Category: személyes

BUjjÉK 2014!

Augusztusban jó naivan azt írtam, hogy vagyok, de aztán mégse lettem, említett ok miatt. Most mutatok róla egy másik képet, ez színesebb:

Rozika él, virul, és növekszik, viszont a két gyerkőc együttesen pont elviszi minden időnket otthon, s még a munkahelyi szabad percek számát is jelentősen csökkentik. Így aztán nem nagyon jut már a hobbira semmi, maximum olvasgatni tudok. Meg néha nézegetni, mit játszanak/konvertálnak/festenek mások, és milyen nyálcsorgatnivaló figurák jelennek meg. Viszont, már egyre erősebb volt bennem a késztetés, hogy folytassam a blogot, úgyhogy most már tényleg vagyok, s írok, amikor csak tudok. Heti egyet nem ígérek, de azért havi párat igen. :-)

S mivel is kezdjük, mint a mindenhol szokásos “mi volt a tavalyi évben, s mit szeretnénk idén?” kérdéskörrel. Kezdjük a meg nem valósult tervekkel: a Jubileumi Osztag nem készült el, és lehet, hogy már sose fog (de-de, idén meglesz, már csak két modell van, és azok is 70%-ban készek.). A GD-re sem jutottam el, sajnos pont akkor lett beteg az egész család. És még a pontversenyt se fejeztük be! Erre azonban mindjárt jön egy feladvány, ami eldönti, ki nyer. Hogy mit, azt is megmutatom (mindjárt).

Na nézzük, mit sikerült: rengeteget olvasni, azt igen. Hozzájutottam egy csomó 40k-s könyvhöz, méghozzá elektronikus formában, úgyhogy az aktuális megjelenések mellé a régebbiek közül is sikerült szemezgetnem. Karácsonyra meg a Jézuska (nem az a szakállas arc, aki a Támaszpontban dolgozik) hozott nekem egy kis tabletet, úgyhogy most már nagyon menő módon, kinyomtatgatás nélkül tudom olvasni őket. Egy külön bejegyzés keretében meg is fogok emlékezni ezekről. Tényleg. :-) Oké, annyit elárulok, hogy az Év Könyve tavaly megosztva az Unremembered Empire (Dan Abnett) és az Angel Exterminatus (Graham McNeil) lett.

Igaz ugyan, hogy a Jubileumiak nem lettek kész teljesen, csak Kitt testvér (akit már láthattatok is), de ezen kívül felújítottam és megtalpaltam egy ősrégi inkvizítort Laca barátomnak (szintén láttátok már, ugyanabban a bejegyzésben), plusz Karira még egy Véres Angyalt is befejeztem, aki legalább öt éve ücsörgött már a szekrényben, jó sorsára várva. Őt is mutatom:

Idén igyekszek többet haladni, vannak is új jelentkezőim (sokat emlegetett Laca barátomtól szülinapomra kaptam kér ősrégi felderítőt, akikre már rég fájt a fogam), meg a régiek is (hehehe).

De vissza 2013-ra! Számomra a legérdekesebb megjelenések a Horus Heresy második szabálykönyve, a Massacre volt fontos és emlékezetes, meg a legújabb Space Marine kódex voltak (most meglepődtetek, ugye? :-) . Modellek közül az új Sternguard osztag nyert, az egyszerűen gyönyörű (és fantasztikusan sok alkatrész van benne). A legnagyobb csalódás meg a GW üzletpolitikája: eddig is drága volt a hobbi, de egy ideje nagyon felfelé tolják a célközönséget, egyre szebb, de egyre megfizethetetlenebb cuccokkal jelenve meg.  Oks, a digitális kiadványok jó ötlet, hiszen így kisebb Kódexeket, ötleteket is meg tudnak jelentetni, és ez a változatosságot növeli. Csak a modelleket ne kéne megvenni…

Node mielőtt eluntok, gyorsan az idei tervekről: próbálok itt is haladni a Hórusz Eretnekség történetével, plusz az olvasott könyvekről, új megjelenésekről is írni, meg festeni, és majd év végén elmenni a Games Day-re. Azt hiszem, tavaly is ezeket terveztem, de sebaj, hátha idén több is összejön belőlük. :-)

És végül, mielőtt nagyon eluntok, a tavalyi játék döntő feladata, és a díj (fanfárok zengjenek, bolterekkel levegőbe lőjenek a hangulat fokozására):

