Category: Horus Heresy

Az első Horus Heresy Hétvége (2. rész) – infók

Hahó!

Itt a HH Hétvége érdekességeit bemutató második rész is, a szöveges információkkal, várható megjelenésekről, könyvekről, és pár kérdés-válasz a tervezőktől. Lesznek képek is, a végén. ;-)

Mik lesznek, és mikor jönnek a következő szabálykönyvek?

The Horus Heresy Book Two – Massacre (nemsokára megjelenik)

A könyv az elsőhöz hasonlóan bemutat négy „új” űrgárdista légiót, szabályokkal, spec. egységekkel, karakterekkel, primarchákkal együtt, leírja az Isstvan V-ös csata első felét, valamint lesznek benne harci küldetések és kampány-szabályok is.
A következő új légiók szerepelnek benne: Szalamandrák (Salamanders), Vaskezűek (Iron Hands), Igehirdetők (Word Bearers), Éjurak (Night Lords), e mellett  1-2 új egység az első négy kiadott sereghez (káoszosodás hatása, pl. Kakophoni a Császár Gyermekeihez).
Tervezett/bejelentett speciális egységek:
Szalamandrák – „Firedrake” terminátorok és „Pyroclast” egységek (valami tápos lángszórókkal)
Vaskezűek – Kiborgizált faltörő rohamosztagok
Egyéb egységek:
Mechanicum  - Legio Cybernetica (mind szövetségesként, mint önálló seregként hozhatók)
Titán Légiók – „Firebrands” sereg

The Horus Heresy Book Three – Extermination (kb. fél évvel második kötet után)

Ez a könyv lesz az Eretnekség történetét feldolgozó könyvsorozat első trilógiájának utolsó kötete. Az
Isstvan V-ös csata második részét írja le, valamint a Phall-i ütközetet (a Császári Öklök és a Vasharcosok óriási űrcsatáját).
A következő új légiók szerepelnek benne: Hollógárda (Raven Guard), Vasharcosok (Iron Warriors), Alfa Légió (Alpha Legion), Császári Öklök (Imperial Fists)

A második trilógia (majd egyszer…)

A következő trilógia az Eretnekség további hadszíntereit írja le:
Prospero - Ezer Ifjak (Thousand Sons), Űrfarkasok (Space Wolves), A Testőrgárda (Legio Custodes), A Csend Nővérei (Sisters of Silence),
Calth - Ultragárdisták (Ultramarines), démoni sereg
Signus Prime – Véres Angyalok (Blood Angels), démoni sereg

A regényfolyam következő kötetei

Nick Kyme: Vulkan Lives

A könyv főként arról szól, hogy mi történt Vulkánnal, miután eltűnt egy hatalmas tűzgolyóban az Isstvan V-ös mészárlás során. A regény főszereplői Vulkán és Conrad Kurze

Dan Abnett: Unremembered Empire

Ez a regény több, korábban megkezdett szálat (Know No Fear, Fear to Tread, Betrayer, Vulkan Lives, Deliverance Lost) fűz össze és folytat, és arról szól, hogy mit is csinálnak a lojalista primarchák, miután szembesülnek Horus árulásával. Az előzetesek alapján sejthetjük, hogy Guilliam a Második Birodalom felépítésén dolgozik, amihez meg akarja nyerni Sanguiniust is, akinek ez nem biztos, hogy tetszeni fog… De a többiek sem fognak rajongani az ötletért, az biztos!

Graham McNeil: Vengeful Spirit

Egy könyv Horusról, és arról, hogy mit tervez. Hasznos lesz, mert róla és a légiójáról már elég régen olvashattunk (tulajdonképp csak a regényfolyam elején, azóta csak mellékesen tűnt fel vagy ő, vagy valamelyik katonája). A regény egyik fő témája, hogy Horus azt hiszi, irányíthatja a Káoszt, de persze ez nem így működik.
Plusz lesz még egy képregény is, mely a „Know no Fear” előzményeit tárja elénk (és itt nem, nem a „Battle for the Abyss”-ről lesz szó…)

Kérdések és válaszok

- az Eretnekség története 14 évet ölel fel
- a Horus modell nemsokára várható
- a további légiók megjelenése a könyvek kiadásával párhuzamosan – mindegyik kap speciális egységeket, karaktereket, vállapokat, jármű-ajtókat, drenyákat
- Apocalypse formációkat egyelőre nem terveznek, majd talán a jövőben
- a Birodalmi Sereg (IG) is megjelenik majd, ráadásul több sereglistát terveznek (az első a Calth-témával párhuzamosan)
- a könyvekben szereplő modellek nagy része kap figurát, de nem mindegyik, és lesznek újak is
- lesz MK3 rohamosztag is (ami rejtélyes módon kimaradt eddig), de van most sürgősebb dolguk is
- a hiányzó Volkit-fegyverek is megjelennek idővel
- a rendkívül népszerű Ősöreg Rylanor  is kap figurát, de csak később (Saul Tarviz, merre vagy?)
- fogós kérdés a könyvtárosok, káplánok, technikusok színe az Eretnekség idején, egyedül a technikusokra tudtak választ adni, amiben ugye szerepel a vörös, de nem az egész modellen, csak jelzés-értékűen (könyvtárosok ugye hivatalosan nincsenek, a káplánok meg légiónként különböznek)
- önálló Mechanicus lista lesz, apránként jönnek ki a modellek és szabályok, sőt lesz egy külön könyv (Mars), ami velük foglalkozik (ezt milyen régóta várják a rajongók…)
- lesznek MK5-ös és MK6-os páncélú speciális egységek is, ahogy a történet halad előre
- a könyvekben sokat emlegetett Viharmadár (Stormbird) csapatszállítóval egyelőre szenvednek, nem sikerült kitalálni, milyen legyen
- lesz viszont valamilyen másik repülő, amin titokban dolgoznak
- idegen fajok listáit nem tervezik, mivel azokat a Nagy Keresztes Hadjárat során az űrgárdisták jórészt kiirtották, vagy elzavarták az űr sötét szegleteibe

A Horus Eretnekség történelme a GW berkein belül (ez vicces lesz!)

