Category: Liga

A Jubileumi Osztag – 3. rész

Jónapot, jó szurkolást!

Sikerült alaposan elmaradnom a díszpintyekkel, pedig szerettem volna haladni. Aztán múlt pénteken meg persze, amikor szépen rákészültem, hogy lefotózom a figurákat, kiderült, hogy lemerültek az aksik a fényképezőgépben. Szóval, végül sokszoros késéssel, nagy nehézségek árán jött össze ez a bejegyzés. Lássuk hát modelleket:


Harrist festegettem kicsit (Domi Howling Griffon katonabácsijával együtt), minek eredményeképp a páncél végleges, már csak a többi alkatrészét kell kifesteni. A színminta abszolút klasszikus (90-es évek GW), nagy kihúzásokkal, hasonlóan, ahogy Laca egész seregét festettem. Ott mondjuk általában nem húztam ki ennyire az éleket, inkább csak szárazecseteltem, de most rászántam az időt rendesen. Ha végre lesz alkalmam, festem tovább, az arcára különösen kíváncsi vagyok.

Kitt testvér baltája alakul, nem áll már olyan bénán, mert megcsapoltam. E mellett úgy döntöttem, hogy nem vacakolok a lábfejeivel, levágom, és kap újat gyurmából (GW Green Stuff). Egyelőre így néz ki, a következő lépésben méretre reszelem és megkapja a csizma peremét is.

Reeves új lába elkészült, sőt talpat is kapott. Szvsz egész pofás lett, a kis béna régi csizmák stílusát sikerült hozni teljes mértékben. :-) A lefaragott sisak helyett kapott két gránátot, hogy ne legyen olyan üres az az oldala. Már csak a festés hiányzik…

Kapitány testvér kardját meglepően jól sikerült kiputtyzni, aminek nagyon örülök. Nem voltam biztos benne, hogy ennyire illesztésmentesen sikerül kipótolni a nagy lyukat a kardján, de egyáltalán nem látszik. Keresgéltem a bitboxban, hogy valami csicsát még rakjak rá, de nem találtam megfelelőt (az új kiegészítők nagyon frankók, de sajnos túl nagyok). Marad így, majd festek rá mindenfélét.

Sok héttel az indulás után így áll a projekt, ami nem túl erős haladásilag, úgyhogy jó lesz belehúzni…

A szeptember 19-i Liga küldetései

Nah, csak kiszenvedtük végre… :)

1. KÜLDETÉS: MEGSEMMISÍTÉS
Néhány csatának egyetlen célja van – kutasd fel az ellenfelet, mérj rá csapást és törd meg a további ellenállását.
Győzelmi feltételek
A játékosok a csata végén minden teljesen megsemmisített ellenséges egység után kapnak pontokat. Adjátok össze, hogy összesen hány pontnyi ellenséges egységet tudtatok teljesen megsemmisíteni, és ez alapján kapjátok a Ligapontokat.
Felállás: Hagyományos ütközet
Pontozás: Fanatikuss Kategória esetén minden elpusztított 75 pont után jár egy Ligapont, a Felderítők versenyében 40 pontonként jár 1 Ligapont. Természetesen a maximális 25 pontnál többet nem érhetsz el.

2. KÜLDETÉS: TAKTIKUS MEGSEMMISÍTÉS
A csatákat általában a sokkcsapatok döntik el, de a kitartó gyalogság nyeri meg. Ezért a feladatod most az lesz, hogy pusztíts el minél többet az ellenség pontszerzőiből, és őrizz meg minél többet a sajátjaidból!
Győzelmi feltételek
A csata célja, hogy minél több ellenséges pontszerző egységet semmisíts meg, és minél több sajátod maradjon az ütközet végére. Miután végeztetek, számold össze, hogy hány pontnyi ellenséges pontszerzőt semmisítettél meg, és hány pontnyi maradt.
Felállás: A csaták hajnala
Pontozás:
Fanatikuss Kategória esetén minden elpusztított 75 pontnyi ellenséges pontszerző egység után jár 1-1 Ligapont, a megmaradt saját pontszerzők esetében pedig 150 pontnyi modellért jár 1 Ligapont. Felderítő Kategória esetén minden elpusztított 50 pontnyi ellenséges pontszerző egység után jár 1-1 Ligapont, a megmaradt saját pontszerzők esetében pedig 75 pontnyi modellért jár 1 Ligapont. Természetesen a maximális 25 pontnál többet most sem érhetsz el.

