Category: Hét képe

A Hét Képe(i) 09 – Az űrgárdisták spéci szervei

Jónapokat!

Nálam még mindig tart az év eleji szerencsesorozat (betegeskedő családdal, heti egy-két nap szabival, amikor beteget ápolok otthon), úgyhogy sajnos a történelemmel nem haladtam továbbra sem. Viszont erre a hétre is találtam valami érdekeset nektek:

Azzal már minden WH40K-t valamennyire ismerő érdeklődő találkozhatott, hogy az űrgárdisták attól lesznek olyan übercool gyilkolgépek, hogy mindenféle plusz szerveket ültetnek a testükbe. Ezeket már több helyen publikálták, úgyhogy olvashattatok róluk eleget. Node látni ki látta őket? Egy lelkes hobbista (a “The First Mage” álnevű illető, akinek galériája itt található)  megrajzolt néhányat, én meg beleboltottam a neten, és most jól meg is mutatom őket, a leírásukkal együtt (amit meg a magyar nyelvű Wikipédiáról másoltam ide):

Hibermembrán. Ez a lapos, kör alakú szerv az agy tetejére kerül. Egészen addig növekszik az agy szöveteiben, míg teljesen nem egyesülnek. Önmagában hatástalan további kémiai terápiák és képzés nélkül, bár egy helyesen képzett Gárdista képes belépni az öntudatlanság állapotába. Ez lehet szándékos vagy fizikai trauma hatására véletlen. Ebben az állapotban képes évekig elleni, még végzetes sérülés esetén is. Csak megfelelő kémiai terápiával és önszuggesztióval hozható vissza ebből az állapotból- egy Gárdista nem képes magát felébreszteni. A leghosszabb öntudatlanság, amit sikeres felélesztés követett, a Sötét Angyalok rendjéből származó Silas Err testvér esetében volt 567 évig (d.321 M.37).

Melanokróm vagy melanokrómikus szerv. Ez az implantátum félgömb alakú, fekete. Elég közvetett és nagyon bonyolult módon működik. Ellenőrzi a radiációs szintet, és sugárzást küld a bőrre, s ha szükséges, kémiai reakciókkal sötétíti a bőrt az UV-sugárzástól védendő, emellett korlátozott védelmet nyújt a sugárzás más fajtái ellen. Eltérő melanokróm génalap más-más haj-és bőrszínt eredményezett a Rendházakban, s némelyikben az összes Gárdista megegyezik ilyen téren- ilyen például a Halálszellemek rendjének albínó harcosai.

Oolitikus vese. Vöröses-barnás szív alakú szerv, amely tökéletesíti és módosítja a keringési rendszert, lehetővé téve más implantátumok hatásosabb működését, valamint hatásosan és gyorsan szűri meg a vért. A másodlagos szív és az oolitikus vese képesek együttműködni, szükségszerű méregtelenítést végezve- ez esetben a Gárdista eszméletlen, míg a vére nagy sebességgel megy körbe. Ez lehetővé tesz a mérgek és gázok túlélését még akkor is, ha a harmadik tüdő kevésnek bizonyulna.

Neuroglottis. Habár a preomnor minden mérgező emésztendő dologtól megvédi az Űrgárdistát, a neuroglottis képessé teszi a mérgek ízlelésen keresztül való felismerésére- a szerv a száj hátuljában kerül beültetésre. Rágással vagy egyszerű kóstolással a Gárdista képes érzékelni a természetes mérgek széles skáláját, pár kémiai anyagot, de még néhány lény eltérő szagát is. Továbbá képes lehet egyedül ezzel az érzékeléssel bemérni egy célpontot.

Mucranoid. Ez a kis szerv a vékonybélben helyezkedik el, ahol a kiválasztott hormonok felszívódnak- ezek a kiválasztások befolyásolják a verejtékmirigyeket. Ez a módosítás nem csinál semmit, míg megfelelő kemoterápiával nem aktiválják. Ennek eredményeként a Gárdista egy olajos, természetes tisztítóanyagot verejtékezik, ami befedi a bőrt. Ez védelmet nyújt a szélsőséges hőhatások és bizonyos fokig a vákuum ellen. A mucranoid kemoterápia megszokott folyamat hosszú űrutazások alatt vagy ha (csaknem) vákuumos helyen kell harcolni.

