Category: sufni-tuning

Figuratartó doboz házilag (avagy egy kis sufni-tuning)

Hobbistaként valószínűleg ti is találkoztatok a problémával, hogy a sok kis modellt tárolni és cipelni nem egyszerű dolog. Én is pakolásztam a kis dobozokba, amikben eredetileg laktak, meg műanyag étel-tartókba, szivaccsal kibélelve, de így mindig csak a macera volt velük: egyrészt sose találtam, hogy mi hol van, másrészt meg versenyre cipeléskor is macerás volt a sok kis (különféle méretű és alakú) doboz összepakolása. A GW-s táskák nagyon szépek, nagyon jók, de hátrányuk, hogy nagyon drágák, és csak a kivágott lyukaknak megfelelő modellek tárolhatók bennük szépen. Úgyhogy aztán elszántam magam, és nekikezdtem a saját gyártmányú figuratartó doboznak, minimáldizájnon és minimálköltségen.

Az alap legyen egy nagy doboz. Mindegy milyen, lehet műanyag, karton, hullámpapír, a lényeg, hogy sokminden férjen bele, és ne kelljen külön-külön variálni a sok kis vacak dobozzal, amibe aztán tízesével kerülnek bele a figurák.

A doboz kibéleléséhez vásároltam aztán vastag szivacsot egy occsó cikkeket áruló háztartási boltba (ez épp itt van, a munkahelyemtől nem messze, a Mechwart-Ligetnél, de valszeg hasonló megtalálható mindenfelé az országban). A szivacs eredetileg bútorokhoz készült, 1×1 méteres kiszerelésben kapható, különféle vastagságban (2-4 cm), és rettenetes 300 Ft körüli áron kapható. Én 3 cm-est vettem, az elég mély még a kiállóbb alkatrészekkel rendelkező (kisebb gyalogos) modelleknek is.

Ezután jött a szivacsok nyiszatolása. Első lépésként szépen a dobozba vágni, majd jöhetnek a lyukak. Ez a trükkös rész, mert ugye egyforma lyukakat szeretnénk, és lehetőleg mátrix-szerűen (hogy normálisan nézzen ki). Ezt elérni ugye lehet úgy, hogy előre rárajzoljuk a lyukak helyét, de akkor a végén ezek körvonala megmarad, és nem olyan szép. Nomeg méregetni is kell, azt meg ki szeret?

Kitaláltam hát egy roppant egyszerű módszert, amivel könnyen, gyorsan lehet a lyukakkal haladni, méghozzá egy kis sablont készítettem, melynek belseje pont annyi, mint a “hivatalos” lyukméret (3×5 cm). A pereme 1 cm. Érdemes valami kemény lapból kivágni (pl. 1-2 mm-es modellezős műanyag lap), hogy tartós legyen. Ezután már csak pakolászni kell egymás mellé, mindig kivágva az aktuális lyukat:

Érdemes a szélek felől haladni, hogy ha nem jön ki pontosan a sor, akkor középen összeérve legyen a nagyobb lyuk (legalábbis szerintem az úgy szebb :-) ). Aztán, sok-sok óra vidám faragás és darabolás után már meg is kapjuk a végeredményt:

És ha nem hagyjuk kint az erkélyen a dobozt, szivacsostul egész télen, még nem is lesz ilyen foltos az egész. Az első után jöhet a többi réteg, amíg csak fér a dobozba!

A módszer előnye, hogy bármekkora dobozból tudunk így figuratartót eszkábálni, és a szivacsokba teljesen egyéni méretű modelleket is bele tudunk pakolni, saját magunk (és a közös téren osztozó egyéb hozzátartozók) nagy örömére!

WordPress Themes