3. KÜLDETÉS: TERÜLETFOGLALÁS
A csatamezőn elszórva felszerelés, sebesültek, ellátmány és más, a háború szempontjából értékes hadianyag hever, amit a két sereg különb-különb okok miatt szeretne megszerezni.
Harcolnod kell tehát, hogy átfésüld a területet és minél nagyobb részét elfoglald.
Győzelmi feltételek
Mielőtt kiválasztanátok a felrakási zónát (lásd lejjebb), el kell helyezni 6 célobjektumot az asztalon. Az a játékos, aki a rádobást nyerte, meghatározza az első célpontot (elhelyez egy jelzőt, kijelöl egy tereptárgyat, vagy bármely más módszerrel – lényeg, hogy egyértelmű legyen). Ez után a másik játékos teszi ugyanezt, majd felváltva, amíg az összes célobjektum helyét meg nem határozzátok. A célpontok nem kerülhetnek járhatatlan terepre, és nem lehetnek 12˝-nél közelebb egymáshoz, illetve az asztal széléhez.
Ha ezzel készen vagytok, kezdődhet a seregek elhelyezése, ahogy az a felrakási résznél szerepel.
A célpontot akkor ellenőrzöd, ha a játék végén legalább egy pontszerző egységed 3”-nél közelebb áll hozzá, és egyáltalán nincs ellenséges egység ilyen közelségben (bármilyen, nem csak pontszerző).
Felállás:
Támadó él
Pontozás:
Minden jelzőért, melyet te birtokolsz, 5-5 Ligapontot kapsz. Természetesen a maximális 25 pontnál többet most sem érhetsz el.

Közeledik az őszi Liga…

…úgyhogy van tennivaló bőven.

Aki még nem olvasta, annak mondom is rögvest, hogy a korábban meghirdetettel ellentétben nem szeptember 26-án lesz, hanem egy héttel korábban, 19-én rendezzük az eseményt. Adódtak néminemű problémáink a rengeteg cucc odaszállításával, úgyhogy ehhez mérten kellett változtatnunk az időponton. Reméljük, ezzel nem tántorítunk el senkit az eljöveteltől, s nem ezért marad félig festett valamelyik egység!

A nyár jól elszállt, és jól nem is írtunk ide, pedig tervek voltak/vannak, de aztán idő meg nem volt rájuk. Hogy pont a punnyadós nyáron kelljen betömörülnie a munkának, elég gáz… Node aztán most már csak összekapjuk magunkat, mert az őszi versenyt szokásosan klafán szeretnénk megcsinálni!

Keményen agyalunk a küldetéseken, egyelőre egy biztos, a szabálykönyvből eddig le nem játszott “gyakós” variáció. A pontozáson lehet, hogy variálunk, mert az már a legutóbbi felmerülésekor is komoly vitát generált. Ötleteket elfogadunk! ;-)

A másik kettő is ütöm-vágom lesz, csak még a pontos formájuk nincs meg. De remélhetőleg sikerül kifacsarni valamit a fejünkből, és pontot tenni a végére – pláne, hogy a jelenlegi tervezettek komoly hatással lehetnek a seregösszeállításra.

Aztán, Uborka még év elején felvetette azt, hogy máshogy kellene csinálni a jelentkezést, mivelhogy mindig van a huzavona, hogy ki mikor jelentkezik már végre már. Na, e helyett azt fontolgatjuk, hogy a nevezési díj annyi amennyi, ha legkésőbb a verseny előtt egy hétig neveztek, viszont ezután már valamennyivel több (+500 vagy + 1000). Node, egészen a verseny reggeléig lehetne nevezni. A proginkkal gyorsan megvan a sorsolás, tehát az nem gond (pláne ha az illetékes programozó taváris kijavítja), annyi hátrány lesz, hogy minden szervező ott állhat kétféle sereggel, hogy a páros létszámot garantálni tudjuk. Plusz, aki későn jelentkezik, csak kitöltetlen játékos-lapokat és kitűzőt kaphat, amire ő firkálja rá a szükségeseket. Ezzel kapcsolatban ti mit gondoltok?