Kéretik konvertálni egy Eretnekség-korabeli modellt (max. MK6-os páncélban), lefotózni, hogy jól látható legyen, több szögből, és elküldeni nekem. Forge World figura egy az egyben összerakva nem ér, tessenek kicsit dolgozni. A modell 1-5 pontot ér, így akár még utolsókból is lehetnek elsők. Aki pedig ezzel együtt a legtöbb pontot éri el, az jutalmul egy igazi, fém Thunder Warriort kap ajándékba. Ilyet, mint itt balra (de persze kifestés nélkül):

A képeket február 12 (szerda) 24:00-ig várom (vagyis van rá három hetetek), eredményhirdetés a nevezők bemutatásával együtt pedig február 17-én (hétfőn) lesz. A zsűri én leszek, esetleg még felkérem Harlequine barátomat is a részvételre. Nagyon modernek leszünk, neten keresztül egyeztetünk, pontozunk. Remélem, tetszik a feladat, és a díj!

Találkozzunk idén is, minél többször, itt!

…vagyok

Jónapokat!

Csúnyán eltűntem pár hónapra, ami nem szép tőlem. Volt nyaralás, kis betegeskedés utána, előtte meg egy halom meló. Plusz lesz egy nagy projekt őszre, arra is előre kell készülni:

Rozi gyerek (egyelőre sárgában), “élőben” majd szeptember közepén. Izgalmas lesz, az biztos. Lehet, hogy kár volt eladni a Sista sereget? :-)

Node ne szaladjunk előre,  szaladjunk vissza: nyaralásra ezúttal okosan elvittem a festékeket és pár figut, úgyhogy kipróbáltam a napfénynél való festést is. Klafa! :-) Végre láttam, mit csinálok… Eredménye is van, lássátok feleim ti is:

…vagyis Kitt testvér elkészült végre (ki találja ki, melyik légió?), és már csak ketten vannak, akikkel még lógok a Jubileumi Osztagból. Velük sincs már rettenetesen sok meló, de az elmúlt két hétben nem tudtam dolgozni rajtuk.

Ez meg egy ajándék figura Lacának, ha már a Blood Angels karaktere nem akar sehogy sem elkészülni. Eredetileg Gabesz festése, én csak a purity seal-eket csináltam meg, plusz a talpat. Igen, utólag már én is tudom, hogy nem volt jó ötlet zöld démonfejet rakni a zöld fűbe…

Elmaradt még jó rég a “melyik légióba szeretnél tartozni, ha az Eretnekség idején élnél” kérdés kiértékelése, úgyhogy ezt is megejtem:

novakmate: 1 pont
Pufi: 1 pont
Fromthedeep: 1 pont
ELiT: 2 pont

Jah, és az az előtti kérdésre (“milyen űrgárdista spec. szervet szeretnétek?”) se írtam eredményt, ejnye-ejnye. Úgyhogy most:

novakmate: 1 pont
Pufi: 1 pont
Bulba: 1 pont
kabaman: 1 pont

Így a verseny állása:

novakmate: 3 pont
Pufi: 3 pont
Szentelit/ELiT: 3 pont
Fromthedeep: 1 pont
Bulba: 1 pont
kabaman: 1 pont

Na, alakul. :-)

Elolvastam a “Mark of Calth” novelláskötetet, hát, annyira nem ájultam el tőle. Persze Graham McNeill rajongóknak sok utalás van bennük (az Ultramarine és az Iron Warriors regényekre), de ezért kár egy egész könyvet teleírni… Az utolsó három írás viszont kifejezetten jó (The Underworld War by Aaron Dembski-Bowden, Athame by John French, Unmarked by Dan Abnett – bár ennek nincs vége). Írjak róluk hosszabban is?

Na ennyi belőlem, legközelebb valami kevésbé személyessel jövök (pl. új SM Kódex, az új figuk meg a pletykák).

Jövőbeli Horus Heresy újdonságok a Forgeworld-től meg pár személyes dolog

Jónapokat!

Elmaradtam az utóbbi időben a frissítésekkel, meg a cikkírással és gondolatrendezéssel, de ez az elhúzódó tél végi borongás rám telepedett, súlyosbítva azzal, hogy Domi folyton hazahozott valami évszakhoz illő nyavaját az oviból, amit aztán általában mindenki más is elkapott. Szóval, low on fuel (meg elszánás). Küldjétek a pozitív energiákat, hátha segít!