1. Chapter Approved (1988 eleje)

Az Eretnekség első említése ebben a kiegészítő kiadványban történt, mert az egyik oldalon volt egy nagy üres felületük, amit gyorsan ki kellett tölteni. Grafikusra nem volt idejük, úgyhogy inkább írtak valami hátteret. Így született hát az Eretnekség legendája (ami mára az Aranytojást Tojó Tyúkká nőtte ki magát).

2. Realm of Chaos (1988. október)

A kiadvány írása közben arra gondoltak, hogy kéne bele egy kis 40K is, úgyhogy kitalálták az áruló légiók és a káosz kapcsolatát

3. White Dwarf (1988. október)

Az első cikk az Adepticus Titanicus-ról részletezi a harcban álló légiókat.

4. Adepticus Titanicus (1988. december)

Ezt a játékot a 31. évezredbe tervezték, és mivel a GW nem tudott, csak egy titán öntőformát megfinanszírozni, kitalálták, hogy a titánok vívjanak polgárháborút, és akkor már adta magát, hogy az alakuló Horus Eretnekség mítoszába illesszék be.

5. Space Marine (1989. augusztus)

Az Epic első kiadása, mely szintén az Eretnekség idején játszódik. Ebben ábrázolták először sötétzöldnek a Sötét Angyalokat (ami mondjuk hiba, mert akkor még feketék voltak).

6. Horus Heresy társasjáték (1993. május)

Ebben a játékban írták le először a Földért vívott csatát (az egyik WD-ben volt egy kiegészítése, amit volt is szerencsém beszerezni, és a Császár ellentámadását lehetett vele lejátszani Horus űrhajója ellen)

7. Index Asartes (2002-2004)

Ebben dolgozták ki először az űrgárdista légiók történetét

8. The Horus Heresy Collectible Card Game (2003. november)

A Sabertooth játékához elég sok alapanyag kellett, úgyhogy a GW rendesen kidolgozta a történetet

9. Visions of Heresy & The Collected Visions (2004-2006)

A kártyajáték képeit felhasználva kiadták végre a történetet az elejétől a végéig, viszonylag részletesen (ezt a könyvek azóta több helyen felülírták).

10. A Horus Heresy regények (April-October 2006)

Dan Abnett és Graham McNeil nekiállt, hogy véglegesítse és kibontsa a történetet. Három céljuk volt: 1) kigyomlálni az ellentmondásokat, 2) kitölteni a hiányzó részeket, és 3) bemutatni, hogy a „jó” és a „rossz” kérdése a légiók viszonyában nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

11. Fantasy Flight Games Horus Heresy társasjátéka (2010. május)

12. The Horus Heresy szabálykönyv (2012. szeptember)

A sok szöveg után pedig jöjjenek végre a beígért képek. Szintén az esemény újdonsága volt, hogy kihoztak posztereket minden egyes légióhoz. Lássatok hát csudát! Nagyon szépek, tényleg.

I. légió: Sötét Angyalok III. légió: A Császár Gyermekei IV. légió: Vasharcosok
V. légió: Fehér Sebhelyesek VI. légió: Űrfarkasok VII. légió: Császári Öklök
VIII. légió: Éjurak IX. légió: Véres Angyalok X. légió: Vaskezűek
XII. légió: Világfalók XIII. légió: Ultragárdisták XIV. légió: Halálgárda
XV. légió: Ezer Ifjak XVI. légió: Luna Farkasai XVI. légió: Horus Fiai (átnevezve)
XVII. légió: Igehirdetők XVII. légió: az Eretnekség idején XVIII. légió: Szalamandrák
XIX. légió: Hollógárda XX. légió: Alfa Légió

Csak nekem tetszenek így, együtt, vagy másnak is?
Tényleg, hülye kérdés, ki melyik Légióba tartozna szívesen az Eretnekség idején? És miért? Várom a válaszokat, részletességtől, hangulatosságtól függően adok rá pontot is (1-3) mindenkinek, hagy’ pörögjön az a verseny! ;-)

Az első Horus Heresy Hétvége (1. rész) – új modellek

Jónapokat!

Nem én rendeztem, de tényleg. :-) A Forgeworld és a Black Library a múlt hét végén tartotta az első Horus Heresy Weekendert, amire rengeteg új modellel, a játék jövőjét bemutató prezentációval, képpel, plakáttal, és íróval készültek. Annyira nagy az anyag (és annyi a meló itt a munkahelyemen), hogy csak két részletben tudom nektek megmutatni, miket láttak és fotóztak a népek. Először a képek jönnek (ma), aztán holnap a szöveges izgalmak és érdekességek.

No, lássatok csudát!

Először is, az esemény alkalmából már kapható volt az Angron után következő, második primarcha-modell is, Fulgrim, plusz az egyik, már korábban látható volt űrgárdista parancsnok is:

Fulgrim elölről… …hátulról Ez meg egy korábbi verzió (nekem mondjuk ez tetszik jobban)
Prétor festetlenül (klafa) Prétor festve, a Halálgárda színeiben (nekem kicsit koszos, de van, aki szereti)

E mellett persze megmutatták a várható modelleket is. Ezek már jórészt a következő könyvhöz csatlakoznak, mely a lojalista légiók lemészárlásáról szól. Ezért aztán kapunk hozzá négy új légiót: Szalamandrák (Salamanders), Vaskezűek (Iron Hands), Igehirdetők (Word Bearers), Éjurak (Night Lords), illetve néhány Mechanicus egységet, és legalább egy-egy új egységet az első négy áruló légióhoz.

