Category: festés

…vagyok

Jónapokat!

Csúnyán eltűntem pár hónapra, ami nem szép tőlem. Volt nyaralás, kis betegeskedés utána, előtte meg egy halom meló. Plusz lesz egy nagy projekt őszre, arra is előre kell készülni:

Rozi gyerek (egyelőre sárgában), “élőben” majd szeptember közepén. Izgalmas lesz, az biztos. Lehet, hogy kár volt eladni a Sista sereget? :-)

Node ne szaladjunk előre,  szaladjunk vissza: nyaralásra ezúttal okosan elvittem a festékeket és pár figut, úgyhogy kipróbáltam a napfénynél való festést is. Klafa! :-) Végre láttam, mit csinálok… Eredménye is van, lássátok feleim ti is:

…vagyis Kitt testvér elkészült végre (ki találja ki, melyik légió?), és már csak ketten vannak, akikkel még lógok a Jubileumi Osztagból. Velük sincs már rettenetesen sok meló, de az elmúlt két hétben nem tudtam dolgozni rajtuk.

Ez meg egy ajándék figura Lacának, ha már a Blood Angels karaktere nem akar sehogy sem elkészülni. Eredetileg Gabesz festése, én csak a purity seal-eket csináltam meg, plusz a talpat. Igen, utólag már én is tudom, hogy nem volt jó ötlet zöld démonfejet rakni a zöld fűbe…

Elmaradt még jó rég a “melyik légióba szeretnél tartozni, ha az Eretnekség idején élnél” kérdés kiértékelése, úgyhogy ezt is megejtem:

novakmate: 1 pont
Pufi: 1 pont
Fromthedeep: 1 pont
ELiT: 2 pont

Jah, és az az előtti kérdésre (“milyen űrgárdista spec. szervet szeretnétek?”) se írtam eredményt, ejnye-ejnye. Úgyhogy most:

novakmate: 1 pont
Pufi: 1 pont
Bulba: 1 pont
kabaman: 1 pont

Így a verseny állása:

novakmate: 3 pont
Pufi: 3 pont
Szentelit/ELiT: 3 pont
Fromthedeep: 1 pont
Bulba: 1 pont
kabaman: 1 pont

Na, alakul. :-)

Elolvastam a “Mark of Calth” novelláskötetet, hát, annyira nem ájultam el tőle. Persze Graham McNeill rajongóknak sok utalás van bennük (az Ultramarine és az Iron Warriors regényekre), de ezért kár egy egész könyvet teleírni… Az utolsó három írás viszont kifejezetten jó (The Underworld War by Aaron Dembski-Bowden, Athame by John French, Unmarked by Dan Abnett – bár ennek nincs vége). Írjak róluk hosszabban is?

Na ennyi belőlem, legközelebb valami kevésbé személyessel jövök (pl. új SM Kódex, az új figuk meg a pletykák).

A Jubileumi Osztag – 7. rész

Jónapot!

Ismét dolgozgattam kicsit a srácokon, lassan kész is lesznek. Volt némi javítgatás, meg konvertálás, aztán meg egy kis festés. Az eredmény meg így néz ki:

Szemből majdnem kész Pöttyös vállap javítva Elölről alakul…
…hátulról még elég kopár Kitt testvér újra itt… …festésre készen!

Kapitány testvér balesetes vállapját javítottam, egy ragasztott, majd megfelelő méretűre reszelt putty-golyóval, aztán visszafestettem az egész szegecses részt. Remélem, többet nem esik le… Aztán rájöttem, hogy még pár dolgon változtatni fogok: van a hátán egy kis doboz, amibe egy kis zöld kábel megy be. Ezen viszont nem látszanak rendesen a részletek, úgyhogy lecserélem kis táskákra és gránátokra. A sisakján van egy kapitányi szimbólum (RT-éra), de ez meg félre van öntve, úgyhogy ez is megy a levesbe. Sajnos a régi figurákra nagyon lelkesen pakolták a miniatűr részleteket, csak nem tudták jól kiönteni… Úgyhogy most javítgathatom. Festésileg meg valszeg lángok lesznek a térdvédőin és a vállapján is oszt kész.