Betcher-mirigy. Ezekből kettő kerül beültetésre- az alsó ajakba a nyálmirigyek vagy a kemény szájpad mentén. Betcher mirigye a mérges hüllőkhöz hasonlóan elég egyszerűen működik a mérgek felépítését és raktározását tekintve-a Gárdisták immúnisak a méregre a mirigy jelenlétének köszönhetően, képes a méreg elválasztására. A méregnek maró hatása is van. Egy fém mögé rejtőzött Gárdista képes megtisztítani az útját.

Progenoidok. Ezekből kettő van- egyik a nyakban, másik a mellüreg mélyén helyezkedik el. Ezek a mirigyek fontosak a Gárdista rendházának túlélésének szempontjából. A szerv a Gárdistában fejlődik, felszívja a hormonális stimulánsokat és génanyagokat más szervekből. Öt év után a nyakban lévő mirigy, tíz év után a mellüregben lévő megérik és készen áll az eltávolításra. Egy mirigy bármikor kivehető, miután éretté válik. Ezek a gének jelentik a Rendház génalapjának forrását. Amikor megérik, minden mirigy tartalmaz egy zigótához tartozó génmagot, amely a gazdatestben található. Ha már sebészeti úton egyszer el lett távolítva, óvatosan kell előkészíteni, ellenőrizni kell, nem mutálódott-e és elég erős-e. A génalapok korlátlanul tarthatóak megfelelő állapotban.

Feketehám. Ez az utolsó és legkülönlegesebb implantátum. Vékony műanyag hártyának néz ki, mint amikor épp növekszik a gépben. Kiveszik a környezetéből és darabokra vágják, amelyeket a Gárdista bőre alá helyeznek közvetlenül. Pár órán belül a szövet megnő, felszíne megkeményedik, és terjedő idegcsomókat küld szét a Gárdistában. Jó pár hónappal később a hám megérik, és a gazdatest rendelkezni fog idegi szenzorokkal és transzfúziós pontokkal, melyeket a hámrétegbe vágnak bele. Ezeken a pontokon keresztül az űrgárdista erővértje képes az űrgárdista testén biológiai beavatkozásokra, például ellenőrzés, orvosi és gyógyítási beavatkozások, stimulánsok befecskendezése, satöbbi. A feketehám előnye nélkül egy Gárdista páncélzata tulajdonképpen nem nyújt semmi olyan előnyt számára, amit egy normál ember részére ne tudna.

A lista nem teljes, az első 11 szerv hiányzik, de ha elkészül vele a srác, akkor megmutatom nektek is.

Játék legyen? Legyen. Ki melyiket szeretné hétköznapi használatra, és miért? A legjobb válaszadó kap egy pontot. ;-)

A Hét Képe(i) 08 – Szanazug, Szanazug, te csodás…

Jónapokat!

Kissé elhavazódtam, meg volt némi betegeskedés, aztán munkába visszajövés, elmaradt feladatok nyakba zúdulása, úgyhogy elmaradtam a blogolással. Van egy fél cikkem, ami a 40K világának történelmét folytatja, de azt jövő hétre tartogatom (akkorra kész lesz), úgyhogy most egy halom (nem túl jó) képet kaptok, egy régi-régi kirándulásról, amit Szanazugban tettünk, Gabesszel és Aradi Sanyival, hogy a hobbit népszerűsítsük.

Annak idején a Trollbarlang elég aktívan mozgolódott, hogy a GW-s játékokat ismertté tegye, és minden találkozóra mentek páran festeni, bemutatózni. Főleg az akkor még tettestárs Sanyi, meg Gabesz, mint jómunkásember, de voltam én is egy pár alkalommal. Az egyik ilyen kiruccanáson, a nyári szanazugi szerepjátékos (és alkoholista) táborban fotóztunk is néhányat a családunk öreg Szmena gépével, melyet aztán Harlequine kolléga valamikor beszkennelt, és nemrég véletlenül megtalált. Úgyhogy most ezeket mutatom meg nektek. Aki látja magát a képeken, az sikítson, jelentkezzen! (Szerintem Uborka ott figyel az egyiken, de nem vagyok 100%-ig biztos benne.