Más korszakos ötletünk nincs, viszont reménykedünk, hogy kijövünk már végre ebből a francos válságos depresszióból, és mindenkinek nagyobb kedve lesz játszani, meg versenyekre járnia (főleg persze Ligára, mert még a nem szentenek is maga felé hajlik a keze).

Jah, és ne feledjem, lesz megint Legszebb Ojjektíva verseny, plusz a múltkori Legszebb HQ után most az Elit egységeknek rendezünk szépségversenyt! A nyeremény a szokásos, bónusz belépő a következő versenyre. Gyertek, fessetek, versenyezzetek!

(Én meg ígérem, írok gyakrabban. Van mit, olvastam pár jó könyvet, amiket csak ajánlani tudok.)

A második negyedéves Liga tervezett küldetései

Ez egyelőre még csak a vita-verzió, de nagyjából ezek lesznek május 23-án:

FOGLALD EL ÉS TARTSD MEG
Mindkét oldal el akarja foglalni az ellenség operatív bázisát vagy valamilyen hasonlóan létfontosságú objektumát, miközben igyekszik a sajátját megvédeni.
Miután kiválasztottátok a felrakási zónátokat, de még mielőtt az egységeket elhelyeznétek, ki kell jelölni a célobjektumokat. Ezt az a játékos kezdi, aki a felrakást is kezdeni fogja (elhelyez egy jelzőt, kijelöl egy tereptárgyat, vagy bármely más módszerrel – lényeg, hogy egyértelmű legyen). Ezek a célpontok nem kerülhetnek járhatatlan terepre, és nem lehetnek 24˝-nél közelebb egymáshoz.
Ha ezzel készen vagytok, kezdődhet a seregek elhelyezése, ahogy az a felrakási résznél szerepel.
A célpontot akkor ellenőrzöd, ha a játék végén legalább egy pontszerző egységed 3˝-nél közelebb áll hozzá, és egyáltalán nincs ellenséges egység ilyen közelségben (bármilyen, nem csak pontszerző). Minthogy a célobjektumok különböző nagyságúak és alakúak lehetnek, fontos még a játék elején tisztázni, hogy honnan méritek ezt a távolságot.
Felállás: Támadó él
Pontozás: Ha sikerül megőrizned a saját célobjektumodat, 8 Ligapontot kapsz, ha eléred, hogy az ellenfél ne birtokolhassa a sajátját, akkor ez +8 pont, ha pedig meg is szerzed az övét, ez még +4-öt pontot jelent.

ORGYILKOSSÁG
A hadjárat sikerének érdekében elsődleges cél az ellenséges vezér elpusztítása. Ha ez sikerül, már könnyen szétzilálhatod csapatait, és kivívhatod a végső győzelmet!
A játékosok a csata elején felraknak fejenként 2-2 darab objektíva-jelzőt. Dobjatok egy kockával, és aki a nagyobbat dobta, az dönti el, hogy elsőnek vagy másodiknak pakolja fel jelzőit. Egy jelzőt kell a saját felállási zónába tenni, egyet pedig a senkiföldjére, a két felállási zónán kívülre. Az objektívák nem lehetnek közelebb 6”-nél az oldalakhoz, és 18”-nél közelebb egymáshoz. A jelzőket felváltva kell felrakni, míg mind a négy fel nem kerül.
Miután minden jelző felkerült, dobjatok nekik egyet-egyet a szóráskockával. Ha az eredmény „HIT”, akkor maradnak a helyükön, ha nem, akkor 1D6”-el odébb csúsznak. Ilyenkor már nem érdekes, ha 18”-nél közelebb kerülnek egymáshoz, vagy kikerülnek a felállási zónádból.
A csata elsődleges célja az ellenséges vezér megsemmisítése. Ha az ellenfélnek egynél több HQ-ja van, mely akár a vezér is lehetne, akkor a játékosnak a felállás közben kell megjelölnie melyik HQ-ja a sereg vezére, aki egyben a célpont is lesz.
E mellett, neked kell birtokolnod az egyik ellenséges objektíva-jelzőt. Egy jelzőt akkor birtokol valaki, ha a játék végén legalább egy pontszerző egysége 3”-nél közelebb áll hozzá, viszont ilyen közelségben nincs egy ellenséges egység sem (bármilyen, nem csak pontszerző). Ezt megakadályozva a jelző nem lesz senkié.
Felállás: Hagyományos ütközet
Pontozás: Az ellenséges vezér megöléséért 8 Ligapont jár, az objektíva birtoklásáért szintén 8, és ha a te vezéred életben marad, az még +4 pontot ér.