Terminátor-jelvényes kolléga az egyetlen, akin nem kellett konvertálni, őt festegetem szorgosan, most éppen -át, mert az arany nyaklánc mellett az ugyanilyen hevederek már túl sok volt. Úgyhogy most átalakult a mellpáncél és környéke. Nála elkapott a megalománia, és kap egy régi kapitányi köpenyt, amit majd szépen ki is díszítek, plusz a jobb vállán lesz személyes címer is. Jó meló lesz, de ez a modell nagyon tetszik, valami parancsnok lesz belőle és punktum! :-)

Kitt testvér sok idő után ismét előkerült, és ha már úgyis javítgattam, megcsináltam a lábát, kapott egy hüvelykujjat, megcsináltam a talpát, és már el is kezdtem festeni. Még a végét nem tudom, milyen lesz, egyelőre a “kötelező” darabokat festem rajta.

Az, hogy Reeves testvér elkészült, nagy lökést adott, azóta hetente többször is dolgozom a srácokon. Igazság szerint amíg csak az “alapokat” festettem a modellekre, addig nehezebben ment. Kevés időm is volt rá, és sokszor hiába tudtam volna már mondjuk este 10-kor leülni, nem volt kedvem festeni, mert lassan alakultak. De hogy egy végre nagy nehezen kész lett, már látszik, hogy haladok, és jobban van kedvem is csinálni. Ja, meg a család sem betegeskedik már annyit… :-)

Na szép napot, ti fessetek sokat!

Tényleg, egy festőversenyhez mit szólnátok? ;-)

A Jubileumi Osztag – 6. rész

Jónapokat!

A hétvégén tudtam egy kicsit festeni, éééééés… befejeztem végre Reeves testvért! Halleluja! :-) Viszont Kapitány testvért leejtettem, és a vállapjának egyik szegecse platty lett. Lapos. Zéró. Gáz. :-( Csinálhatok neki újat. Remek lesz.

A többiekkel is dolgozgatok, és ha lesz értékelhető haladás, mutatom őket is. Egyelőre hát a kész baba, meg a hendikeppes:

Maradtam a klasszikus kifestésnél, utólagos él-kihúzogatással és a végén lakkozással (GW Purity Seal). Miután a régi festékeim közül több beszáradt, vettem pár újat (szintén GW), és bizony nagyon szépek! Sokkal élénkebbek a színek, mint az előző sorozatnál. Máshol is írták, de tényleg jók lettek az új GW-festékek. A lakkal eggyel kevésbé vagyok elégedett, abból a korábbi, amelyik egy kicsit csillogóssá tette a felületet, jobban tetszett. Ez is jó, nagyon kihozza a kis részleteket és az élkihúzást, de teljesen matt lesz a felület. Páncéloknál én meg szeretem a csillogást… :-)

Na viszlát, igyekszek még a héten jelentkezni, más témával, és péntekig várom a kreatív ötleteket az előző bejegyzéshez kapcsolódó játékhoz! ;-)

A Jubileumi Osztag – 5. rész

…avagy a Neverending Project visszavág! Jó rég voltak a fiúk, de végül csak sor került rájuk! Sőt. Mostanában igyekszek minden éjszaka egy-egy fél órát festeni rajtuk. Van is némi eredménye:

Engem nem mertek hátulról is lefotózni, olyan morcosan nézek!

(A modellek nem ennyire vörösek, valamiért ilyen lett a kép…)

A Kapitánnyal van némi gondom, mert a feje bal oldala kicsit hibás, konkrétan nem látom, hogy hol a füle, mi az arca, és mi a bionikus szem. Ha nem lenne ilyen karakteres feje, kicserélném azon nyomban…

Terminátor-jelvényes barátunk kis késéssel indult, de igyekszik felzárkózni. Rajta főleg az alapozó színek látszanak, csak az arca van kész. De az nagyon durci lett, így képen (élőben is szigorú, de nem akar ennyire pofozkodni).