Más. Pár szó a kissé hektikusan alakuló versenyről/játékról: Eddig három kérdés volt, amire három különböző játékos kapott egy-egy pontot:

- Pufi (űrgárdista őrmesterek fegyverei)

- novakmate (Contemptor magyarítás – Behemót)

- szentelit (a “Sigillite” borítón szereplő II és XI az “elveszett” űrgárdista légiók sorozatszámai)

A további kérdések majd jönnek szépen sorban, és év végén összesítek, aztán nyer, aki a legtöbb pontot szerzi. És mi lesz a nyeremény? Ezt nem mondom meg előre, mert attól is függ, hogy ki nyer (és főleg, hogy milyen sereget gyűjt). Vagy egy érdekes-izgalmas “gyári” modellel gazdagodik, vagy konvertálok neki egyet. Ezt majd jól leegyeztetjük. ;-)

És végül, az ígért modellek. Nemrég volt a Forge World Open Day, ahol a meglévő modellek mellett a szerencsések a készülő figurákban is gyönyörködhettek. Az ügyesebbek meg le is fotózták őket. Én meg összelopkodtam, és most jól megosztom a jobbakat (a HH témakörből, természetesen). :-)

Emperor’s Children elit kardozós osztag (Palatine Blades)

Szintén a kardozós csókák

Sons of Horus veteránok (Catulan Reavers)

Szintén az SoH veteránok

Suhanó (Land Speeder), WH30K variáns

Suhanó a másik oldalról

Még suhanó…

Whirlwind WH30K

Egy újabb tank a tankszeretőknek

Űrgárdista parancsnokok (Prétorok)

Storm Eagle csapatszállító (előtérben gravi-ágyúval)

Itt meg a repcsi másik fele (egy másik ágyúval)

Személyes véleményem: A gyalogos modellek nagyon szépek, a repcsi nem rossz, még a Whirlwind is tetszik, de a suhanó fura nekem kissé. Persze, egységes a siklókkal (jetbike), de nagyon más, mint amit a HH képek alapján vártam (ld. a nemrég megjelent motorosokat). Valahogy nem illik bele a Warhammer sci-fi világába. Vagy de? Szerintetek?

A Hét Képe(i) 08 – Szanazug, Szanazug, te csodás…

Jónapokat!

Kissé elhavazódtam, meg volt némi betegeskedés, aztán munkába visszajövés, elmaradt feladatok nyakba zúdulása, úgyhogy elmaradtam a blogolással. Van egy fél cikkem, ami a 40K világának történelmét folytatja, de azt jövő hétre tartogatom (akkorra kész lesz), úgyhogy most egy halom (nem túl jó) képet kaptok, egy régi-régi kirándulásról, amit Szanazugban tettünk, Gabesszel és Aradi Sanyival, hogy a hobbit népszerűsítsük.

Annak idején a Trollbarlang elég aktívan mozgolódott, hogy a GW-s játékokat ismertté tegye, és minden találkozóra mentek páran festeni, bemutatózni. Főleg az akkor még tettestárs Sanyi, meg Gabesz, mint jómunkásember, de voltam én is egy pár alkalommal. Az egyik ilyen kiruccanáson, a nyári szanazugi szerepjátékos (és alkoholista) táborban fotóztunk is néhányat a családunk öreg Szmena gépével, melyet aztán Harlequine kolléga valamikor beszkennelt, és nemrég véletlenül megtalált. Úgyhogy most ezeket mutatom meg nektek. Aki látja magát a képeken, az sikítson, jelentkezzen! (Szerintem Uborka ott figyel az egyiken, de nem vagyok 100%-ig biztos benne.

És pár élmény, csak hogy sztorizgatás is legyen:

