket szolgálja, mert csak így válhat egységessé és elég hatalmassá ahhoz, hogy a kiirtására törekvő idegen lényeket legyőzhesse.

A primarcha végre megtalálta hát új hitét, és nevelőapjával, a Káosz isteneinek hitében igencsak járatos Kor Phaeronnal és Erebussal, a káplánok legelsőjével nekiláttak, hogy fellelt igazságukat megismertessék az Univerzum hitetlen tömegeivel. Ők lettek hát az első árulók és hitszegők, kik a Birodalom ellen fordultak, és már évtizedekkel a Horus Eretnekség előtt megkezdték titkos hadjáratukat a Császár ellen. Hogy bázisukat kiépítsék, az ekkortól meghódított világokon nem a Császár, hanem a Sötét Istenek tanát hirdették, milliókat állítva új uraik szolgálatába. Tudták azonban, hogy ez még nem lesz elég ahhoz, hogy nyíltan is felléphessenek a Birodalom ellen, ezért nekiláttak, hogy az űrgárdista légiókat is maguk mellé állítsák.

A Nikeai Zsinat határozata a káplánok hadrendbe állításáról remek lehetőség volt az Igehirdetők számára ahhoz, hogy minden légióhoz elküldjék prédikátoraikat, hogy az űrgárdisták esetleges elhajlásaira és a közkatonává lefokozott könyvtárosokra odafigyelő káplánok kiképzését segítsék.  E mellett azonban igazi céljuk az volt, hogy a rontás magvait elhintsék, és lassan a Káosz oldalára állítsák a harcosokat. Ennek módja a titkos harcos-testvériségek létrehozása volt a légiókon belül, melyek kezdetben csupán ártatlan gyűléseket tartottak, ahol a különböző rangú és rendű harcosok szabadon beszélgethettek, de ahogy az évek teltek, ezek egyre inkább a széthúzás és a viszály terjesztőivé váltak.

Megkezdődött tehát a nagy művelet, mely ötven év alatt ért el a robbanásponthoz, a Horus Eretnekséghez, ami aztán örökre véget vetett a Császár által az emberiség javára megálmodott szép jövőnek …

A Jubileumi Osztag – 6. rész

Jónapokat!

A hétvégén tudtam egy kicsit festeni, éééééés… befejeztem végre Reeves testvért! Halleluja! :-) Viszont Kapitány testvért leejtettem, és a vállapjának egyik szegecse platty lett. Lapos. Zéró. Gáz. :-( Csinálhatok neki újat. Remek lesz.

A többiekkel is dolgozgatok, és ha lesz értékelhető haladás, mutatom őket is. Egyelőre hát a kész baba, meg a hendikeppes:

Maradtam a klasszikus kifestésnél, utólagos él-kihúzogatással és a végén lakkozással (GW Purity Seal). Miután a régi festékeim közül több beszáradt, vettem pár újat (szintén GW), és bizony nagyon szépek! Sokkal élénkebbek a színek, mint az előző sorozatnál. Máshol is írták, de tényleg jók lettek az új GW-festékek. A lakkal eggyel kevésbé vagyok elégedett, abból a korábbi, amelyik egy kicsit csillogóssá tette a felületet, jobban tetszett. Ez is jó, nagyon kihozza a kis részleteket és az élkihúzást, de teljesen matt lesz a felület. Páncéloknál én meg szeretem a csillogást… :-)

Na viszlát, igyekszek még a héten jelentkezni, más témával, és péntekig várom a kreatív ötleteket az előző bejegyzéshez kapcsolódó játékhoz! ;-)

A Hét Képe(i) 09 – Az űrgárdisták spéci szervei

Jónapokat!