És pár élmény, csak hogy sztorizgatás is legyen:

  • Szanazug egy kis falu, Békéscsabától nem túl messze, viszont tömegközlekedéssel elég érdekesen megközelíthetően (busz megy arra naponta pár alkalommal). Odaértünk Békéscsabára  hárman a sok festékkel, sereggel, kérdeztük, hogy lehet odajutni. Mondták, hogy biza busszal, Doboz felé, majd le kell szállni még az előtt. Kérdeztük, mikor indul a busz, mondták, hogy biza a délelőtti elment, majd két óra múlva jön a délutáni. Megvártuk a büfében, majd felszálltunk, és megkérdeztük a sofőrt, hol kell leszállni. Ő meg játékoztatott, hogy a középső megállón. Ez viszonyítási pont nélkül elég érdekesnek ígérkezett, de a helyiek megmondták, hogy mikor jön a mi megállónk. Na, ez a semmi közepén volt, úgyhogy még sétáltunk a szépen zöldellő földek mellett vagy fél órát a déli melegben, mire megtaláltuk a tábort…
  • A tábor egy volt úttörőtábor volt, sátrakkal, közös épületekkel, meg jó hangulattal (ez az itt táborozóknak volt köszönhető). Csatlakoztunk mi is a mókához, bemutató festéssel, közös ivással, meg rendeztünk egy giga- Warhammer Fantasy csatát is (akkor még én is gyűjtöttem egy Birodalmi sereget, jipí). Este, a sátorban meg kretén Warhammer mesét kreáltunk az elalváshoz. Klafa volt!
  • Volt egy érdekes (de nem túl guszta) helyi népszokás: ha valaki böfögött, utána mindenkinek az orra előtt kellet ráznia a kezét, hogy elűzze az így elszabaduló Bödönöket. Ez annyira népszerű volt, hogy mindenki megpróbált minél többet böfögni. Az egyik kocsmából így elég gyorsan sikerült ki is tiltatnia magát a társaságnak…

Ezek rémlenek főleg, de nyilván volt sok más is, csak a múlt homályába veszett. Esetleg, aki volt, és magára ismer, írja meg! Köszi!

Helló! Gabesz vagyok.
Régi énem festeget
Aradi Sanyi, a világ ura
Gabesz jáccik, a népek döbbenten figyelik
A Jó oldal gondterhelt
Az ott balra szerintem Uborka…

No, ezt kapd ki, öreg!

Cél a sör

Na jó hétvégét!

A Hét Képe(i) 06 – Con-temp-tor

Jónapokat!

Már megint besűrűsödtek itt a dolgok, meló, betegség, úgyhogy a múlt heti aktuális Horus Heresy megjelenésről (a Világfalók Mészárosairól) nem is készült el a cikkem, de az e heti “Contemptor” robothoz azért csak sikerült (oké, nem robot, de egyszerűen nem sikerült még kitalálnom jobb fordítást a drenyára).

Tehát, új modellt kapnak a Császár Gyermekei, lesz nekik is szépen Légióra szabott harci robotjuk, ráadásul a nagyobbik fajtából. Így néz ki:

Nem rossz (bár nekem ez a “koszos” kifestés nagyon nem jön be), de azért volt már jobb is. Meg is mutatom:

Halálgárda Világfaló Légió
Sima Díszes kiadás

No és hogy mit tudnak ezek a “kicsikék”? Azt is elmondom:

WS BS S Elöl Oldalt Hátul I A HP
Contemptor 5 7 7 13 12 10 4 2 3

Darabja 175 pont, és egy Elit választásként 1-3-at hozhatsz belőlük.

Az egység összeállítása:
•    1-3 Contemptor

Egységtípus:
•    Jármű, lépegető

Hadfelszerelés:
•    Füstgránátok
•    Keresőfény
•    Ikerkapcsolt nehéz sorozatvető
•    Rettenthetetlen közelharci fegyver beépített ikerkapcsolt sorozatvetővel

Különleges szabályok:
•    Rettenthetetlen különítmény
•    Pajzsgenerátorok
•    Könnyűléptű (Fleet)

