Category: artwork

A Hét Képe(i) 09 – Az űrgárdisták spéci szervei

Jónapokat!

Nálam még mindig tart az év eleji szerencsesorozat (betegeskedő családdal, heti egy-két nap szabival, amikor beteget ápolok otthon), úgyhogy sajnos a történelemmel nem haladtam továbbra sem. Viszont erre a hétre is találtam valami érdekeset nektek:

Azzal már minden WH40K-t valamennyire ismerő érdeklődő találkozhatott, hogy az űrgárdisták attól lesznek olyan übercool gyilkolgépek, hogy mindenféle plusz szerveket ültetnek a testükbe. Ezeket már több helyen publikálták, úgyhogy olvashattatok róluk eleget. Node látni ki látta őket? Egy lelkes hobbista (a “The First Mage” álnevű illető, akinek galériája itt található)  megrajzolt néhányat, én meg beleboltottam a neten, és most jól meg is mutatom őket, a leírásukkal együtt (amit meg a magyar nyelvű Wikipédiáról másoltam ide):

Hibermembrán. Ez a lapos, kör alakú szerv az agy tetejére kerül. Egészen addig növekszik az agy szöveteiben, míg teljesen nem egyesülnek. Önmagában hatástalan további kémiai terápiák és képzés nélkül, bár egy helyesen képzett Gárdista képes belépni az öntudatlanság állapotába. Ez lehet szándékos vagy fizikai trauma hatására véletlen. Ebben az állapotban képes évekig elleni, még végzetes sérülés esetén is. Csak megfelelő kémiai terápiával és önszuggesztióval hozható vissza ebből az állapotból- egy Gárdista nem képes magát felébreszteni. A leghosszabb öntudatlanság, amit sikeres felélesztés követett, a Sötét Angyalok rendjéből származó Silas Err testvér esetében volt 567 évig (d.321 M.37).

Melanokróm vagy melanokrómikus szerv. Ez az implantátum félgömb alakú, fekete. Elég közvetett és nagyon bonyolult módon működik. Ellenőrzi a radiációs szintet, és sugárzást küld a bőrre, s ha szükséges, kémiai reakciókkal sötétíti a bőrt az UV-sugárzástól védendő, emellett korlátozott védelmet nyújt a sugárzás más fajtái ellen. Eltérő melanokróm génalap más-más haj-és bőrszínt eredményezett a Rendházakban, s némelyikben az összes Gárdista megegyezik ilyen téren- ilyen például a Halálszellemek rendjének albínó harcosai.

Oolitikus vese. Vöröses-barnás szív alakú szerv, amely tökéletesíti és módosítja a keringési rendszert, lehetővé téve más implantátumok hatásosabb működését, valamint hatásosan és gyorsan szűri meg a vért. A másodlagos szív és az oolitikus vese képesek együttműködni, szükségszerű méregtelenítést végezve- ez esetben a Gárdista eszméletlen, míg a vére nagy sebességgel megy körbe. Ez lehetővé tesz a mérgek és gázok túlélését még akkor is, ha a harmadik tüdő kevésnek bizonyulna.

Neuroglottis. Habár a preomnor minden mérgező emésztendő dologtól megvédi az Űrgárdistát, a neuroglottis képessé teszi a mérgek ízlelésen keresztül való felismerésére- a szerv a száj hátuljában kerül beültetésre. Rágással vagy egyszerű kóstolással a Gárdista képes érzékelni a természetes mérgek széles skáláját, pár kémiai anyagot, de még néhány lény eltérő szagát is. Továbbá képes lehet egyedül ezzel az érzékeléssel bemérni egy célpontot.

Mucranoid. Ez a kis szerv a vékonybélben helyezkedik el, ahol a kiválasztott hormonok felszívódnak- ezek a kiválasztások befolyásolják a verejtékmirigyeket. Ez a módosítás nem csinál semmit, míg megfelelő kemoterápiával nem aktiválják. Ennek eredményeként a Gárdista egy olajos, természetes tisztítóanyagot verejtékezik, ami befedi a bőrt. Ez védelmet nyújt a szélsőséges hőhatások és bizonyos fokig a vákuum ellen. A mucranoid kemoterápia megszokott folyamat hosszú űrutazások alatt vagy ha (csaknem) vákuumos helyen kell harcolni.