Új drop-pod, a Dreadclaw helyett… …aminek neve Khrabdyis Assault Claw

Erebus, az Igehírdetők Első Káplánja… …az Eretnekség legfőbb gonosztevője (de a modell szép)

A Zajgárdisták ősei Fulgrim testőrsége

Nagy böszme harci robot …ugyanez kifestve

Techpap mágus jobbról… …és balról (de így se látszik rendesen)
Vaskezű Behemót …ugyanennek a mellpáncélja

Az Igehirdetők Pusztítói Szalamandra nehézfegyveresek

Szalamandra terminátorok …és még egy pár

Rejtélyes új tank (mert még nincs elég) …és megint a tank

…szóval akinek van sok pénze, és szeret ilyenre költeni, annak hamarosan nem lesz. :-)
Ennyit mára, holnapra összeszedem, hogy mik a hírek, milyen kiadványok várhatók és kb. mikor. Forrásaim valának: Apocalypse 40K, El Descanso del Escriba

A Warhammer 40000 világának történelme 6. rész – A Horus Eretnekség (1.)

Ellentétek az űrgárdista légiók között

A Nagy Keresztes Hadjárat indulásakor még minden űrgárdista a Földről származott. Emiatt, bár az egyes légiók genetikusan kódolt tulajdonságai és a harcosok képességei kismértékben különböztek egymástól, közös gyökerekkel rendelkeztek, és azonos módon épültek fel seregeik. Egy közös cél lebegett a szemük előtt, és a Császár, mint legfőbb parancsnok irányította őket.

Ahogy azonban egyre jobban előrehaladt a Birodalom terjeszkedése, úgy vált szükségessé, hogy más bolygókról is sorozzanak be újoncokat, és amennyire csak lehet, felgyorsítsák azt a bonyolult génmódosító eljárást, melynek eredményeképp a harcosok fiatal fiúkból elit katonákká váltak. Így azonban a tech-papok már nem tudták száz százalékig biztosítani a génállomány tisztaságát, és kismértékű eltérések jelentek meg az új űrgárdistáknál az eredeti földi állományhoz képest. Ahogy a légiók létszáma növekedett, úgy váltak egyre inkább önállóvá, és távolodtak el térben és szokásokban is egymástól. A primarchák megtalálása csak gyorsította ezt a folyamatot, mivel a Császár engedélyével mindegyikük a saját elképelései szerint alakítottá át seregét. Miután a legtöbb légió arról a bolygóról kezdett el toborozni, ahol a primarcha felnőtt, a helyi szokások, hiedelmek lassan beépültek a mindennapjaikba, és hamarosan nagyon különbözővé váltak egymástól. Így kisebb-nagyobb ellentétek jelentek meg légión belül (földiek és az új harcosok között), valamint az egyes légiók között is. Ezt még fokozta, hogy bár a primarchák technikai értelemben testvérek voltak, neveltetésüket, nézeteiket nem tudták levetkőzni, és ez sokszor vezetett konfliktushoz közöttük: Leman Russ és Mortarion pl. görbe szemmel néztek Magnusra  a mágiához való vonzódása miatt, Pertubaro és Rogal Dorn pedig féltékenyen figyelte egymás sikereit. Mindegyik primarcha meg akart felelni atyjának, a Császárnak is, és igyekezett bizonyítani, hogy jobb testvéreinél, ez a versengés pedig sokszor szintén komoly ellenségeskedésig fajult.

Horus Hadúrrá kinevezése az ullanori győzelem után sokakban irigységet keltett, és csak tovább mélyítette az ellentéteket a primarchák között. Még Horus sem örülhetett igazán új tisztségének, mert ezzel olyan bürokratikus feladatokat is a vállára kellett vennie, amelyekkel csak nehezen tudott megbirkózni – elvégre katona volt, nem kormányzó vagy hivatalnok. A Káosz istenei így végre lehetőséget láttak arra, hogy felléphessenek eddigi leghatalmasabb ellenfelük, a Császár ellen.

Az Igehirdetők bukása

A legelső primarcha, ki elbukott, Lorgar volt.

Kezdetben pedig ő volt a legnagyobb fanatikus, ki istenként tekintettatyjára, és a legjobban imádta őt. Neveltetéséből adódóan mindig is hitt abban, hogy vannak az ember felett álló erők az Univerzumban, kik életnek és halálnak urai, s hatalmukban áll csodálatos, a tömegek számára

csodáknak tetsző cselekedeteket végrehajtani. Amikor a Császár rátalált, Lorgar úgy érezte, megtalálta élete értelmét, és azt az isteni lényt, kit teljes lelkével imádhat. Hódításai során ezért nem csak behódolásra szorította az emberlakta világokat, melyeket talált, hanem hosszas munkával meg is térítette őket a Császár hitére. Ügybuzgó vakságában azonban nem látta, hogy ez éppen ellentétes mindazzal, amit atyja akart, s csak akkor ébredt rá, amikor az súlyosan megbüntette eltévelyedéséért.

Monarchia, az Igehirdetők által „tökéletessé” formált város volt az, mely először elszenvedte a Császár haragját. Uruk parancsára az Ultragárdisták a földig rombolták ezt a hatalmas metropoliszt, mely túltett mindegyik máson ügybuzgalmában, hogy a  Császárt, mint istent imádja. Lakosainak segélykérésére az Igehirdetők is odasereglettek, és részesülniük kellett a büntetésben. Az Emberiség Ura hatalmas pszichikus erejével mind a százezer harcost térdre kényszerítette, és Lorgar fejére olvasta, hogy tetteivel éppen ellentétesek mindazon értékekkel és célokkal, melyek miatt a Nagy Keresztes Hadjárat elindult: a Birodalmi Igazság  helyett a babonaságot, és egy nem létező, hamis isten (épp a Császár), imádását erőszakolja rá a frissen becsatolt új bolygók lakosaira, ráadásul minden más légiónál lassabban halad a hódítással.