Opciók:
•    A különítmény bármelyik tagja lecserélheti nehéz sorozatvetőjét a következők egyikére:
­    – dupla hővető (ingyen)
­    – ikerkapcsolt gépágyú (+5 pont)
­    – plazmaágyú (+10 pont)
­    – Kheres mintájú rohamgépágyú (+15 pont)
­    – ikerkapcsolt lézerágyú (+25 pont)
­    – nehéz részecske-átalakító (+35 pont)
­    – Rettenthetetlen közelharci fegyver beépített ikerkapcsolt sorozatvetővel (ingyen) – ez plusz egy Támadást ad
•    A különítmény bármelyik tagja lecserélheti nehéz közelharci karját a következők egyikére:
­    – Lánc-ököl beépített ikerkapcsolt sorozatvetővel (+10 pont)
­    – dupla hővető (ingyen)
­    – ikerkapcsolt gépágyú (+10 pont)
­    – plazmaágyú (+10 pont)
­    – Kheres mintájú rohamgépágyú (+15 pont)
­    – ikerkapcsolt lézerágyú (+25 pont)
•    A különítmény bármelyik tagja lecserélheti ikerkapcsolt sorozatvetőjét a következők egyikére:
­    – nehéz lángszóró (+10 pont)
­    – plazmavető (+20 pont)
­    – gravi-puska (+15 pont)
­    – hőpuska (+15 pont)
•    Vehetsz nekik extra páncélzatot, modellenként +10 pontért
•    Vehetsz nekik a páncélzatra szerelhető Romboló rakétavető (Havoc Launcher), modellenként +15 pontért

Az alap drenyához képest jó tápos, meg sokkal szebb is (ez persze szvsz).

És hogy honnan jött hirtelen az ötlet a ForgeWorldnek? Hát persze, hogy a Rogue Trader időszakból… Bár, az eredeti inkább vicces, mint félelmetes vagy szép volt:

Na, kinek tetszik? :-) Az érdekesség az, hogy akkor még (réges-régen) nem csak az űrgárdistáknak járt, hanem a Birodalmi Gárdának is (ld. itt fent), mivel nem egy alig élő veterán maradványait pakolták bele, hanem élő kezelője volt (mint egy “sima” sci-fi harci robotnak)

Éééés, jöhet egy újabb talány a pontgyűjtő versenyhez? :-) Küldjetek javaslatokat a “Contemptor dreadnought” szép magyar fordítására. A legjobb nyer! :-) Köszi!

A Hét Képe(i) 04 – Az első űrgárdista rendházak (plusz játék)

Az e heti hétfőre szánt képes poszt jól elmaradt, mert Domi gyerkőc jól megfázott, és úgy jött ki a lépés, hogy én maradtam vele itthon, úgyhogy minden tervezett poszt is csúszik, sajnos… De ezért remélem, a következő szösszenet tetszeni fog:

Mára régi kedvenc képe(i)met hoztam, méghozzá az űrgárdista rendházak első tablóját, a legendás Rogue Trader szabálykönyvből. Íme:

A kifestési mintákon kívül érdemes azt is megfigyelni, hogy milyen rendházakat találtak ki a “hőskorban”, és még érdekesebb, hogy melyikből mi lett:

Dark Angels (Sötét Angyalok): Az Első Alapítás Első Légiója, akik fekete páncéljukat azóta sötétzöldre cserélték. Ők bizony híresek lettek, nagyon is, saját Kódexet kaptak a 2. kiadástól napjainkig, részletes fluffal speciális egységekkel, karakterekkel, szép modellekkel.

Flesh Eaters (Húsevők): A Véres Angyalok leszármazott rendháza, melyet a Harmadik Alapításkor hoztak létre. Se külön kódex, se részletes fluff (csak annyi, hogy kannibalisztikus rituáléik miatt kapták a nevüket, és majdnem eretnekké nyilvánították őket). Annyi előnyt kaptak csak, hogy a Véres Angyalok Kódexét használhatják.

Flesh Tearers (Hússzaggatók): Ők is Véres Angyal leszármazott rendház lette k, de sokkal ismertebbek, mint az előző brigád. Kaptak fluffot, speciális karaktert, és több regényben is emlegetik őket. Ja, és persze  ők is építkezhetnek a Véres Angyalok Kódexéből. A képhez képest nekik is módosult a kifestésük, most már csak a hátizsák, a két vállap, a birodalmi sas, és a sisak fekete, a páncél többi része alvadtvér-színű.

Space Wolves (Űrfarkasok): Ki ne ismerné az egyik leghíresebb rendházat, az Első Alapítás Hatodik Légióját? Az egyik legkarakteresebb sereg, egyedi fluffal, szép modellekkel, speciális szabályokkal és bajnokokkal, valamint (tápos) kódexszel minden egyes kiadáshoz. E mellett számtalan könyvben jelennek meg, szóval híresek a javából!