  • Szanazug egy kis falu, Békéscsabától nem túl messze, viszont tömegközlekedéssel elég érdekesen megközelíthetően (busz megy arra naponta pár alkalommal). Odaértünk Békéscsabára  hárman a sok festékkel, sereggel, kérdeztük, hogy lehet odajutni. Mondták, hogy biza busszal, Doboz felé, majd le kell szállni még az előtt. Kérdeztük, mikor indul a busz, mondták, hogy biza a délelőtti elment, majd két óra múlva jön a délutáni. Megvártuk a büfében, majd felszálltunk, és megkérdeztük a sofőrt, hol kell leszállni. Ő meg játékoztatott, hogy a középső megállón. Ez viszonyítási pont nélkül elég érdekesnek ígérkezett, de a helyiek megmondták, hogy mikor jön a mi megállónk. Na, ez a semmi közepén volt, úgyhogy még sétáltunk a szépen zöldellő földek mellett vagy fél órát a déli melegben, mire megtaláltuk a tábort…
  • A tábor egy volt úttörőtábor volt, sátrakkal, közös épületekkel, meg jó hangulattal (ez az itt táborozóknak volt köszönhető). Csatlakoztunk mi is a mókához, bemutató festéssel, közös ivással, meg rendeztünk egy giga- Warhammer Fantasy csatát is (akkor még én is gyűjtöttem egy Birodalmi sereget, jipí). Este, a sátorban meg kretén Warhammer mesét kreáltunk az elalváshoz. Klafa volt!
  • Volt egy érdekes (de nem túl guszta) helyi népszokás: ha valaki böfögött, utána mindenkinek az orra előtt kellet ráznia a kezét, hogy elűzze az így elszabaduló Bödönöket. Ez annyira népszerű volt, hogy mindenki megpróbált minél többet böfögni. Az egyik kocsmából így elég gyorsan sikerült ki is tiltatnia magát a társaságnak…

Ezek rémlenek főleg, de nyilván volt sok más is, csak a múlt homályába veszett. Esetleg, aki volt, és magára ismer, írja meg! Köszi!

Helló! Gabesz vagyok.
Régi énem festeget
Aradi Sanyi, a világ ura
Gabesz jáccik, a népek döbbenten figyelik
A Jó oldal gondterhelt
Az ott balra szerintem Uborka…

No, ezt kapd ki, öreg!

Cél a sör

Na jó hétvégét!

A Jubileumi Osztag – 5. rész

…avagy a Neverending Project visszavág! Jó rég voltak a fiúk, de végül csak sor került rájuk! Sőt. Mostanában igyekszek minden éjszaka egy-egy fél órát festeni rajtuk. Van is némi eredménye:

Engem nem mertek hátulról is lefotózni, olyan morcosan nézek!

(A modellek nem ennyire vörösek, valamiért ilyen lett a kép…)

A Kapitánnyal van némi gondom, mert a feje bal oldala kicsit hibás, konkrétan nem látom, hogy hol a füle, mi az arca, és mi a bionikus szem. Ha nem lenne ilyen karakteres feje, kicserélném azon nyomban…

Terminátor-jelvényes barátunk kis késéssel indult, de igyekszik felzárkózni. Rajta főleg az alapozó színek látszanak, csak az arca van kész. De az nagyon durci lett, így képen (élőben is szigorú, de nem akar ennyire pofozkodni).

Reeves testvér lassan kész, még a kis kését kell antikolni, aztán jöhet rá a félelmetes minta (lángok  meg koponyák), plusz egy jóképű hátizsák, és mehet a lakk alá.

Aki szurkolt nekik, annak köszi, ha késéssel is, de lassan kész lesznek!

Laca karácsonyi figuráját is jól lekonvertáltam, de persze nem hoztam be lefotózni, úgyhogy őt most nem mutatom meg. Pedig mutatós. :-)

És egy technikai infó: a Contemptor-névadóban (nálam, szubjektíve) a Behemót vezet. Jól hangzik, és még hangulatában is belefér az űrgárdista járművek közé.

No, kellemes napot!

BUjjÉK 2013 avagy ez volt tavaly, mi legyen idén?

Remélem, mindenkinél kellemesen teltek a Téli Napforduló Ünnepe körüli családias bonyodalmak, és az Újévköszöntő, lerészegedős mulatságok! Bájgli, töltött káposzta megvolt? Pezsgő, virsli? Kicsi babák a fa alatt? Festés-mázolás, seregírás, csaták zöld asztal mellett? No, remélem is! :-)

Újévi első posztolás örvén a tavalyi hagyományt követve könnyes szemmel a múlt évbe, majd bizakodóan az ideibe előre tekintek, lássuk, mi volt, meg hogy mit tervezek. Legalább látjátok, érdemes lesz-e idelátogatni idén (is).