Betcher-mirigy. Ezekből kettő kerül beültetésre- az alsó ajakba a nyálmirigyek vagy a kemény szájpad mentén. Betcher mirigye a mérges hüllőkhöz hasonlóan elég egyszerűen működik a mérgek felépítését és raktározását tekintve-a Gárdisták immúnisak a méregre a mirigy jelenlétének köszönhetően, képes a méreg elválasztására. A méregnek maró hatása is van. Egy fém mögé rejtőzött Gárdista képes megtisztítani az útját.

Progenoidok. Ezekből kettő van- egyik a nyakban, másik a mellüreg mélyén helyezkedik el. Ezek a mirigyek fontosak a Gárdista rendházának túlélésének szempontjából. A szerv a Gárdistában fejlődik, felszívja a hormonális stimulánsokat és génanyagokat más szervekből. Öt év után a nyakban lévő mirigy, tíz év után a mellüregben lévő megérik és készen áll az eltávolításra. Egy mirigy bármikor kivehető, miután éretté válik. Ezek a gének jelentik a Rendház génalapjának forrását. Amikor megérik, minden mirigy tartalmaz egy zigótához tartozó génmagot, amely a gazdatestben található. Ha már sebészeti úton egyszer el lett távolítva, óvatosan kell előkészíteni, ellenőrizni kell, nem mutálódott-e és elég erős-e. A génalapok korlátlanul tarthatóak megfelelő állapotban.

Feketehám. Ez az utolsó és legkülönlegesebb implantátum. Vékony műanyag hártyának néz ki, mint amikor épp növekszik a gépben. Kiveszik a környezetéből és darabokra vágják, amelyeket a Gárdista bőre alá helyeznek közvetlenül. Pár órán belül a szövet megnő, felszíne megkeményedik, és terjedő idegcsomókat küld szét a Gárdistában. Jó pár hónappal később a hám megérik, és a gazdatest rendelkezni fog idegi szenzorokkal és transzfúziós pontokkal, melyeket a hámrétegbe vágnak bele. Ezeken a pontokon keresztül az űrgárdista erővértje képes az űrgárdista testén biológiai beavatkozásokra, például ellenőrzés, orvosi és gyógyítási beavatkozások, stimulánsok befecskendezése, satöbbi. A feketehám előnye nélkül egy Gárdista páncélzata tulajdonképpen nem nyújt semmi olyan előnyt számára, amit egy normál ember részére ne tudna.

A lista nem teljes, az első 11 szerv hiányzik, de ha elkészül vele a srác, akkor megmutatom nektek is.

Játék legyen? Legyen. Ki melyiket szeretné hétköznapi használatra, és miért? A legjobb válaszadó kap egy pontot. ;-)

A Hét Képe(i) 04 – Az első űrgárdista rendházak (plusz játék)

Az e heti hétfőre szánt képes poszt jól elmaradt, mert Domi gyerkőc jól megfázott, és úgy jött ki a lépés, hogy én maradtam vele itthon, úgyhogy minden tervezett poszt is csúszik, sajnos… De ezért remélem, a következő szösszenet tetszeni fog:

Mára régi kedvenc képe(i)met hoztam, méghozzá az űrgárdista rendházak első tablóját, a legendás Rogue Trader szabálykönyvből. Íme:

A kifestési mintákon kívül érdemes azt is megfigyelni, hogy milyen rendházakat találtak ki a “hőskorban”, és még érdekesebb, hogy melyikből mi lett:

Dark Angels (Sötét Angyalok): Az Első Alapítás Első Légiója, akik fekete páncéljukat azóta sötétzöldre cserélték. Ők bizony híresek lettek, nagyon is, saját Kódexet kaptak a 2. kiadástól napjainkig, részletes fluffal speciális egységekkel, karakterekkel, szép modellekkel.