FELDERÍTÉS
Mindkét sereg át akar törni az ellenséges vonalakon, hogy előretolt pozíciókat alakítson ki és kipróbálja az ellenség erejét mielőtt a fő erők megindulnának.
Mindkét játékosnak az a feladata, hogy minél több egységet juttasson az ellenség felállási zónájába.
Felállás: Hagyományos ütközet, az első körben az Éjszakai harc szabály érvényesül
Pontozás: Minden pontszerző egység, mely a csata végén az ellenfél falállási zónájában áll, Fanatikuss kategóriában 5 Ligapontot ér, Felderítőben pedig 7-et. Természetesen 20-nál több Ligapontot ezúttal sem lehet szerezni!

Várjuk a ti véleményeiteket is!

Első negyedéves Liga eredmények

Végre visszajutott hozzám a laptop az eredményekkel, úgyhogy izibe be is másolom őket ide. Hamarost felmegy a weboldalra is, csak ott hosszabb az átfutási idő.

Fanatikussok:

Hely Név Sereg Festés Sport Csaták Összesen
1. Gaál Zoltán (Zaggar) Eldák 16 13 45 74
2. Kovács Tibor (Loki) Űrgárdisták 18 14 35 67
3. Földvári Gábor (Föccer) Orkok 17 15 30 62
4. Czikmántory Tamás (Cziky) Káosz (Fekete Légió) 14 15 25 54
5. Gutpintér Tamás (Guppi) Eldák 12 15 25 52
6. Bodor Mátyás (Ashiquor) Káosz (Slaanesh) 14 15 20 49
7. Bertyák István (Tiberius) Inkvizíció (Démonvadászok) 18 15 15 48
8. Polyák László (Gazember) Káosz 19 14 15 48

Felderítők:

Hely Név Sereg Festés Sport Csaták Összesen
1. Szabó Sándor (Jinx) Káosz 17 14 35 66
2. Geske Dániel Ádám (Geske) Űrgárdisták 14 14 35 63
3. Rátkai Gergely (Ducimax) Káosz 18 15 30 63
4. Lengyel Balázs ( Thanatos) Űrgárdisták 14 13 30 57
5. Csiszér Gergely (CLaWz) Tiranida 14 12 30 56
6. Lajkó László (Woody Sheriff) Űrgárdisták 11 14,5 30 55,5
7. Habony János (Sgt. Komarov) Űrgárdisták 14 15 25 54
8. Csuka Ádám (Uborka) Tau 19 15 10 44

A Legszebb Sereg pedig Tiberius Szürke Lovag bagázsa lett, ezen felül a Legszebb Objektívák versenyét is ő nyerte. 
Gratula minden győztesnek, és köszönet minden megjelentnek!

Tervek, tervek, tervek

Tervek biza vannak, nem is kevesen.

Először is, a Fanatikuss weboldalt szeretném szépítgetni – a jelenlegi dizájn hasonlít kissé a Trollosra, nomeg elég macerás változtatgatni a menüket, úgyhogy majd kap egy szép új ruhát, remélhetőleg minél hamarabb. Eddig időm nem volt rá, most meg a notebook, amin az egész cuccos van, ottragadt Gazembernél. Ha végre visszakapom, akkor megcsinálok pár új fejlesztést is, pl. eseménynaptárt, Fantasy Liga oldalakat, örökranglistát, meg legfőképp a játékosokról és a seregeikről. Ha össze tudom végre rakni, klassz lesz!