A vádak alatt Lorgar teljesen összetört, hisz minden, melyben oly szenvedélyesen hitt, hamisnak bizonyult. Hosszas tépelődés után az ezoterikus és misztikus tanok nagy mesteréhez, Magnushoz fordult iránymutatásért, aki óva intette attól, hogy az Univerzum titkait fürkéssze, és próbálja megtalálni a maga igazát és istenét. Hasztalan volt azonban tanácsa, mert az Igehirdetők primarchája minden harcosával együtt zarándokútra indult, hogy választ kapjon a kérdésre, van-e valamilyen felsőbb hatalom, mi a Világmindenséget uralja. A Káosz istenei pedig csak erre vártak…

Lorgar és légiója sok világot végigjárt és meghódított az Impérium nagyobb dicsőségére, míg végül eljutottak az Iszonyat Szeméhez, ahol Cadia bolygóján a Káosz papjai végül megmutatták a primarchának, hogy igenis, léteznek istenek, kik csakis híveik imádatát várják. Megmutatták neki azt is, hogy miként buktak el az eldák, kik nem tudtak élni a hatalommal, mit ezek az istenek felkínáltak nekik. Végül meggyőzték Lorgart, hogy az ellenséges Univerzumban az emberiség csak úgy maradhat életben, ha őket szolgálja, mert csak így válhat egységessé és elég hatalmassá ahhoz, hogy a kiirtására törekvő idegen lényeket legyőzhesse.

A primarcha végre megtalálta hát új hitét, és nevelőapjával, a Káosz isteneinek hitében igencsak járatos Kor Phaeronnal és Erebussal, a káplánok legelsőjével nekiláttak, hogy fellelt igazságukat megismertessék az Univerzum hitetlen tömegeivel. Ők lettek hát az első árulók és hitszegők, kik a Birodalom ellen fordultak, és már évtizedekkel a Horus Eretnekség előtt megkezdték titkos hadjáratukat a Császár ellen. Hogy bázisukat kiépítsék, az ekkortól meghódított világokon nem a Császár, hanem a Sötét Istenek tanát hirdették, milliókat állítva új uraik szolgálatába. Tudták azonban, hogy ez még nem lesz elég ahhoz, hogy nyíltan is felléphessenek a Birodalom ellen, ezért nekiláttak, hogy az űrgárdista légiókat is maguk mellé állítsák.

A Nikeai Zsinat határozata a káplánok hadrendbe állításáról remek lehetőség volt az Igehirdetők számára ahhoz, hogy minden légióhoz elküldjék prédikátoraikat, hogy az űrgárdisták esetleges elhajlásaira és a közkatonává lefokozott könyvtárosokra odafigyelő káplánok kiképzését segítsék.  E mellett azonban igazi céljuk az volt, hogy a rontás magvait elhintsék, és lassan a Káosz oldalára állítsák a harcosokat. Ennek módja a titkos harcos-testvériségek létrehozása volt a légiókon belül, melyek kezdetben csupán ártatlan gyűléseket tartottak, ahol a különböző rangú és rendű harcosok szabadon beszélgethettek, de ahogy az évek teltek, ezek egyre inkább a széthúzás és a viszály terjesztőivé váltak.

Megkezdődött tehát a nagy művelet, mely ötven év alatt ért el a robbanásponthoz, a Horus Eretnekséghez, ami aztán örökre véget vetett a Császár által az emberiség javára megálmodott szép jövőnek …

Jövőbeli Horus Heresy újdonságok a Forgeworld-től meg pár személyes dolog

Jónapokat!

Elmaradtam az utóbbi időben a frissítésekkel, meg a cikkírással és gondolatrendezéssel, de ez az elhúzódó tél végi borongás rám telepedett, súlyosbítva azzal, hogy Domi folyton hazahozott valami évszakhoz illő nyavaját az oviból, amit aztán általában mindenki más is elkapott. Szóval, low on fuel (meg elszánás). Küldjétek a pozitív energiákat, hátha segít!

Más. Pár szó a kissé hektikusan alakuló versenyről/játékról: Eddig három kérdés volt, amire három különböző játékos kapott egy-egy pontot:

- Pufi (űrgárdista őrmesterek fegyverei)

- novakmate (Contemptor magyarítás – Behemót)

- szentelit (a “Sigillite” borítón szereplő II és XI az “elveszett” űrgárdista légiók sorozatszámai)

A további kérdések majd jönnek szépen sorban, és év végén összesítek, aztán nyer, aki a legtöbb pontot szerzi. És mi lesz a nyeremény? Ezt nem mondom meg előre, mert attól is függ, hogy ki nyer (és főleg, hogy milyen sereget gyűjt). Vagy egy érdekes-izgalmas “gyári” modellel gazdagodik, vagy konvertálok neki egyet. Ezt majd jól leegyeztetjük. ;-)

És végül, az ígért modellek. Nemrég volt a Forge World Open Day, ahol a meglévő modellek mellett a szerencsések a készülő figurákban is gyönyörködhettek. Az ügyesebbek meg le is fotózták őket. Én meg összelopkodtam, és most jól megosztom a jobbakat (a HH témakörből, természetesen). :-)

Emperor’s Children elit kardozós osztag (Palatine Blades)

Szintén a kardozós csókák

Sons of Horus veteránok (Catulan Reavers)

Szintén az SoH veteránok

Suhanó (Land Speeder), WH30K variáns

Suhanó a másik oldalról

Még suhanó…

Whirlwind WH30K

Egy újabb tank a tankszeretőknek

Űrgárdista parancsnokok (Prétorok)

Storm Eagle csapatszállító (előtérben gravi-ágyúval)

Itt meg a repcsi másik fele (egy másik ágyúval)

Személyes véleményem: A gyalogos modellek nagyon szépek, a repcsi nem rossz, még a Whirlwind is tetszik, de a suhanó fura nekem kissé. Persze, egységes a siklókkal (jetbike), de nagyon más, mint amit a HH képek alapján vártam (ld. a nemrég megjelent motorosokat). Valahogy nem illik bele a Warhammer sci-fi világába. Vagy de? Szerintetek?