A tavalyi én legnagyobb eseményei a hobbit (és nem a Hobbit) illetően a 6. kiadású Warhammer 40K és a játszható Horus Heresy-éra megjelenése volt. Előbbi szabálykönyvére jól rábeszéltem Laca barátomat, aki szeret ilyesmit finanszírozni, de persze a képek nézegetésén túl nem jutottam sokra, mert a bazi nagy szabálykönyv tökéletesen alkalmatlan a tömegközlekedésen való tanulmányozásra. Az lejött, hogy sokban közeledtek a szabályok a 2. kiadáshoz, de még teljesen nem sikerült összeraknom fejben a megváltozott szabályok szerinti játékot. Mindenesetre beszereztem a magyar fordítást, és azt lapozgatom néha, az sokkal kezelhetőbb méretű nekem.  A Horus Heresy szabálykönyvet rettentő rossz minőségű befotózott verzióban kaptam meg (szentelit kollégától, amit ezúton is köszi), de azt majdnem végig el is olvastam. Meg ugye fordítgatom is, hátha érdekel valakit. (Tényleg, érdekel valakit?)

Festésileg egy teljes modellt sikerült befejeznem, ami elég siralmas eredmény. Pedig év elején még megvolt a nagy lendület a Jubileumi Osztaghoz, de aztán elfogyott valahogy. Amint sikerül befotóznom őket, teszek fel képet róluk, szegényekről,  hogy hol is tartanak. Laca karácsonyi figuráját szépen lekonvertáltam, majd azt is megmutatom.

Blogilag 23 bejegyzés született, ami az előző évi 19-hez képest kis haladás, sőt, tematikusan sikerült fókuszáltabbnak is lennem. Meg néha írtatok visszajelzést is, ami nagyon jó, mert inspirál a folytatásra.

Olvasásilag egész jó voltam, majdnem mindent sikerült elolvasnom, amit terveztem. El is mondom röviden, hogy hogy tetszettek (az értékelés 1-5-ig tart, azért nincs több csillag a legjobbaknál sem):

Dan Abnett: Know no Fear (****) – A calth-i csatáról, amikoris az Igehírdetők megpróbálják kiiktatni az Ultrákat, de nem sikerül. 250.000 űrgárdistát és egy zseniális(nak mondott) primarchát (Roboute Guilliman) ledarálni még meglepetésből, démoni szövetségesekkel sem egyszerű…

The Primarchs (***) – Négy történet négy primarcháról: Fulgrim (***), Ferrus Manus (*), Alpharius/Omegon (****), Lion El’Jonson (****). Sajnos elég egyenetlen a színvonal, és nem is sikerül mindig kibontani a primarchák személyiségét (amit pedig joggal várnánk). A Sötét Angyalos történet (vége) viszont üt, már ezért érdemes beszerezni a kötetet.

James Swallow: Fear to Thread (****) – Újabb rendház farag rá Horus mesterkedéseire, ezúttal a Véres Angyalok. A könyv jó is lehetne, csak sajnos James Swallow már megírta majdnem ugyanezt az ötletet (a Véres Angyalok Fekete Dühének elszabadítása révén átállítani őket a Káosz oldalára). Amúgy a káosz elterjedésének bemutatása nagyon jó lett, vannak emlékezetes karakterek (pl. Amit kapitány, a „Hússzaggató” értsd „Flesh Tearer”) is, csak az alapötlet másodszori elsütése rossz pont.

Shadows of Treachery (****) – Novelláskötet, melyben főleg régebben már valamilyen formába megjelent novellák szerepelnek, meg két új. Igazán a karakterek árnyalására, az Eretnekség történetének bonyolítására szolgál. Véleményem szerint a legjobb novella a „Prince of Crows” a méltán sztárolt Aaron Dembski-Bowdentől, mely a már korábban megkezdett Sötét Angyal – Éjszaka Urai légiók hadakozásának történetét folytatja és zárja le, ezúttal az Éjszaka Uraira koncentrálva. Ez a rettegett rendház előfordul még egy másik novellában is (The Dark King), úgyhogy rajongóknak érdemes elolvasnia a kötetet. A másik kétszer szereplő légió a Császári Öklöké (The Lightning Tower, The Crimson Fist), az ő történeteikből elsősorban primarchájukról, Rogal Dornról tudhatunk meg többet. A kötet legnagyobb csalódása a korábban hangoskönyvként kiadott „Raven’s Flight”, mely a Hollógárda kimentéséről szól az Istvaan V-ös mészárlás után. Itt nem a novellával van a baj, hanem hogy ezt a történetet lényegében már kétszer olvashattuk (egyszer novellaként, egyszer pedig önálló könyv részeként is).