Ultramarines (Ultragárdisták): Őket is mindenki ismeri, ugye? Szintén Első Alapítás, a Tizenharmadik légió, s jó ideje az űrgárdisták mintaképei. Kódexük az alap (és mindig is az alap volt), ha nem speciális űrgárdista sereget akartok építeni, és rendelkeznek még részletes fluffal,  több híres karakterrel, és egy halom könyvszerepléssel is. Amiben igazán egyediek, hogy film csak róluk készült. :-)

White Scars (Fehér Sebhelyesek): Az Első Alapítás Ötödik Légiója szintén ismert sereg, de mesze nem olyan népszerű, mint az Ultrák, Farkasok, vagy a Véres Angyalok. Külön kódexük sosem volt, külön nekik készített speciális modelljük kevés, és ismert karakterük is csak egy van (de az elég népszerű). Fluff tekintetében nincsenek elkényeztetve, és könyv is csak egy szól róluk (no meg egy Horus Heresy novella).

Blood Angels (Véres Angyalok): Szintén Első Alapítás, Kilencedik Légió. Nagyon népszerű rendház, az első háromban mindig is benne voltak. Hátterüket valószínűleg mindenki részletesen ismeri, Kódexet a 2. kiadástól folyamatosan kaptak, és szép figurákat is, egészen a kezdetektől. Több könyv is szól róluk, bár azt érdemes megjegyezni, hogy írójuk, James Swallow meglehetősen szabadon kezeli a rendházat.

Blood Drinkers (Vérivók): A Véres Angyalok leszármazott rendháza, akikről sokat nem tudunk, pedig szerepeltek az egyik Híres Könyvben (Ian Watson: Űrgárdista) is. Így aztán a fluff minimális, modellek nincsenek, viszont építkezhetnek a Véres Angyalok Kódexéből.

Crimson Fists (Karmazsin Öklök): A Császári Öklök leszármazott rendháza, ami azért érdekes, mert a játékban előbb léteztek, mint a sárga páncélos “őseik” (ugyebár a Rogue Trader szabálykönyv borítóján is ők szerepelnek). Elég ismertek, hátterük is kidogozott, van speciális karakterük, és több könyvben is szerepelnek. Kódexük nincs, nem is volt soha.

Iron Hands (Vaskezűek): Az Első Alapítás Tizedik (és ennek ellenére elég ismeretlen) Légiója. Pedig írtak róluk könyvet is, mégsem túl népszerűek. Kódexük nem volt soha, speciális modelleket viszont hoztak ki hozzájuk, ha karaktereket nem is. Valahogy nem sikerült olyan jó karaktert kitalálni hozzájuk, mint a már sokat emlegetett három “nagy” rendházhoz.

Rainbow Warriors (Szivárvány Harcosok): Az Eltűnt Sereg. A GW valószínűleg rájött, hogy ez kicsit túlzás, és nem is erőltette tovább ezt a rendházat. Se fluff, se Kódex, de elvileg egy könyvben (Mission: Purge) feltűnnek.

Silver Skulls (Ezüstkoponyák): Az Ultrák leszármazott rendháza, melyről többet egy szál regényből és egy novellából tudhatunk meg. Kódexük nem volt, speciális modelljük, karakterük úgyszintén. Nem merültek teljesen feledésbe, de őket sem sztárolták nagyon.

Összefoglalva tehát, az első tizenkettő nevesített rendházból tehát négy nagyon népszerű lett a később kidolgozott háttér miatt (Sötét Angyalok, Ultrák, Űrfarkasok, Véres Angyalok), további kettő Első Alapítású lévén még a rivaldafény szélén álldogáll (Fehér Sebhelyesek és Vaskezűek), három betagozódott a Véres Angyalok alá (Húsevők, Hússzaggatók, Vérivók), egyet ugyan lefokoztak utód-rendházzá, de népszerű maradt (Karmazsin Öklök), egy köszöni, megvan, de nem túl ismert (Ezüst Koponyák), és egy pedig eltűnt (Szivárvány Harcosok).

Tanulság: ha jó a fluff, biztos a siker! Vagyis, amelyik rendház a későbbiek folyamán jól eltalált hátteret kapott, azt a játékosok is elkezdték gyűjteni, ami előbb-utóbb saját Kódexet, saját modelleket, speciális szabályokat és -karaktereket eredményezett. Ez pedig ugye újabb gyűjtőket vonz, és pörög tovább a kerék szépen egyre csak előre. Amelyik rendházzal viszont nem tudtak mit kezdeni, az nem is nőtte ki magát se a GW-nél, se a játékosoknál.