A Hét Képe(i) 07 – A Black Library Horus Heresy kiadványai 2013-ban

Kellemetes szép jó napot!

Némi gondban voltam, hogy e héten milyen képpel lepjem meg a kedves idelátogatókat, de aztán tegnap szerencsére beesett a tuti a Black Librarytól, méghozzá egy még az idén megjelenő hangoskönyv borítójának képében.  Ennek kapcsán utánanéztem, hogy milyen megjelenések várhatóak Warhammer 30.000 témában még idén. Amilyen trükkösek, ez a lista még változhat, mert amióta rájöttek, hogy ez az időszak lesz az Aranytojást Tojó Tyúk náluk, azóta teljesen rápörögtek, és ontják a jobb-rosszabb, és egyre megfizethetlenebb kiadványokat.

No tehát, a tegnap megjelent borító:

A képen a “Know no Fear”‘-ből megismert Thiel őrmestert láthatjuk, amint ellenséget keresgél Calth roppant  egészségtelenné vált tájain. A hozzá tartozó hangoskönyv (Nick Kyme: Censure) októberben jelenik meg.

Ezt a témát jól körül fogják idén járni, mert lesz még egy novelláskötet, ami az Ultrák és Igehirdetők csatározásaiból szemezget (Mark of Calth). Van miről írni, a “Know no Fear” elég sok elvarratlan szálat hagyott (jut eszembe, a másik Ultrás könyv, amit olvastam (Fall of Damnos) szintén nem volt befejezve). A következő írásokat olvashatjuk majd benne:

Guy Haley: The Shards of Erebus
Graham McNeill: Calth That Was
Anthony Reynolds: Dark Heart
David Annandale: The Traveller
Rob Sanders: A Deeper Darkness
Aaron Dembski-Bowden: The Underworld War
John French: Athame
Dan Abnett: Unmarked

A borítója meg így néz ki:

Megjelenés elvileg áprilisban (de lehet, hogy ez csak a csudálatos kiadásé, kemény kötésben, képekkel, jó drágán).

Aztán nézzük csak, mit várhatunk (biztosra) idén:

Graham McNeill: Angel Exterminatus (regény, megjelent)

Perturabo és Fulgrim elindulnak megkeresni az Angel Exterminatust, egy iszonyú hatalmú elda fegyvert, és ami Horus javára dönthetné el a háború menetét. Petrurabo azonban gyanakszik, hogy testvérének más tervei vannak,  és dolgukat még egy csapatnyi Vaskezű is nehezíti…

Aaron Dembski-Bowden: Betrayer (regény, március)

Angron és Lorgar is küldetésre indul: az Ultragárdisták birodalmát pusztítják, bolygót bolygó után égetve fel. De vajon kitart-e Angron ép elméje, vagy teljesen megőrül a fejébe ültetett Mészáros Karmoktól?

Chris Wraight: The Sigillite (hangoskönyv, április)

Malcador, a Császár jobb keze, a Föld Régense, az Inkvizíció alapítója, az Orgyilkosok Céhének vezetője, és a legerősebb halandó pszi-használó. Ebből a hangoskönyvből pedig majd jobban megismerhetjük őt is és tetteinek mozgatórugóit is.

James Swallow John French : Burden of Duty & Grey Angel (április)

Malcador űrgárdista-ügynökei titkos küldetéseken próbálják befolyásolni a háború kimenetelét: Garro a Császári Öklök egyik harcosát akarja beszervezni csapatába, Loken pedig azt igyekszik megtudni, hogy a Sötét Angyalok melyik oldalra állnak a konfliktusban.

Gav Thorpe: Honour To The Dead (hangosköny, szeptember)

Ismét csak az Ultrák és az Igehirdetők csatározásairól hallhatunk: ezúttal titánok csatároznak egy békés város utcáin, romba döntve mindent, és elpusztítva mindenkit a titáni (hehe) küzdelemben.

Dan Abnett: Unremembered Empire (év vége)

Miután Sanguinius nehezen bár, de kiverekszi magát és légióját Horus csapdájából, Ultramaron találja magát, ahol testvére, Guilliam – abban a hitben, hogy a Császár halott – felajánlja neki, hogy legyen ő az új Császár, és együtt építsék fel a Második Birodalmat.

Ezek a biztosak, de e mellett még azt csiripelik a madarak, hogy végre a Szalamandrák (és Vulkan) sorsát is megismerhetjük az Istvaan V-ös mészárlás után, plusz a Fehér Sebhelyesek tavaly megkezdett története is folytatódik, de még az Outcast Deadben megismert Luna Wolf karakter utáni hajszáról is lesz egy írás.

A kapcsolódó játékos kérdés pediglen a következő: A “Sigillite” borítón miért izgalmas az a két koponya Malcador trónusának két oldalán?

A Hét Képe(i) 06 – Con-temp-tor

Jónapokat!

Már megint besűrűsödtek itt a dolgok, meló, betegség, úgyhogy a múlt heti aktuális Horus Heresy megjelenésről (a Világfalók Mészárosairól) nem is készült el a cikkem, de az e heti “Contemptor” robothoz azért csak sikerült (oké, nem robot, de egyszerűen nem sikerült még kitalálnom jobb fordítást a drenyára).