Reeves testvér lassan kész, még a kis kését kell antikolni, aztán jöhet rá a félelmetes minta (lángok  meg koponyák), plusz egy jóképű hátizsák, és mehet a lakk alá.

Aki szurkolt nekik, annak köszi, ha késéssel is, de lassan kész lesznek!

Laca karácsonyi figuráját is jól lekonvertáltam, de persze nem hoztam be lefotózni, úgyhogy őt most nem mutatom meg. Pedig mutatós. :-)

És egy technikai infó: a Contemptor-névadóban (nálam, szubjektíve) a Behemót vezet. Jól hangzik, és még hangulatában is belefér az űrgárdista járművek közé.

No, kellemes napot!

A Jubileumi Osztag – 4. rész

Volt egy kis időm, és festegettem a rettentő nagy elmaradásban senyvedő modelleket. Mutatom az eredményt:

Alakulnak a srácok, mint púpos gyerek a prés alatt. Egy jótanács: ne fessetek olyan rendházat, amiben ilyen fekete modellek vannak, mert éjszaka, lámpafénynél festeni őket halál. Nem kis halál, nagy HALÁL.

Hogy miért nincsenek az élek kihúzgálva? Régebben mindig azzal kezdtem, de mire ráfestettem minden mást, pont lekoptak. Úgyhogy most a legvégén fogom kihúzni az éleket. Szárazecset helyett ráadásul, mert rájöttem, hogy az kevésbé látható, és így hiába gyorsabb a folyamat, ha a végeredmény meg nem az igazi.

De hogy hasznos is legyek, elmesélem, hogy csinálom a színes részeket:

Bolter/fémes részek:
- sötétebb fémszín (Boltgun Metal/Leadbelcher)
- fekete bemosó
- sötétebb fémszínnel az élek kihúzása vagy szárazecsetelése
- bemosás Tin Bitz/Warplock Bronze
- szárazecset ezüsttel

Arany szegecsek:
- világos barna alap
- közepesen sötét arany
- bemosás barna bemosóval
- élek kihúzása világosabb arannyal
- esetleg szárazecset nagyon világos arannyal/ezüsttel

Övtáskák/bolter barna (fa) részek:
-  sötétbarna alap
- élek kihúzása világos barnával (lehet szárazecset is, ha elég kontrasztos a két barna)
- bemosás barna bemosóval

A haladásról és a talpakról legközelebb. A hétre még tervezek egy Horus Heresy cikket is, mivel szentelit kolléga meglepett egy PDF-szabálykönyvvel, úgyhogy jön a részletes sereglista is, darabokban. Hehe.

Újra a fedélzeten (és Jubileumi Harris, a hóember)

Jónapokat!

Nyaralásból vissza az élet sűrűjébe, úgyhogy jöhetnek az újabb bejegyzések is. A nyaralás alatti írogatás befuccsolt, miután a kirakni tervezett inspirációs füzet túl nagy volt a feltöltéshez, a Balaton partjáról meg ugye nehezebb rajta variálni, hogy a rendszernek is tetsszen. Elolvastam viszont a Primarchákat és a Void Stalkert, úgyhogy ezekről majd jól megírom a véleményemet (első 50%, második 100%).

Mai bejegyzésem főszereplője azonban a Jubileumi Osztag piros színű tagja, Harris testvér, aki elkészült. S hogy miért lett ő Frosty a hóember, azt mindjárt láthatjátok is:

Miután rettentő gondosan kifestettem, lelakkoztam a kissé archív GW-s matt lakkommal, ami, mint rögtön kiderült, már bedöglött, és ezt a remek antikolt effektet helyezte el a figurán. Ha ez lett volna a cél, tapsikolnék örömömben, de hát nem ez volt. Sajna. Úgyhogy lakk a kukába, figura meg szegény így marad. De legalább látszik rajta, hogy veterán, kb. úgy néz ki, mintha tíz éve festettem volna…

A többiekkel vigyázni fogok.