És a kérdés: (a figurákat tekintve) Melyik az űrgárdista őrmesterek kedvenc fegyvere? Aki jól válaszol jövő szerda (febr. 6) reggel 8-ig, az kap egy pontot az idei pontgyűjtő játékban. Év végén pedig a majd még később feltett hülye kérdéseimre legtöbb jó választ adónak átadok egy szép figurát (nem, nem tudom, mit, vagy beletúrok a dobozba, vagy rendelhet egy űrgárdista karaktert, amit szépen lekonvertálok neki). Szóval, játékra fel! Eredmény jövő szerdán.

A Hét Képe(i) 03 – Metál Edisön

Jónapokat!

Erre a hétre egy érdekes és izgalmas kis hírt mutatok nektek (képpel együtt, persze), a hobbi (egyik) fénykorából, az 1990-es februári White Dwarfból:

Vagyis, Brian May (van, aki e nevet nem ismeri?) a Queen gitárosa ellátogatott fiaival a GW figuratervező műhelyébe, és körülnézett egy kicsit. Mint kiderült, nem csak Jimmy fia nagy Dark Future és Warhammer 40.000 rajongó, ő is szeret Citadel modelleket festegetni, és nagy modellező (a gitárját is ő konvertálta). Faragott is kicsit az egyik ork fejen, ha már ott volt, Kev Adams segítségével.

Klassz, nem?

Valószínűleg azt kevesen tudjátok, hogy a GW és a rock/metál zene kapcsolata ennél mélyebb, ugyanis a cég a 90-es évek elején több metál-bandát is támogatott, akik zenéjükben is megjelenítették a Warhammer/40K világait. Leginkább a D-Rok és  a Bolt Thrower tette magáévá a témát, ők több dalt is írtak a Káosz/sötét jövő témában, sőt a GW képeit használták lemezborítóikon:


Tracklista:

Noise Marines
King Hibited
Renegade
Turn This Ship Around
Litany – Into The Void
Stealer’s Kiss
Oblivion
Red Planet Blues*
Welcome To My World
Chainsaw Man
Get Out Of My Way*
* Ezekben Brian May is gitározik, vendégként.
(Milyen érdekes véletlen…)


Tracklista:

Intro
Eternal War
Through the Eye of Terror
Dark Millennium
All that Remains
Lost Souls Domain
Plague Bearer
World Eater
Drowned in Torment
Realm of Chaos
Prophet of Hatred
Outro

Youtube-on biztos fent vannak, ha érdekel a zúzás, keressetek csak rájuk!
Aaaargh!

A Hét Képe(i) 02

Jóreggelt!

Valljuk meg, a Warhammer 40K világa éppen képben nagyon erős, és ez az, ami először megragadja a gyanútlan rácsodálkozót,  majd (jó esetben) be is szippantja a hobby kis világába. Az évek során a GW grafikusai és a rajongók rengeteg képet festettek és rajzoltak a hátteret lefestendő (hehe), ezekből fogok majd időnként előkapni néhányat, ha van épp az aktuális hobbista eseményekhez kapcsolódóan.

Per pillanat mindenki Dark Angels lázban ég, úgyhogy ehhez kapcsolódva teszek közzé pár “klasszikus” képet. Aztán reméljük, a kopirájtosok majd nem szedetik le öt perc múlva…

Az első Sötét Angyal, a legendás “Rogue Trader” szabálykönyvből.

Sötét Angyalok Mark 6-os páncélban

Pár klasszikus modell

Pár klasszikus kép.

És legvégül az elmaradhatatlan “Hogyan fessünk” útmutató.

Remélem, tetszett az összeállítás!

BUjjÉK 2013 avagy ez volt tavaly, mi legyen idén?

Remélem, mindenkinél kellemesen teltek a Téli Napforduló Ünnepe körüli családias bonyodalmak, és az Újévköszöntő, lerészegedős mulatságok! Bájgli, töltött káposzta megvolt? Pezsgő, virsli? Kicsi babák a fa alatt? Festés-mázolás, seregírás, csaták zöld asztal mellett? No, remélem is! :-)

Újévi első posztolás örvén a tavalyi hagyományt követve könnyes szemmel a múlt évbe, majd bizakodóan az ideibe előre tekintek, lássuk, mi volt, meg hogy mit tervezek. Legalább látjátok, érdemes lesz-e idelátogatni idén (is).