Tehát, új modellt kapnak a Császár Gyermekei, lesz nekik is szépen Légióra szabott harci robotjuk, ráadásul a nagyobbik fajtából. Így néz ki:

Nem rossz (bár nekem ez a “koszos” kifestés nagyon nem jön be), de azért volt már jobb is. Meg is mutatom:

Halálgárda Világfaló Légió
Sima Díszes kiadás

No és hogy mit tudnak ezek a “kicsikék”? Azt is elmondom:

WS BS S Elöl Oldalt Hátul I A HP
Contemptor 5 7 7 13 12 10 4 2 3

Darabja 175 pont, és egy Elit választásként 1-3-at hozhatsz belőlük.

Az egység összeállítása:
•    1-3 Contemptor

Egységtípus:
•    Jármű, lépegető

Hadfelszerelés:
•    Füstgránátok
•    Keresőfény
•    Ikerkapcsolt nehéz sorozatvető
•    Rettenthetetlen közelharci fegyver beépített ikerkapcsolt sorozatvetővel

Különleges szabályok:
•    Rettenthetetlen különítmény
•    Pajzsgenerátorok
•    Könnyűléptű (Fleet)

Opciók:
•    A különítmény bármelyik tagja lecserélheti nehéz sorozatvetőjét a következők egyikére:
­    – dupla hővető (ingyen)
­    – ikerkapcsolt gépágyú (+5 pont)
­    – plazmaágyú (+10 pont)
­    – Kheres mintájú rohamgépágyú (+15 pont)
­    – ikerkapcsolt lézerágyú (+25 pont)
­    – nehéz részecske-átalakító (+35 pont)
­    – Rettenthetetlen közelharci fegyver beépített ikerkapcsolt sorozatvetővel (ingyen) – ez plusz egy Támadást ad
•    A különítmény bármelyik tagja lecserélheti nehéz közelharci karját a következők egyikére:
­    – Lánc-ököl beépített ikerkapcsolt sorozatvetővel (+10 pont)
­    – dupla hővető (ingyen)
­    – ikerkapcsolt gépágyú (+10 pont)
­    – plazmaágyú (+10 pont)
­    – Kheres mintájú rohamgépágyú (+15 pont)
­    – ikerkapcsolt lézerágyú (+25 pont)
•    A különítmény bármelyik tagja lecserélheti ikerkapcsolt sorozatvetőjét a következők egyikére:
­    – nehéz lángszóró (+10 pont)
­    – plazmavető (+20 pont)
­    – gravi-puska (+15 pont)
­    – hőpuska (+15 pont)
•    Vehetsz nekik extra páncélzatot, modellenként +10 pontért
•    Vehetsz nekik a páncélzatra szerelhető Romboló rakétavető (Havoc Launcher), modellenként +15 pontért

Az alap drenyához képest jó tápos, meg sokkal szebb is (ez persze szvsz).

És hogy honnan jött hirtelen az ötlet a ForgeWorldnek? Hát persze, hogy a Rogue Trader időszakból… Bár, az eredeti inkább vicces, mint félelmetes vagy szép volt:

Na, kinek tetszik? :-) Az érdekesség az, hogy akkor még (réges-régen) nem csak az űrgárdistáknak járt, hanem a Birodalmi Gárdának is (ld. itt fent), mivel nem egy alig élő veterán maradványait pakolták bele, hanem élő kezelője volt (mint egy “sima” sci-fi harci robotnak)

Éééés, jöhet egy újabb talány a pontgyűjtő versenyhez? :-) Küldjetek javaslatokat a “Contemptor dreadnought” szép magyar fordítására. A legjobb nyer! :-) Köszi!

Horus Heresy szabályok – Az űrgárdista légiók fegyverei 2.

Folytatván a sort, ezen a héten a közelharci fegyverek és a hadfelszerelések következnek. Van benne pár érdekesség, ami a 40k-s seregekbe is jól jönne…

Van hozzá kép is, méghozzá előzetes a Forge World-től a Halálgárda terminátorairól (Deathshroud). Klafák! (De ez a Horus Heresy modelleknél újabban divatos koszos kifestés, ez nagyon nem jön be…) Kíváncsi vagyok, hány bankot kell majd kirabolni, hogy egy osztagot fel tudjunk tenni.

Aki az összes képet látni szeretné, az kattintson ide. (Kicsit eldugták, hogy csak az lássa, aki FB-ről érkezik)
Aki pediglen Eretnekségeset szeretne játszani, és a fegyverekre kíváncsi, az ide klikkolgassék: Legio_fegyverek_2

Horus Heresy szabályok – Az űrgárdista légiók fegyverei 1.

Nagy nehézségek közepette, de csak elkezdtem a Horus Heresy szabálykönyv fordítását. Első körben azokkal a lőfegyverekkel kezdtem, melyeket csak abban a korban használtak a Légiók. Aztán majd jönnek a kézifegyverek, speciális felszerelések és a jármű-kiegészítők is. A formátum meg letölthető PDF, mert nem akarom, hogy Google barátunk révén a GW is idetaláljon, és jól leszedesse a fordításokat.

Hogy miért a fegyverekkel kezdtem? Mert elkezdték kihozni ezeket:

Volkit mordály

Volkit karabély

…szóval legalább tudjuk, mi mire jó. :-)

A fájlt pedig innen tölthetitek le: Legio_fegyverek_1

Ha nem tetszenek bizonyos kifejezések, írjátok meg, és javaslatot is a fordításra! Nem mindenre volt jó ötletem…

Blogok, modellek, érdekességek 2.

A két háromnapos hét abból a szempontból klafa volt, hogy keveset kellett dolgozni, és sokat lehetett otthon lenni, de abból a szempontból kevésbé, hogy aztán jól feltorlódtak a melók, és ahelyett, hogy tudnám fordítani a Horus Heresy szabálykönyvet, kénytelen vagyok azokat csinálni. Nohát.

Node, hogy ne maradjatok érdekes bambulnivalók nélkül, íme, itt van a legelső űrgárdista-festési útmutató. A képek szépek, a modellek kissé bénák a maiakhoz képest, a szöveg meg totálisan más, mint a jelenlegi fluff, szóval ámulni és derülni egyaránt alkalmas!