Nálam még mindig tart az év eleji szerencsesorozat (betegeskedő családdal, heti egy-két nap szabival, amikor beteget ápolok otthon), úgyhogy sajnos a történelemmel nem haladtam továbbra sem. Viszont erre a hétre is találtam valami érdekeset nektek:

Azzal már minden WH40K-t valamennyire ismerő érdeklődő találkozhatott, hogy az űrgárdisták attól lesznek olyan übercool gyilkolgépek, hogy mindenféle plusz szerveket ültetnek a testükbe. Ezeket már több helyen publikálták, úgyhogy olvashattatok róluk eleget. Node látni ki látta őket? Egy lelkes hobbista (a “The First Mage” álnevű illető, akinek galériája itt található)  megrajzolt néhányat, én meg beleboltottam a neten, és most jól meg is mutatom őket, a leírásukkal együtt (amit meg a magyar nyelvű Wikipédiáról másoltam ide):

Hibermembrán. Ez a lapos, kör alakú szerv az agy tetejére kerül. Egészen addig növekszik az agy szöveteiben, míg teljesen nem egyesülnek. Önmagában hatástalan további kémiai terápiák és képzés nélkül, bár egy helyesen képzett Gárdista képes belépni az öntudatlanság állapotába. Ez lehet szándékos vagy fizikai trauma hatására véletlen. Ebben az állapotban képes évekig elleni, még végzetes sérülés esetén is. Csak megfelelő kémiai terápiával és önszuggesztióval hozható vissza ebből az állapotból- egy Gárdista nem képes magát felébreszteni. A leghosszabb öntudatlanság, amit sikeres felélesztés követett, a Sötét Angyalok rendjéből származó Silas Err testvér esetében volt 567 évig (d.321 M.37).

Melanokróm vagy melanokrómikus szerv. Ez az implantátum félgömb alakú, fekete. Elég közvetett és nagyon bonyolult módon működik. Ellenőrzi a radiációs szintet, és sugárzást küld a bőrre, s ha szükséges, kémiai reakciókkal sötétíti a bőrt az UV-sugárzástól védendő, emellett korlátozott védelmet nyújt a sugárzás más fajtái ellen. Eltérő melanokróm génalap más-más haj-és bőrszínt eredményezett a Rendházakban, s némelyikben az összes Gárdista megegyezik ilyen téren- ilyen például a Halálszellemek rendjének albínó harcosai.

Oolitikus vese. Vöröses-barnás szív alakú szerv, amely tökéletesíti és módosítja a keringési rendszert, lehetővé téve más implantátumok hatásosabb működését, valamint hatásosan és gyorsan szűri meg a vért. A másodlagos szív és az oolitikus vese képesek együttműködni, szükségszerű méregtelenítést végezve- ez esetben a Gárdista eszméletlen, míg a vére nagy sebességgel megy körbe. Ez lehetővé tesz a mérgek és gázok túlélését még akkor is, ha a harmadik tüdő kevésnek bizonyulna.

Neuroglottis. Habár a preomnor minden mérgező emésztendő dologtól megvédi az Űrgárdistát, a neuroglottis képessé teszi a mérgek ízlelésen keresztül való felismerésére- a szerv a száj hátuljában kerül beültetésre. Rágással vagy egyszerű kóstolással a Gárdista képes érzékelni a természetes mérgek széles skáláját, pár kémiai anyagot, de még néhány lény eltérő szagát is. Továbbá képes lehet egyedül ezzel az érzékeléssel bemérni egy célpontot.

Mucranoid. Ez a kis szerv a vékonybélben helyezkedik el, ahol a kiválasztott hormonok felszívódnak- ezek a kiválasztások befolyásolják a verejtékmirigyeket. Ez a módosítás nem csinál semmit, míg megfelelő kemoterápiával nem aktiválják. Ennek eredményeként a Gárdista egy olajos, természetes tisztítóanyagot verejtékezik, ami befedi a bőrt. Ez védelmet nyújt a szélsőséges hőhatások és bizonyos fokig a vákuum ellen. A mucranoid kemoterápia megszokott folyamat hosszú űrutazások alatt vagy ha (csaknem) vákuumos helyen kell harcolni.

Betcher-mirigy. Ezekből kettő kerül beültetésre- az alsó ajakba a nyálmirigyek vagy a kemény szájpad mentén. Betcher mirigye a mérges hüllőkhöz hasonlóan elég egyszerűen működik a mérgek felépítését és raktározását tekintve-a Gárdisták immúnisak a méregre a mirigy jelenlétének köszönhetően, képes a méreg elválasztására. A méregnek maró hatása is van. Egy fém mögé rejtőzött Gárdista képes megtisztítani az útját.