A tavalyi én legnagyobb eseményei a hobbit (és nem a Hobbit) illetően a 6. kiadású Warhammer 40K és a játszható Horus Heresy-éra megjelenése volt. Előbbi szabálykönyvére jól rábeszéltem Laca barátomat, aki szeret ilyesmit finanszírozni, de persze a képek nézegetésén túl nem jutottam sokra, mert a bazi nagy szabálykönyv tökéletesen alkalmatlan a tömegközlekedésen való tanulmányozásra. Az lejött, hogy sokban közeledtek a szabályok a 2. kiadáshoz, de még teljesen nem sikerült összeraknom fejben a megváltozott szabályok szerinti játékot. Mindenesetre beszereztem a magyar fordítást, és azt lapozgatom néha, az sokkal kezelhetőbb méretű nekem.  A Horus Heresy szabálykönyvet rettentő rossz minőségű befotózott verzióban kaptam meg (szentelit kollégától, amit ezúton is köszi), de azt majdnem végig el is olvastam. Meg ugye fordítgatom is, hátha érdekel valakit. (Tényleg, érdekel valakit?)

Festésileg egy teljes modellt sikerült befejeznem, ami elég siralmas eredmény. Pedig év elején még megvolt a nagy lendület a Jubileumi Osztaghoz, de aztán elfogyott valahogy. Amint sikerül befotóznom őket, teszek fel képet róluk, szegényekről,  hogy hol is tartanak. Laca karácsonyi figuráját szépen lekonvertáltam, majd azt is megmutatom.

Blogilag 23 bejegyzés született, ami az előző évi 19-hez képest kis haladás, sőt, tematikusan sikerült fókuszáltabbnak is lennem. Meg néha írtatok visszajelzést is, ami nagyon jó, mert inspirál a folytatásra.

Olvasásilag egész jó voltam, majdnem mindent sikerült elolvasnom, amit terveztem. El is mondom röviden, hogy hogy tetszettek (az értékelés 1-5-ig tart, azért nincs több csillag a legjobbaknál sem):

Dan Abnett: Know no Fear (****) – A calth-i csatáról, amikoris az Igehírdetők megpróbálják kiiktatni az Ultrákat, de nem sikerül. 250.000 űrgárdistát és egy zseniális(nak mondott) primarchát (Roboute Guilliman) ledarálni még meglepetésből, démoni szövetségesekkel sem egyszerű…

The Primarchs (***) – Négy történet négy primarcháról: Fulgrim (***), Ferrus Manus (*), Alpharius/Omegon (****), Lion El’Jonson (****). Sajnos elég egyenetlen a színvonal, és nem is sikerül mindig kibontani a primarchák személyiségét (amit pedig joggal várnánk). A Sötét Angyalos történet (vége) viszont üt, már ezért érdemes beszerezni a kötetet.

James Swallow: Fear to Thread (****) – Újabb rendház farag rá Horus mesterkedéseire, ezúttal a Véres Angyalok. A könyv jó is lehetne, csak sajnos James Swallow már megírta majdnem ugyanezt az ötletet (a Véres Angyalok Fekete Dühének elszabadítása révén átállítani őket a Káosz oldalára). Amúgy a káosz elterjedésének bemutatása nagyon jó lett, vannak emlékezetes karakterek (pl. Amit kapitány, a „Hússzaggató” értsd „Flesh Tearer”) is, csak az alapötlet másodszori elsütése rossz pont.

Shadows of Treachery (****) – Novelláskötet, melyben főleg régebben már valamilyen formába megjelent novellák szerepelnek, meg két új. Igazán a karakterek árnyalására, az Eretnekség történetének bonyolítására szolgál. Véleményem szerint a legjobb novella a „Prince of Crows” a méltán sztárolt Aaron Dembski-Bowdentől, mely a már korábban megkezdett Sötét Angyal – Éjszaka Urai légiók hadakozásának történetét folytatja és zárja le, ezúttal az Éjszaka Uraira koncentrálva. Ez a rettegett rendház előfordul még egy másik novellában is (The Dark King), úgyhogy rajongóknak érdemes elolvasnia a kötetet. A másik kétszer szereplő légió a Császári Öklöké (The Lightning Tower, The Crimson Fist), az ő történeteikből elsősorban primarchájukról, Rogal Dornról tudhatunk meg többet. A kötet legnagyobb csalódása a korábban hangoskönyvként kiadott „Raven’s Flight”, mely a Hollógárda kimentéséről szól az Istvaan V-ös mészárlás után. Itt nem a novellával van a baj, hanem hogy ezt a történetet lényegében már kétszer olvashattuk (egyszer novellaként, egyszer pedig önálló könyv részeként is).