Na, hogy tetszenek? :-)

Két linket is ajánlok, amelyeket korábban még nem, pedig hasznosak:

L’Astropate: Egy olasz nyelvű oldal, mely igen hatékonyan vadássza és ossza meg az új híreket, pletykákat, kiszivárgottt infókat és képeket a GW és az FW háza tájáról. Olasz tudás nem szükséges, angolul is megjelenik minden érdekes.

Feit 212: Szintén újdonságokat gyűjtögető oldal, de ez teljesen angol nyelvű.

A kettőt végigpörgetve tuti képben lesztek, hogy mire számíthattok a jövőben kedvenc hobbink tájáról.

Egyébként pedig, újabb inspirációt kaptam Laca classic figurájának elkészítéséhez: megkaptam az úriembertől összevont szülinapi/karácsonyi ajándékként a “Brotherhood of the Storm” HH-novella 2035-dik sorszámú, dedikált példányát, úgyhogy nagyon jó lesz belehúznom… Fejben megvan a modell, már “csak” meg kéne csinálni és kifesteni.

Remélem, jövő héten már valami ütősebb tartalommal jelentkezem, elvileg lefutott  a nagy hajtás.

Horus Heresy szabályok – Az űrgárdista légiók felépítése

Uborka és az Internet segítségével sikerült összerakni, hogy milyen is a HH űrgárdista sereglista. Ez egyelőre csak az áttekintés, a légió-specifikus szabályok később, a nagyon részletes leírás meg pláne (ahhoz kéne nekem egy PDF a szabálykönyvről).

Az űrgárdisták a 30. évezredben még teljesen másképp szerveződtek, mint tízezer évvel később (Roboute Guilliman reformja után). Ennek oka főként az volt, hogy egy légió átlagosan 100.000 főből állt (voltak kisebbek, mint az Ezer Ifjak, vagy a Hollógárda, akik 80.000 főt számláltak, és olyan nagy monstrumok is, mint az Ultragárdisták vagy Igehirdetők, akik 200.000 harcossal rendelkeztek).

A Légió elsőszámú vezetője minden esetben a primarcha volt, kinek génállományából harcosait létrehozták. A vezérkar tagjai voltak még a konzulok, prétorok, zászlótartók és a testőrség. A Légiók rendházakba szerveződtek, melyek száma és a benne harcolók létszáma eléggé változó volt – az egyes primarchák ebben elég szabad kezet kaptak. A rendházakat a Rendház Mestere vezeti, hozzá kapcsolódnak a konzulok, zászlótartók, és két csataszázad/hadtest. A hadtestek 500 űrgárdistából és kapcsolódó különleges egységekből állnak.

Seregösszeállítási séma:

1-3 HQ
2-6 Gyalogsági egység (Troop)
0-4 Elit egység (Elite)
0-3 Rohamosztag (Fast Attack)
0-3 Tüzérségi támogatás (Heavy Support)
1 Erődítmény (Fortification) – opcionális
1 Hadúr (Lords of War) – opcionális

Szövetséges kontingens:

1 HQ
1-2 Gyalogsági egység (Troop)
0-1 Elit egység (Elite)
0-1 Rohamosztag (Fast Attack)
0-1 Tüzérségi támogatás (Heavy Support)

A szövetséges táblázat hasonló WH 400000-es alapkönyvhöz, de ebben csak a 18 rendház, a Mechanicum és az Birodalmi Gárda van benne

HQ

Prétor (olyasmi, mint a Rendház mestere WH40000-ben, felveheti a „háborús rítusok” szabályt, ami alapján variálható a seregösszeállítási séma – mint néhány speciális karakternél  WH 40.000-ben)

Centúrió (egy olyan vezér-karaktert jelöl, melyet kilenc különféle irányban fejleszthetsz tovább:
-          Káplán
-          A Szignál Mestere (csatánként egyszer orbitális bombázást kérhet – D3 5″-es sablon S8 AP3)
-          A Légió Bajnoka
-          Vigilátor (egyfajta beszivárgó egység, Felderítő (Scout), Mesterlövész (Sniper), Szabotázs (Sabotage) – felállás után egy kiválasztott egységre ki kell dolgozni D6 S5 AP6 találatot; vehet felderítő páncélt is, akkor megkapja az  Áthaladás az akadályokon (Move through cover) és Beszivárgók (Infiltrate) szabályokat)
-          Könyvtáros
-          A Kohók Mestere (mint WH 40.000-ben)
-          Legfőbb Szanitéc
-          Ostrom-specialista
-          Moritat (Felderítő (Scout) és Ellentámadás (Counter-attack) képességekkel rendelkezik, nem lehet terminátor-páncélja, van egy egyedi képessége: Sorozatlövés (Chain Fire), amit ha használ, akkor addig lőhet a célpontra, amíg el nem találja. Nem lehet a kötelező HQ választás, és csak a Pusztító osztaghoz csatlakozhat.