Progenoidok. Ezekből kettő van- egyik a nyakban, másik a mellüreg mélyén helyezkedik el. Ezek a mirigyek fontosak a Gárdista rendházának túlélésének szempontjából. A szerv a Gárdistában fejlődik, felszívja a hormonális stimulánsokat és génanyagokat más szervekből. Öt év után a nyakban lévő mirigy, tíz év után a mellüregben lévő megérik és készen áll az eltávolításra. Egy mirigy bármikor kivehető, miután éretté válik. Ezek a gének jelentik a Rendház génalapjának forrását. Amikor megérik, minden mirigy tartalmaz egy zigótához tartozó génmagot, amely a gazdatestben található. Ha már sebészeti úton egyszer el lett távolítva, óvatosan kell előkészíteni, ellenőrizni kell, nem mutálódott-e és elég erős-e. A génalapok korlátlanul tarthatóak megfelelő állapotban.

Feketehám. Ez az utolsó és legkülönlegesebb implantátum. Vékony műanyag hártyának néz ki, mint amikor épp növekszik a gépben. Kiveszik a környezetéből és darabokra vágják, amelyeket a Gárdista bőre alá helyeznek közvetlenül. Pár órán belül a szövet megnő, felszíne megkeményedik, és terjedő idegcsomókat küld szét a Gárdistában. Jó pár hónappal később a hám megérik, és a gazdatest rendelkezni fog idegi szenzorokkal és transzfúziós pontokkal, melyeket a hámrétegbe vágnak bele. Ezeken a pontokon keresztül az űrgárdista erővértje képes az űrgárdista testén biológiai beavatkozásokra, például ellenőrzés, orvosi és gyógyítási beavatkozások, stimulánsok befecskendezése, satöbbi. A feketehám előnye nélkül egy Gárdista páncélzata tulajdonképpen nem nyújt semmi olyan előnyt számára, amit egy normál ember részére ne tudna.

A lista nem teljes, az első 11 szerv hiányzik, de ha elkészül vele a srác, akkor megmutatom nektek is.

Játék legyen? Legyen. Ki melyiket szeretné hétköznapi használatra, és miért? A legjobb válaszadó kap egy pontot. ;-)

Magyarok a Sötét Jövőben (2. rész)

Jobb híján (miután időm az nincs, mert még mindig betegeskedik a család), olvasok serényen, és épp a Graham McNeill életművön rágom át magam (Angel Exterminatus – Storm of Iron – Ultramarines Omnibus). A második Ultramarine könyvben (Warriors of Ultramar) pedig találtam egy magyar (sőt Magyar) vonatkozást, amit most jól meg is osztok veletek:

A könyvben az Ultrák a tiranidák ellen veszik fel a harcot, és hogy ne legyenek egyedül, sok IG mellé kapnak még egy századot a Mortifactor rendházból. Na és hogy hívják a nagymestert? Lord Magyar. Elég nagy LOL, nemde? Infók részletesebben:


Lord Magyar a Mortifactor (egyes helyeken Mortificator, ami megsemmisítést, kiölést jelent magyarul) rendház jelenlegi nagymestere. Csontokból készült páncélja ősi ereklye, mely olyan hatékony védelmet biztosít számára, mint egy energiapáncél. Választott fegyvere egy hatalmas kasza, ezüstszínű pengével, és csontszínű markolattal. A nagymester minden mozdulata kimért és megfontolt, mintha csak egy temetési meneten venne részt.

Rendházát a Második Alapítás során hozták létre az Ultragárdista légió egyik hadtestéből. Az alapító atya Sasebo Tezuka, aki a Császár Tarotjának segítségével választotta ki a káptalanház jövőbeli helyét, az örökké sötétbe burkolózó Posul bolygón. A rendház azóta is itt található, a Basilica Mortis kolostor-erődben, mely a bolygó felett kering.