Flesh Eaters (Húsevők): A Véres Angyalok leszármazott rendháza, melyet a Harmadik Alapításkor hoztak létre. Se külön kódex, se részletes fluff (csak annyi, hogy kannibalisztikus rituáléik miatt kapták a nevüket, és majdnem eretnekké nyilvánították őket). Annyi előnyt kaptak csak, hogy a Véres Angyalok Kódexét használhatják.

Flesh Tearers (Hússzaggatók): Ők is Véres Angyal leszármazott rendház lette k, de sokkal ismertebbek, mint az előző brigád. Kaptak fluffot, speciális karaktert, és több regényben is emlegetik őket. Ja, és persze  ők is építkezhetnek a Véres Angyalok Kódexéből. A képhez képest nekik is módosult a kifestésük, most már csak a hátizsák, a két vállap, a birodalmi sas, és a sisak fekete, a páncél többi része alvadtvér-színű.

Space Wolves (Űrfarkasok): Ki ne ismerné az egyik leghíresebb rendházat, az Első Alapítás Hatodik Légióját? Az egyik legkarakteresebb sereg, egyedi fluffal, szép modellekkel, speciális szabályokkal és bajnokokkal, valamint (tápos) kódexszel minden egyes kiadáshoz. E mellett számtalan könyvben jelennek meg, szóval híresek a javából!

Ultramarines (Ultragárdisták): Őket is mindenki ismeri, ugye? Szintén Első Alapítás, a Tizenharmadik légió, s jó ideje az űrgárdisták mintaképei. Kódexük az alap (és mindig is az alap volt), ha nem speciális űrgárdista sereget akartok építeni, és rendelkeznek még részletes fluffal,  több híres karakterrel, és egy halom könyvszerepléssel is. Amiben igazán egyediek, hogy film csak róluk készült. :-)

White Scars (Fehér Sebhelyesek): Az Első Alapítás Ötödik Légiója szintén ismert sereg, de mesze nem olyan népszerű, mint az Ultrák, Farkasok, vagy a Véres Angyalok. Külön kódexük sosem volt, külön nekik készített speciális modelljük kevés, és ismert karakterük is csak egy van (de az elég népszerű). Fluff tekintetében nincsenek elkényeztetve, és könyv is csak egy szól róluk (no meg egy Horus Heresy novella).

Blood Angels (Véres Angyalok): Szintén Első Alapítás, Kilencedik Légió. Nagyon népszerű rendház, az első háromban mindig is benne voltak. Hátterüket valószínűleg mindenki részletesen ismeri, Kódexet a 2. kiadástól folyamatosan kaptak, és szép figurákat is, egészen a kezdetektől. Több könyv is szól róluk, bár azt érdemes megjegyezni, hogy írójuk, James Swallow meglehetősen szabadon kezeli a rendházat.

Blood Drinkers (Vérivók): A Véres Angyalok leszármazott rendháza, akikről sokat nem tudunk, pedig szerepeltek az egyik Híres Könyvben (Ian Watson: Űrgárdista) is. Így aztán a fluff minimális, modellek nincsenek, viszont építkezhetnek a Véres Angyalok Kódexéből.

Crimson Fists (Karmazsin Öklök): A Császári Öklök leszármazott rendháza, ami azért érdekes, mert a játékban előbb léteztek, mint a sárga páncélos “őseik” (ugyebár a Rogue Trader szabálykönyv borítóján is ők szerepelnek). Elég ismertek, hátterük is kidogozott, van speciális karakterük, és több könyvben is szerepelnek. Kódexük nincs, nem is volt soha.

Iron Hands (Vaskezűek): Az Első Alapítás Tizedik (és ennek ellenére elég ismeretlen) Légiója. Pedig írtak róluk könyvet is, mégsem túl népszerűek. Kódexük nem volt soha, speciális modelleket viszont hoztak ki hozzájuk, ha karaktereket nem is. Valahogy nem sikerült olyan jó karaktert kitalálni hozzájuk, mint a már sokat emlegetett három “nagy” rendházhoz.