A Jubileumi Osztag – 3. rész

Jónapot, jó szurkolást!

Sikerült alaposan elmaradnom a díszpintyekkel, pedig szerettem volna haladni. Aztán múlt pénteken meg persze, amikor szépen rákészültem, hogy lefotózom a figurákat, kiderült, hogy lemerültek az aksik a fényképezőgépben. Szóval, végül sokszoros késéssel, nagy nehézségek árán jött össze ez a bejegyzés. Lássuk hát modelleket:


Harrist festegettem kicsit (Domi Howling Griffon katonabácsijával együtt), minek eredményeképp a páncél végleges, már csak a többi alkatrészét kell kifesteni. A színminta abszolút klasszikus (90-es évek GW), nagy kihúzásokkal, hasonlóan, ahogy Laca egész seregét festettem. Ott mondjuk általában nem húztam ki ennyire az éleket, inkább csak szárazecseteltem, de most rászántam az időt rendesen. Ha végre lesz alkalmam, festem tovább, az arcára különösen kíváncsi vagyok.

Kitt testvér baltája alakul, nem áll már olyan bénán, mert megcsapoltam. E mellett úgy döntöttem, hogy nem vacakolok a lábfejeivel, levágom, és kap újat gyurmából (GW Green Stuff). Egyelőre így néz ki, a következő lépésben méretre reszelem és megkapja a csizma peremét is.

Reeves új lába elkészült, sőt talpat is kapott. Szvsz egész pofás lett, a kis béna régi csizmák stílusát sikerült hozni teljes mértékben. :-) A lefaragott sisak helyett kapott két gránátot, hogy ne legyen olyan üres az az oldala. Már csak a festés hiányzik…

Kapitány testvér kardját meglepően jól sikerült kiputtyzni, aminek nagyon örülök. Nem voltam biztos benne, hogy ennyire illesztésmentesen sikerül kipótolni a nagy lyukat a kardján, de egyáltalán nem látszik. Keresgéltem a bitboxban, hogy valami csicsát még rakjak rá, de nem találtam megfelelőt (az új kiegészítők nagyon frankók, de sajnos túl nagyok). Marad így, majd festek rá mindenfélét.

Sok héttel az indulás után így áll a projekt, ami nem túl erős haladásilag, úgyhogy jó lesz belehúzni…

Domi és a hobby – 1. rész

Jó napot,  jó szurkolást!

Kicsit eltűntem az elmúlt hónapban , de sajnos volt egy elég kellemetlen problémám holmi feledékeny lakóval meg nemfizetésen felháborodott lakásszövetkezettel, aztán ez eléggé elhúzódott, plusz a romeltakarítás is időbe került… Most meg próbálom magam utolérni mindenféle területen, és lassan rendbe is jövök. Vagyis lesz a megszokott tartalom is, történelem-óra, meg Jubileumi Osztag is, már csak napok kérdése.

Addig pedig pár szó az utánpótlás-képzésről, amit nem lehet elég korán kezdeni. :-) Domi fiam ugyanis a múlt szombaton kifestett egy űrgárdista figurát, ami hallatlan büszkeséggel tölt el, ezért aztán meg is mutatom, hogy volt:

Szép, ugye? :-)

Mindezt ő találta ki, nem apa erőltette, úgyhogy kapott egy kis előkét, meg a mama üvegfestékeiből egy készletet (mert ez a GW-s akrillal ellentétben kijön a ruhából), és már festhetett is. A hobbyhoz való vonzódása már korábban is megnyilvánult (a fúrás jó ideje nagy szerelem nála, így aztán már kifúratlan bolter-cső nincs is otthon :-) ), de a festésre eddig még nem került sor. A kockadobálás még csak úgy megy, hogy jó messzire, meg be az ágy alá, de ezen még dolgozunk. :-)