A Mortifactorok elviekben a Codex Astartes irányvonalait követik, de nagyon erős (már-már beteges) érdeklődést táplálnak a halál, és a hozzá kapcsolódó jelképek iránt (erődjüket például mindenütt a halott csatatestvérek koponyáival és csontjaival díszítik). Rituáléikban is ezek az elemek jelennek meg, köszönhetően annak, hogy Posulon a halál kultusza virágzik, és a hagyományok szerint ennek papjai lesznek a rendház káplánjai.

Sok helyen nem történik említés a rendházról, az említett regény mellett az ötödik kiadású Tiranida Kódexben, a „Deathwatch: Rites of Battle” kiadványban, és a 3. kiadású Codex: Armageddon szabálykönyvben.

Források: Lexicanium, Warhammer Wiki


Érdekes, hogy ismét Graham McNeillnél fordult elő a “magyar” név felemlegetése, és az is, hogy az Outcast Dead c. könyvben Magyar “Osszuriták” voltak (latin alapján valami csontokkal kapcsolatos név), most meg a csontpáncélos űrgárdista nagymester. Kérdeztem az írót a FB-oldalán, hogy vajh, miért kapcsolódik ez a kettő nála más másodszor, de egyelőre nem válaszolt. Marad a rejtély…

Jövőbeli Horus Heresy újdonságok a Forgeworld-től meg pár személyes dolog

Jónapokat!

Elmaradtam az utóbbi időben a frissítésekkel, meg a cikkírással és gondolatrendezéssel, de ez az elhúzódó tél végi borongás rám telepedett, súlyosbítva azzal, hogy Domi folyton hazahozott valami évszakhoz illő nyavaját az oviból, amit aztán általában mindenki más is elkapott. Szóval, low on fuel (meg elszánás). Küldjétek a pozitív energiákat, hátha segít!

Más. Pár szó a kissé hektikusan alakuló versenyről/játékról: Eddig három kérdés volt, amire három különböző játékos kapott egy-egy pontot:

- Pufi (űrgárdista őrmesterek fegyverei)

- novakmate (Contemptor magyarítás – Behemót)

- szentelit (a “Sigillite” borítón szereplő II és XI az “elveszett” űrgárdista légiók sorozatszámai)

A további kérdések majd jönnek szépen sorban, és év végén összesítek, aztán nyer, aki a legtöbb pontot szerzi. És mi lesz a nyeremény? Ezt nem mondom meg előre, mert attól is függ, hogy ki nyer (és főleg, hogy milyen sereget gyűjt). Vagy egy érdekes-izgalmas “gyári” modellel gazdagodik, vagy konvertálok neki egyet. Ezt majd jól leegyeztetjük. ;-)

És végül, az ígért modellek. Nemrég volt a Forge World Open Day, ahol a meglévő modellek mellett a szerencsések a készülő figurákban is gyönyörködhettek. Az ügyesebbek meg le is fotózták őket. Én meg összelopkodtam, és most jól megosztom a jobbakat (a HH témakörből, természetesen). :-)

Emperor’s Children elit kardozós osztag (Palatine Blades)

Szintén a kardozós csókák

Sons of Horus veteránok (Catulan Reavers)

Szintén az SoH veteránok

Suhanó (Land Speeder), WH30K variáns

Suhanó a másik oldalról

Még suhanó…

Whirlwind WH30K

Egy újabb tank a tankszeretőknek

Űrgárdista parancsnokok (Prétorok)

Storm Eagle csapatszállító (előtérben gravi-ágyúval)

Itt meg a repcsi másik fele (egy másik ágyúval)

Személyes véleményem: A gyalogos modellek nagyon szépek, a repcsi nem rossz, még a Whirlwind is tetszik, de a suhanó fura nekem kissé. Persze, egységes a siklókkal (jetbike), de nagyon más, mint amit a HH képek alapján vártam (ld. a nemrég megjelent motorosokat). Valahogy nem illik bele a Warhammer sci-fi világába. Vagy de? Szerintetek?

WordPress Themes