Rob Sanders: Legion of the Damned (*****) – Nekem ez volt az év könyve, és nem azért, mert ilyen figurákat festek, hanem mert a könyv önmagában is nagyon tetszett. Egyébként, a történet középpontjában nem is a Légió áll, hanem egy Császári Öklöktől leszármazott rendház egyik százada, és egy csata, melyet nem nyerhetnek meg. A regény ereje a karakterekben és a részletek kidolgozásában van (a könyv végére teljesen úgy érezhetjük, hogy egy régi, nagy múltú rendházat ismerhettünk volna meg, történelmével, szokásaival egyetemben. A központi karakter pedig igazi űrgárdista, kemény, mindent túlélő hős, ahogy annak lennie is kell. Plusz itt olvastam az év legjobb párbeszédét is:

(Zachariah Kersh, űrgárdista kapitány): – A Káosz emlékművet a csatahajónk lézerei egy lövéssel megsemmisítik, és ezzel elhárítjuk az általa okozott fenyegetést.
(Az Eklézsia papja): – De az emlékmű körül ősi sírok találhatók, megszentelt földben. Mi lesz, ha a lövés mellémegy?
- Mi űrgárdisták vagyunk. Nem lövünk mellé.

Aaron Dembski-Bowden: Void Stalker (*****) – A „Soul Hunter” trilógia záró darabja, melyben az immár Talos vezette csapatot az eldák üldözik, ismeretlen okokból. A regény tovább árnyalja a karaktereket és a Légió történelmét, a történet vége pedig még pár csavart is tartogat, előre vetítve egy esetleges folytatás lehetőségét. Többet nem is írok, elég spoileres lenne. Olvassátok el, a trilógia többi darabjával együtt!

Elmaradtak sajnos Ben Counter: Phalanx és Aaron Dembski-Bowden: The Emperor’s Gift c. könyvei. Bónuszként viszont beesett a „Brotherhood of the Storm” limitált Horus Heresy novella, ami nagyon tetszett (*****), ajánlgatnám is, de hiába, már nem kapható.

A GD sajnos családi okokból kimaradt, sajnálom nagyon, a képek alapján jó lehetett…

S hogy mit tervezek idén?

  1. Befejezni a Jubileumi Osztagot (hehehe), meg az ajándék BA kapitányt. Plusz ha ez megvan, jöhetnek a veteránok meg a skótok, amiket már tavaly terveztem. (Kaptam Karira egy osztag Szürke Lovagot, kiváló alkatrészek vannak benne, nagyon jók lesznek konvertálgatni).
  2. Sok-sok blogbejegyzést írni (ismét megpróbálkozom a heti eggyel, hátha sikerül).
  3. Lefordítani a HH: Betrayal könyv szabály-részét, különös tekintettel az űrgárdista légiók seregeinek összerakására
  4. Összerakni végre az Eretnekség történetét a történelemórára
  5. Eljutni a 2013-as GD-re (lehetőleg valami modellel is)
  6. Sokat olvasni. Horus Heresy-ből mindent, ami nem keményfedeles és limitált és egy napig kapható, és bazi drága. Meg ami mér érdekesnek tűnik (konkrétan nem tudom, miket, a BL újabban teljesen kaotikusan adja ki a könyveket az előzetes tervekhez képest…)

Ennyi. Kevés pont, de teljesíteni épp elég lesz. Kérem a szurkolókat, olvasókat, szurkoljanak, és néha jelezzenek vissza!

Újévi ajándékként pedig, kapcsolódva a most (újra) megjelent Sötét Angyalokhoz, egy réges-régi, épp húsz éves kép a legelső kiadású Hollószárny motorosokról (á la a Hét Képe 01):

Szerintem ezek is szépek voltak. Nosztalgia különben is rulez mostanában.

Na és végül, írjatok ti is, arról, hogy mit szeretnétek olvasni, mivel igyekezzek, de gyorsan! Köszi!

WordPress Themes