Rob Sanders: Legion of the Damned (*****) – Nekem ez volt az év könyve, és nem azért, mert ilyen figurákat festek, hanem mert a könyv önmagában is nagyon tetszett. Egyébként, a történet középpontjában nem is a Légió áll, hanem egy Császári Öklöktől leszármazott rendház egyik százada, és egy csata, melyet nem nyerhetnek meg. A regény ereje a karakterekben és a részletek kidolgozásában van (a könyv végére teljesen úgy érezhetjük, hogy egy régi, nagy múltú rendházat ismerhettünk volna meg, történelmével, szokásaival egyetemben. A központi karakter pedig igazi űrgárdista, kemény, mindent túlélő hős, ahogy annak lennie is kell. Plusz itt olvastam az év legjobb párbeszédét is:

(Zachariah Kersh, űrgárdista kapitány): – A Káosz emlékművet a csatahajónk lézerei egy lövéssel megsemmisítik, és ezzel elhárítjuk az általa okozott fenyegetést.
(Az Eklézsia papja): – De az emlékmű körül ősi sírok találhatók, megszentelt földben. Mi lesz, ha a lövés mellémegy?
- Mi űrgárdisták vagyunk. Nem lövünk mellé.

Aaron Dembski-Bowden: Void Stalker (*****) – A „Soul Hunter” trilógia záró darabja, melyben az immár Talos vezette csapatot az eldák üldözik, ismeretlen okokból. A regény tovább árnyalja a karaktereket és a Légió történelmét, a történet vége pedig még pár csavart is tartogat, előre vetítve egy esetleges folytatás lehetőségét. Többet nem is írok, elég spoileres lenne. Olvassátok el, a trilógia többi darabjával együtt!

Elmaradtak sajnos Ben Counter: Phalanx és Aaron Dembski-Bowden: The Emperor’s Gift c. könyvei. Bónuszként viszont beesett a „Brotherhood of the Storm” limitált Horus Heresy novella, ami nagyon tetszett (*****), ajánlgatnám is, de hiába, már nem kapható.

A GD sajnos családi okokból kimaradt, sajnálom nagyon, a képek alapján jó lehetett…

S hogy mit tervezek idén?

  1. Befejezni a Jubileumi Osztagot (hehehe), meg az ajándék BA kapitányt. Plusz ha ez megvan, jöhetnek a veteránok meg a skótok, amiket már tavaly terveztem. (Kaptam Karira egy osztag Szürke Lovagot, kiváló alkatrészek vannak benne, nagyon jók lesznek konvertálgatni).
  2. Sok-sok blogbejegyzést írni (ismét megpróbálkozom a heti eggyel, hátha sikerül).
  3. Lefordítani a HH: Betrayal könyv szabály-részét, különös tekintettel az űrgárdista légiók seregeinek összerakására
  4. Összerakni végre az Eretnekség történetét a történelemórára
  5. Eljutni a 2013-as GD-re (lehetőleg valami modellel is)
  6. Sokat olvasni. Horus Heresy-ből mindent, ami nem keményfedeles és limitált és egy napig kapható, és bazi drága. Meg ami mér érdekesnek tűnik (konkrétan nem tudom, miket, a BL újabban teljesen kaotikusan adja ki a könyveket az előzetes tervekhez képest…)

Ennyi. Kevés pont, de teljesíteni épp elég lesz. Kérem a szurkolókat, olvasókat, szurkoljanak, és néha jelezzenek vissza!

Újévi ajándékként pedig, kapcsolódva a most (újra) megjelent Sötét Angyalokhoz, egy réges-régi, épp húsz éves kép a legelső kiadású Hollószárny motorosokról (á la a Hét Képe 01):

Szerintem ezek is szépek voltak. Nosztalgia különben is rulez mostanában.

Na és végül, írjatok ti is, arról, hogy mit szeretnétek olvasni, mivel igyekezzek, de gyorsan! Köszi!

Karácsonyi jókívánság

A Jóknak is:

Meg a Rosszaknak is:

Blogok, modellek, érdekességek 2.

A két háromnapos hét abból a szempontból klafa volt, hogy keveset kellett dolgozni, és sokat lehetett otthon lenni, de abból a szempontból kevésbé, hogy aztán jól feltorlódtak a melók, és ahelyett, hogy tudnám fordítani a Horus Heresy szabálykönyvet, kénytelen vagyok azokat csinálni. Nohát.