Elkezdtem neki én is festeni egy űrgárdistát, először sárgára, mert az a kedvenc színe, de aztán kijelentette, hogy “csunya”, úgyhogy negyedelem pirossal (á lá Howling Griffons) vagy zölddel (Császári Brokkolik). Még meglátjuk. Mutattam neki az SM Kódexet, hogy melyik kifestés tetszik, plusz a Horus Heresy albumot, ezekből persze a Night Lords meg az Emperor’s Children volt a nyerő (különösen az előbbi). Na, majd kap egy-egy ilyet is (tényleg, eladó AoBR SM osztaga nincs valakinek?).

A nagy tervem, hogy max. tizedik születésnapjára majd megkapja szépen az egyelőre jól elrejtett  Warhammer Quest dobozt, szépen lefordított szabálykönyvvel, kártyákkal, egy halom kifestett figurával. Aztán majd játszunk együtt szépen. Addig már csak olyan 3160-at kell aludni…

A Jubileumi Osztag – 1. rész

Ismét itt, és már megint a régi brunyi figuráimmal! :-)

Mint az előző bejegyzésben írtam, a Warhammer 40k 25 éves évfordulója alkalmából nekikezdek egy ötfős régi osztag kifestésének. Mutattam is képet a figukról, most lássuk őket részletesen! Az a tervem, hogy minden héten megmutatom, hol járok a munkában, hátha előbb-utóbb más is kedvet kap hasonló projekthez!

Lássuk hát, kikről is lesz ma szó:


Első páciensünk nagyon öreg, kb. 1990-ben született, és a keresztségben a “Brother Harris” nevet kapta, majd az első “nagy” katalógusba kerülve már csak “Bolter 13″ néven hivatkoztak rá. Ő már sínen van, megy Laca barátom Blood Angel seregébe, csak még be kell fejezni a festését.

Brother Kitt, aki szintén egyidős Harrissel, és katalógusokban “Power Axe 2″ néven futott. Vele még lesz tennivaló, nem is kevés, mert a bal vállapja (pont a szegecses) kissé el van öntve, úgyhogy kis faragás vár még itt rá. A fegyvere sem tetszik, ezért lecserélem egy kellőképp brutális láncbaltára (chain axe), minek alapján besorol a Világfalók légiójába, és valszeg a képen nem látható, bal lapockáján hurcolt lőszeres (vagy uzsonnás) táskáját lecserélem egy Berza fejre, amiről persze lereszelem a nyuszifüleket. Végül persze eredeti seregétől függetlenül fekete lesz, és a Mortis légiót fogja erősíteni (hogy miként, nem tudom, elég hülye fegyverzete van hozzá).

Brother Reeves, később már csak “Bolter 14″. Neki volt motoros kiadása is, az Özönvíz előtti oldalkocsi motorhoz adták. Rajta is faragok, mert a jobb oldalán kissé elmosódottan látható sisakja rettentő béna, úgyhogy azt lefaragom. Jah, és ő is, meg Kitt is kapnak egy kis lábfej-hosszabbítást, mert a többi csókához képest nagyon kicsi a lábfejük. Mintha nem is páncélban lenne. Az meg kissé (nagyon) szerencsétlenül néz ki.

A Kapitány (akit “Commander Gabesz” néven emlegettünk, mert hasonlít az arca a legendás Gabeszre) . Ő jó lesz így, maximum a kardot puttyzom ki, vagy lecserélem, mert – bár a koncepció jópofa – a megvalósítás nem sikerült túl jól a fiúknak. Mást nem tervezek, egyszerű de – szerintem – nagyszerű.