A Ligával kapcsolatban meg elsődleges ojjektívánk a terepasztalok rendbe tétele. A tavalyi kérdőíves felmérésünk eredményeképp kiderült, hogy hiába gondoljuk mi, hogy milyen klafák,  nem tetszenek mindenkinek az új terepek, úgyhogy szépítgetünk rajtuk egyet. És hamár, akkor gyártunk újakat is. Első körben házromokat, de lesznek lövészárkos tereptárgyak is, sőt, ha időnk engedi, fajspecifikus asztalokat is összerakunk. Anyag, ötlet van, csak az időnek vagyunk híján sajnos.

Lassan készülnek objektíva-jelzők is, ezek elkészítésről majd láthattok itt is képeket. Egyelőre az űrgárdista seregek örülhetnek majd, mert ők kapnak pár szép ojjektívát, de folyamatosan rakunk össze a más seregek számára is hangulatos kis jelölőket (mert szépek a kis színes papírfecnik a koponyákkal, de azért valami kisebb, sereghez illő, hangulatos modell csak jobb).

Ha esetleg valami csoda folytán marad időm rá, akkor pediglen építgetem a saját seregemet is. Egy drop-pod vár összerakásra, meg egy csomó űrgárdista és káoszgárdista alkatrész, hogy Sternguard osztaggá álljanak össze egy szép napon. Plusz egy Tigurius-variánst is össze szeretnék még rakni, mert a meglévő modellt a feleségem nem engedi átfesteni Mortis színekre. :-) Jah, és egy halom felderítő is szeretne kész lenni, meg terepasztalon lövöldözni, csak az a kérdés, hogy mennyire akarom konvertálni őket. :-)

…és akkor még Laca barátom Blood Angel seregéről nem is beszéltem, amit én szoktam neki festegetni. Drop pod és Sternguard ott is figyel, nagy szemekkel, csak ezeket nem kell konvertálni. Így nem is olyan izgalmasak. :-) Bár, meg kell mondjam, néha szeretek BA-kat is festeni, mert nem kell különleges színsémákon gondolkodni, csak kifesteni az adott sémára, és már kész is.

Laca seregével kapcsolatban van még egy másik ravasz tervem is: mivel ő nagyon szép gyűjteményt halmozott fel régi és ritka figurákból, ezeket lereszelve és a lealapozva bemutatom itt a nagyérdeműnek, hisz ezeket a figurákat tényleg nagyon ritkán látni, pláne jó felbontású képeken.

Azt hiszem, nem fogok unatkozni…

Indul a Liga-blog!

Üdvözlünk a Fanatikuss Liga blogján!

Biztos felmerül a kérdés, hogy miért is kezdünk blogot írni, meg miről, és különben is, hogy, mikor, merre, hány méter (és még esetleg, hány éves a kapitány)?

Nohát, az ok az, hogy szeretnénk megosztani gondolatainkat és terveinket a versennyel és a hobbival kapcsolatban, s mivel erre “élőben” viszonylag nehéz időt szakítanunk (van két nagycsaládos meg két elfoglalt ember a szervezők között), marad a webes forma. Meg így talán több érdeklődőhöz jut is el a dolog. És jobban meg is beszélhető egy-egy téma, mint a “statikus” weboldalunkon. No persze, az is szerepet játszott, hogy újabban egyre többen kezdenek blogot írni a játékosok közül, és mi sem szeretnénk kimaradni! :-)

S hogy mi lesz a tartalom? Terveink, elképzeléseink a versennyel kapcsolatban, érdekes infók a játékokról, modellekről, valamint e mellett az éppen készülő tereptárgyakról, jópofaságokról, és persze modelljeinkről is. Reményeink szerint a négyből legalább ketten fogunk ide írkálni, és így elég gyakran tudunk frissülni is.

Gyertek minél gyakrabban, és meglátjátok!

WordPress Themes