Node, hogy ne maradjatok érdekes bambulnivalók nélkül, íme, itt van a legelső űrgárdista-festési útmutató. A képek szépek, a modellek kissé bénák a maiakhoz képest, a szöveg meg totálisan más, mint a jelenlegi fluff, szóval ámulni és derülni egyaránt alkalmas!

Na, hogy tetszenek? :-)

Két linket is ajánlok, amelyeket korábban még nem, pedig hasznosak:

L’Astropate: Egy olasz nyelvű oldal, mely igen hatékonyan vadássza és ossza meg az új híreket, pletykákat, kiszivárgottt infókat és képeket a GW és az FW háza tájáról. Olasz tudás nem szükséges, angolul is megjelenik minden érdekes.

Feit 212: Szintén újdonságokat gyűjtögető oldal, de ez teljesen angol nyelvű.

A kettőt végigpörgetve tuti képben lesztek, hogy mire számíthattok a jövőben kedvenc hobbink tájáról.

Egyébként pedig, újabb inspirációt kaptam Laca classic figurájának elkészítéséhez: megkaptam az úriembertől összevont szülinapi/karácsonyi ajándékként a “Brotherhood of the Storm” HH-novella 2035-dik sorszámú, dedikált példányát, úgyhogy nagyon jó lesz belehúznom… Fejben megvan a modell, már “csak” meg kéne csinálni és kifesteni.

Remélem, jövő héten már valami ütősebb tartalommal jelentkezem, elvileg lefutott  a nagy hajtás.

A Jubileumi Osztag – 4. rész

Volt egy kis időm, és festegettem a rettentő nagy elmaradásban senyvedő modelleket. Mutatom az eredményt:

Alakulnak a srácok, mint púpos gyerek a prés alatt. Egy jótanács: ne fessetek olyan rendházat, amiben ilyen fekete modellek vannak, mert éjszaka, lámpafénynél festeni őket halál. Nem kis halál, nagy HALÁL.

Hogy miért nincsenek az élek kihúzgálva? Régebben mindig azzal kezdtem, de mire ráfestettem minden mást, pont lekoptak. Úgyhogy most a legvégén fogom kihúzni az éleket. Szárazecset helyett ráadásul, mert rájöttem, hogy az kevésbé látható, és így hiába gyorsabb a folyamat, ha a végeredmény meg nem az igazi.

De hogy hasznos is legyek, elmesélem, hogy csinálom a színes részeket:

Bolter/fémes részek:
- sötétebb fémszín (Boltgun Metal/Leadbelcher)
- fekete bemosó
- sötétebb fémszínnel az élek kihúzása vagy szárazecsetelése
- bemosás Tin Bitz/Warplock Bronze
- szárazecset ezüsttel

Arany szegecsek:
- világos barna alap
- közepesen sötét arany
- bemosás barna bemosóval
- élek kihúzása világosabb arannyal
- esetleg szárazecset nagyon világos arannyal/ezüsttel

Övtáskák/bolter barna (fa) részek:
-  sötétbarna alap
- élek kihúzása világos barnával (lehet szárazecset is, ha elég kontrasztos a két barna)
- bemosás barna bemosóval

A haladásról és a talpakról legközelebb. A hétre még tervezek egy Horus Heresy cikket is, mivel szentelit kolléga meglepett egy PDF-szabálykönyvvel, úgyhogy jön a részletes sereglista is, darabokban. Hehe.

Blogok, modellek, érdekességek

Jónapot, jó szurkolást!

Pár érdekes dolgot találtam az elmúlt hetekben, amikor (ahelyett, hogy a 40k-s történelemkönyvet, vagy a könyvkritikákat írtam voltam) két meló között kellemesen lefáradva a neten szörföztem.  Olvassátok ti is, mert érdekes és érdemes!
Mindjárt az első, ami nagyon eltalált, egy cikk a From the Warp oldalról (amit egyébként is érdemes nézegetni, nagyon szépen fest és konvertál a csóka, sőt, még részletesen meg is mutatja, hogy kell):

A 7 leggyakoribb dolog, amit akkor csinálsz, ha nincs időd a hobbidra

Amikor nincs időd vagy lehetőséged játszani, modellezni, vagy festeni, akkor kénytelen vagy más, hobbihoz kapcsolódó dolgokat csinálni, melyek nem túl produktívak, de legalább az időd elveszik.