Parancsnoki szakasz (nagyjából ugyanaz, mint a WH40.000-ben, háromfős, melyet plusz 2 fővel egészíthetsz ki)

Elit egységek

Veterán taktikai osztag (tízfős osztag, egy speciális képességet vehetsz nekik a következőkből: Rettenthetetlen (Fearless), Mesterlövész (Sniper), Veszett roham (Furious Charge), Átkarolás (Outflank), Tankvadászok (Tank Hunters)

Pusztító osztag (olyan tiltott fegyvereket használnak, mint a radioaktív gránátok vagy phospex bombák)

Terminátor osztag (amikor a Gyalogsági egységek pontszerzők lehetnek, akkor ők is)

Technikus konklávé (1-3 technikus egy választásként, mindegyik maximum 4 szervitorra)

Szanitéc-különítmény (1-3 szanitéc, mindegyiket egy-egy osztaghoz kell rendelned)

Rettenthetetlen különítmény (1-3 Rettenthetetlen harci robot)

„Contemptor” rettenthetetlen különítmény (1-3 „Contemptor” osztályú Rettenthetetlen harci robot)

Rapír-üteg (1-3 „Rapír” ágyú, melyet fel lehet fejleszteni Thudd- vagy Graviton-ágyúvá)

Gyalogsági egységek

Taktikai osztag (10-20 űrgárdista, nehézfegyver nélkül, „A Légió dühe” speciális szabállyal)

Rohamosztag (10-20 űrgárdista, minden ötödiknél lehet energiafegyver vagy kézi lángszóró/plazma pisztoly)

Ostrom-specialisták (10-20 űrgárdista, megerősített páncélzat (van benne egy vákuum-pajzs is, ami miatt a rontott páncélmentőket újradobhatják), ostrom-pajzsok, minden ötödiknél lehet egy speciális fegyver: gravi-puska, lézervágó, stb.)

Taktikai támogató osztag (5-10 űrgárdista, az őrmesteren kívül mindegyiknél lángszóró, melyet egyéb speciális fegyverre lehet cserélni, nem lehetnek kötelező gyalogsági választás)

Felderítő osztag (5-10 űrgárdista energiapáncélban, Felderítők (Scout), Átkarolás (Outflank) és Éles érzékek (Acute Senses), lehetnek mesterlövész-puskáik, és ha a páncéljukat felderítő-páncélra cserélik akkor megkapják az Áthaladás az akadályokon (Move through cover) és Beszivárgók (Infiltrate) szabályokat.

Rinocérosz csapatszállító (mint a normál, de lehet rajta nehéz sorozatvető, nehéz lángszóró vagy “Romboló” rakétavetővel)

Leszállóegység (mint a normál)

Rohamosztagok

Fejvadászok (5-10 űrgárdista, ellenséges parancsnoki egységek kiiktatására, különleges lövedékek, „Halálra szánva” speciális szabály, „Kedvenc ellenségem” (Preferred Enemy) szabály egy ellenséges egység vagy karakter ellen)

Motoros felderítők (3-10 motoros, „Felderítők” (Scouts) speciális szabály, minden motor ikerkapcsolt sorozatvetőkkel, melyeket ikerkapcsolt lángszóróra, hővetőre, vagy plazmapuskára cserélhet, minden harmadik űrgárdistánál lehet energiafegyver, kézi lángszóró vagy plazmapisztoly)

Nehézmotoros különítmény (1-5 nehézmotor, a nehéz sorozatvetőt nehéz lángszóróra, dupla hővetőre vagy gépágyúra cserélhetik)

Suhanó különítmény (3-10 suhanó, minden harmadik lecserélheti a nehéz sorozatvetőjét dupla hővetőre, volkit-ágyúra (30″ S6 AP5 Nehéz 2, a sérülések kidolgozása után okoz egy másodlagos sérülést is a célponton, kisebb Erővel, AP nélkül), vagy plazmaágyúra, Előrenyomulás (Deep Strike) speciális szabály)

Terepsikló különítmény (1-5 terepsikló, a nehéz sorozatvetőt nehéz lángszóróra vagy dupla hővetőre cserélhetik, tehetsz rájuk „Romboló” rakétavetőt, nehéz sorozatvetőt, plazmaágyút, gravi-puskát, valamint két nyomkövető rakétát)

„Viharsólyom” (Storm Eagle) repülő (mint WH40.000-ben)

Tüzérségi támogatás

Tüzérségi osztag (5-10 űrgárdista, mindegyiknél – őrmesternél is! – nehéz sorozatvető, amit lecserélhetnek egy másik nehézfegyverre, de mindegyiküknél ugyanolyan kell, hogy legyen: nehéz lángszóró, gépágyú, rakétavető, dupla hővető, volkite-ágyú (ld. suahnóknál), lézerágyú; mindenkinek lehet megerősített páncélja (ld. ostrom-specialisták))

„Ragadozó” különítmény (1-3 Ragadozó, minden FW opcióval, kivéve az ikerkapcsolt lézerágyú)

„Megszálló” különítmény (1-3 Megszálló, melyek bármelyike lehet Phobos vagy Proteus, és az egyik lehet Achilles is)

0-1 önjáró löveg különítmény (1-3 Viharhozó, Baziliszkusz vagy Medúza)

Védelmező (mint WH40000-ben, de lehet rajta nehéz sorozatvető, nehéz lángszóró, „Romboló” rakétavető)

„Spártai” rohamlöveg (25 fős szállító-kapacitás, négy lézerágyú, melyet Rapír rombolóra cserélhet, rohamgép, 5 test-pont)

Caestus” hajó (a normál szabályok szerint)

Hadurak

Primarchák (Horus 500 pont, Angron 400 pont, Fulgrim 380 pont, Mortarion 425 pont)

„Fellblade” szupernehéz tank (egy nagyon nagyot nagyon messzire lövő ágyúval felszerelt tank)

„Tájfun” ostromtank (lényegében egy nagy Védelmező, benga nagy ostromlöveggel)

„Viharsólyom” repülő (mint WH40.000-ben)

„Viharsólyom” csapatszállító (mint WH40.000-ben)

„Cerberus” tank-pusztító (szupernehéz Megszálló, ikerkapcsolt neutron lézer-üteggel (72″ S10 AP1 Löveg D3, Földrengető (Concussive), Visszacsapás (Feedback): ha elrontja az átütést dobj D6-tal, 1-es esetén a sugár megfordult és okoz egy átütő találatot a tankon -1-es sebzés módosítóval)

„Malcador” rohamtank (lényegében a jelenleg érvényes szabályokkal, de csak nehézlöveget és ikerkapcsolt lézertornyokat tehetsz rá)

WordPress Themes