Rainbow Warriors (Szivárvány Harcosok): Az Eltűnt Sereg. A GW valószínűleg rájött, hogy ez kicsit túlzás, és nem is erőltette tovább ezt a rendházat. Se fluff, se Kódex, de elvileg egy könyvben (Mission: Purge) feltűnnek.

Silver Skulls (Ezüstkoponyák): Az Ultrák leszármazott rendháza, melyről többet egy szál regényből és egy novellából tudhatunk meg. Kódexük nem volt, speciális modelljük, karakterük úgyszintén. Nem merültek teljesen feledésbe, de őket sem sztárolták nagyon.

Összefoglalva tehát, az első tizenkettő nevesített rendházból tehát négy nagyon népszerű lett a később kidolgozott háttér miatt (Sötét Angyalok, Ultrák, Űrfarkasok, Véres Angyalok), további kettő Első Alapítású lévén még a rivaldafény szélén álldogáll (Fehér Sebhelyesek és Vaskezűek), három betagozódott a Véres Angyalok alá (Húsevők, Hússzaggatók, Vérivók), egyet ugyan lefokoztak utód-rendházzá, de népszerű maradt (Karmazsin Öklök), egy köszöni, megvan, de nem túl ismert (Ezüst Koponyák), és egy pedig eltűnt (Szivárvány Harcosok).

Tanulság: ha jó a fluff, biztos a siker! Vagyis, amelyik rendház a későbbiek folyamán jól eltalált hátteret kapott, azt a játékosok is elkezdték gyűjteni, ami előbb-utóbb saját Kódexet, saját modelleket, speciális szabályokat és -karaktereket eredményezett. Ez pedig ugye újabb gyűjtőket vonz, és pörög tovább a kerék szépen egyre csak előre. Amelyik rendházzal viszont nem tudtak mit kezdeni, az nem is nőtte ki magát se a GW-nél, se a játékosoknál.

És a kérdés: (a figurákat tekintve) Melyik az űrgárdista őrmesterek kedvenc fegyvere? Aki jól válaszol jövő szerda (febr. 6) reggel 8-ig, az kap egy pontot az idei pontgyűjtő játékban. Év végén pedig a majd még később feltett hülye kérdéseimre legtöbb jó választ adónak átadok egy szép figurát (nem, nem tudom, mit, vagy beletúrok a dobozba, vagy rendelhet egy űrgárdista karaktert, amit szépen lekonvertálok neki). Szóval, játékra fel! Eredmény jövő szerdán.

A Hét Képe(i) 02

Jóreggelt!

Valljuk meg, a Warhammer 40K világa éppen képben nagyon erős, és ez az, ami először megragadja a gyanútlan rácsodálkozót,  majd (jó esetben) be is szippantja a hobby kis világába. Az évek során a GW grafikusai és a rajongók rengeteg képet festettek és rajzoltak a hátteret lefestendő (hehe), ezekből fogok majd időnként előkapni néhányat, ha van épp az aktuális hobbista eseményekhez kapcsolódóan.

Per pillanat mindenki Dark Angels lázban ég, úgyhogy ehhez kapcsolódva teszek közzé pár “klasszikus” képet. Aztán reméljük, a kopirájtosok majd nem szedetik le öt perc múlva…

Az első Sötét Angyal, a legendás “Rogue Trader” szabálykönyvből.

Sötét Angyalok Mark 6-os páncélban

Pár klasszikus modell

Pár klasszikus kép.

És legvégül az elmaradhatatlan “Hogyan fessünk” útmutató.

Remélem, tetszett az összeállítás!

Blast from the past… (avagy képarchívum nr. 1.)

A havazás még mindig tart, úgyhogy azokat az okosnak szánt cikkeket (modellezés témakörben), amiket szeretnék megírni, sehogy sem sikerül… :-( De addig is, itt egy régi-régi kép, nagyon agresszív Ultragárdistákról, akik éppen a Császár igazát terjesztik (klikk rá és megnő).

WordPress Themes