A terminátor-jelvényes és energiakesztyűs csóka, nagy kedvencem, akit kb. tizenöt éve nem vettem meg, és nem is láttam csak képen azóta sem (ám most Laca barátom nagy-nagy örömömre megszerezte nekem). Rajta végképp semmit sem változtatok, nagyon szép modell, marad így. Ehhez hasonló lesz a talp a többieknél is, kövek, összetört régi-régi koponyás szimbólumok, meg az anyaföld, kis műfűvel.

Ők lesznek hát a hétről-hétre ismétlődő szappanopera szereplői, akikkel gyakran találkozhattok ezeken az oldalakon, míg végre el nem készülnek. Jövő héten meglátjuk, mire jutok velük…

Mortis veteránok – a kezdő állapot

Jónapot ma is!

Tegnap a színmintában kértem tanácsot, ma meg mutatom, kikről van szó:

1. A “médiasztár” Ultra tankparancsnok, gyalog. Magán a babán sok varia nem lesz, de a jobb kezében cserélem a pisztolyt egy kombi-fegyverre (lángszóró). Minden más marad, még lehet, hogy az Ultra jelek is.

2. Öreg farkas, fegyverek nélkül. Ő lesz az őrmi, marad rajta a Wolf minta, a jobb kezébe egy dárdát tervezek (energiafegyver) vagy villanyos kalapácsot. Még vacillálok (vagy majd mágnesezek).

3. Az Iron Warrior parancsnok. Róla a káosz-jeleket reszelem le, és kap egy normál hátizsákot. Ja, és a jobb kezét is cserélem, az eredeti szvsz elég béna. Az IW jelek maradnak, ő lesz a maradék lojalista frakció.

4. A Mark4-es srác. Marad így, de kicsit kidíszítem a páncélját, kap gránátokat, lőszeres-táskát, stb. Fegyvernek pedig egy jó boltert.

5. A Mark1-es srác. Rajta nem variálok, marad így. Tetszik a modell, na.

6. A Templomos. Az ő eredeti jobb keze is megvan valahol, de van némi kísértés bennem, hogy ne a kissé hülyén tartott kardos keze legyen, hanem kicserélem egy másikra (mondjuk buzogányra).

7. Csőrös kartárs. Neki van valahol egy melta puskája, csak elő kell keresni. A vállapjai hiányoznak, meg talán néhány díszítés, aztán mehet lövöldözni.

8. Varia-páncélos barátunk középen. Neki is kell még némi csilivili, plusz a vállán dolgozok még, hogy legyen rajta sok-sok szegecs.

9. Mark7-es kolléga: ő is nagyrészt kész, csak még a vállapok szegélyére szeretnék pár szegecset, meg megtalálni a bal kezét a scannerrel.

Fentieken kívül még jár mindenkinek egy kis címerpajzs (mint az utolsó harcoson), meg copf a feje tetejére. E mellett, még némi varia lesz a bolterekkel is, pontosabban a bolterek egy részének tárait szeretném megcsinálni a mostanában divatos “dobozos” formára. Talpak és hátizsákok tekintetében pedig a következőt tervezem:

Mindegyik talpon lesz egy fantasy-s csontvázharcos-pajzs, és körülötte valami minta, mintha egy templom padlójából származna. Persze mindegyik kicsit más. Még azon agyalok, hogy ez a szín jó lesz-e rá, vagy legyen szürkés a kő, esetleg minden második kő legyen-e alvadtvér-színű, és a pajzs bronzos. Még kitalálom.

A hátizsák káoszos, csak leszedtem a nagy, kiálló karokat, és birodalmi kipufogót raktam a helyére.

Ja, és hiányzik egy ember, rajta még gondolkodom, hogy milyen legyen. Elvetemült ötletem, hogy az “Armour through the Ages” készletből az MK3-as csóka kezeit kicserélem bolteresre, de ezen még gondolkodok egy kicsit (pedig vonz az ötlet, hogy az osztagban legyen négy fém MK3-as páncél… :-) ).

WordPress Themes