1. Folyamatosan kedvenc weboldalaidat bújod, akár van rajta frissítés, akár nincs

…és még akkor is mindennap rájuk klikkelsz, ha tudod, hogy úgysem találsz rajtuk semmi újat. Ki tudja, hátha mégis?

2. Ráklikkelsz minden linkre, amit találsz, és az agyhalálig követed őket

Olyan linkekre klikkelsz, melyeket egyébként nem néznél meg, majd a hivatkozott oldalon is végigklikkelsz minden linket, és addig követed őket, míg azt nem veszed észre, hogy már a dél-amerikai tengeri csikók várható életkoráról olvasol…

3. Beírsz minden nagyobb fórumba

Gondolod, hogy csak öt perc, amíg belekukkantasz minden téged érdeklő topicba, de aztán egyszer csak már Warmachine tanácsokat osztogatsz, pedig nem is játszod a játékot. Még rosszabb, hogy a következő percben már azt elemzed, hogy érdemes-e légzőmaszkkal felszerelni egy űrgárdista taktikai osztagot, arra az esetre, ha elvesztik sisakjukat, és közben nem foglalkozol azzal a lényegtelen ténnyel, hogy ez az opció nem szerepel a Kódexben.

4. Nagy terveket tűzöl ki magad elé, majd ezeket is elveted még nagyobb tervek kedvéért

Igaz, hogy se pénzed, se időd rá, de mégis megtervezel egy 34000 pontos Csatanővér sereget, amelyikhez minden egyes modellt konvertálni fogsz. Ezután ezerszer kijavítod a sereglistát, majd nekilátsz, hogy alaposan átnézd a Forge World oldalát, és kitaláld, hány titánt kell melléjük beszerezned, hogy egy Apokalipszis csatához is jók legyenek.

5. Csinosítod a blogodat

Ez mindig jól indul, de aztán hirtelen azt veszed észre, hogy éppen egy sarkvidéki élőkamerás alkalmazást akarsz beépíteni, mert a jegesmedvék nagyon passzolnak a Sötét Elda seregedhez, vagy legalábbis tegnap éjszaka még annak látszottak…

6. Még véletlenül sem csinálsz semmi hasznosat

Habár megtehetnéd, hogy végignézed, melyik festéked száradt be, és melyik menthető, vagy rendezgethetnéd az alkatrészeidet, mégsem teszed, mert nem akarod felborítani a kényes egyensúlyt, ahogy a szekrényedbe zsúfoltad őket. Különben is, ha rendet raksz, hogy fogod megtalálni, ami kell?

7. A GW videóit bámulod (újra), hátha elsiklottál valami felett

Miután meggyőződéseddé vált, hogy valami érdekeset biztosan nem vettél észre, megnézed ezredszer is a Káoszdémon / Dark Vengeance előzetest a GW oldalán, hátha van benne valami új részlet, amit az elmúlt 3 percben raktak bele, amióta nem néztél rá.
Hát igen, az 5-öst és 7-est kivéve általában én is így járok, megfejelve egy kis CastleVille-lel… Na jó, néha blogolok is, sőt, néha még hasznosakat is. :-)

Aztán.
Találtam egy olyat, amitől leestem a székről:

LEGO Land Raider

Sőt. Nem csak LR, hanem Predator, űrgárdisták, és egy halom ork járművekkel.
Noooormális? Biztos nem, de nagyon jó!
Ésmég.

Két új link, amit érdemes megnézni

Tabletop Fix - A legújabb modelleket gyűjti egy blogba, szinte minden figuragyártótól. Naponta többször (!) frissül, elképesztő mennyiségű szépséggel. Mindenképp érdemes megnézni, kiegészítőnek, új seregnek, alkatrésznek, ami csak kellhet!
GMM Studios – Bérfestős bagázs, fantasztikusan festett modellekkel. Motivációnak kiváló!
Végül pedig:

Konverziós/festős ötleteket várok, küldjetek, ha van!

Karácsony még messze van, de a jelenlegi festési sebességemmel már elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan csináljam meg az ajándékul szánt modellt:
Laca Véres Angyal seregébe lesz, ennek fényében várok ötleteket! Konvertálás, festés, minden jöhet! Kíváncsi vagyok, mit javasoltok?
Na ennyit mára belőlem, menjetek szépen festeni/játszani (ha ráértek).

WordPress Themes