Pre-Heresy mánia

- Miez? Kiez? És miért? – kérdezhetné az avatatlan olvasó (de nem kérdezi, mert körülményes hozzászólást írni, aztán a franc fog vele foglalkozni. Definiáljuk tehát első körben, hogy miről is lesz szó (“miez, kiez”): Azóta, hogy a Black Library pár éve elkezdte kiadogatni a (soha véget nem érő) Horus Heresy sorozatát, egyre több játékos (de méginkább modellező) kezd a Horus eretnekség előtti figurákat konvertálgatni. Ezt lovagolta (és lovagolja) meg a ForgeWorld is az egyre bővülő Mark 2-6 páncélos űrgárdista kínálatával is. Kíváncsi vagyok, mikor adják ki új kiegészítőnek az Eretnekség korabeli WH30.000 játékot…

A “miért?” kérdésre meg az a válasz, hogy azért, mert szépek  és egyediek a modellek, és vonzó a korszak annak, akit inkább a játék háttere, és nem csak a stratégiai része fog meg. Annak idején, amikor én a hobbit kezdtem, az FMH-s klubban sokkal több szó esett a háttérről, mint a taktikáról – ehhez biztos hozzájárult, hogy a legtöbben előtte szerepjátszottak, és a mellett kezdtek el 40k-t vagy a Fantasyt játszani. E mellett,  modellezési kihívás is a dolog (persze ha nem veszed meg a FW modelleket). Szóval az olyan mániákusoknak való, mint én is, akik inkább a hangulatra, “fluffra” koncentrálnak, és/vagy pedig azoknak, akik egyedi sereget akarnak maguknak (poén pl. normál SM szabályokkal Pre-Heresy Emperor’s Children sereget hozni, az eredeti, lilás színmintával).

Ha valakit érdekel a 40K világa, akkor az Eretnekség eléggé megkerülhetetlen téma, hiszen itt romlott el minden, innentől jött a felvilágosodás és a Császár szép(?) elképzelései helyett a grimdark jövő. Kis reklámként megemlítem ismét a könyveket, melyek elég lassan gombolyítják a cselekményt, de sokminden kiderül belőlük, és messze túlmutatnak az átlagos 40k-s regényeknél, ahol adott a küldetés, mennek, küzdenek, jönnek a csavarok, és a végén teljesítik, de azért valamit vesztenek így is.

Néhány oldal azoknak, akik kedvet kaptak, és nézegetnének ilyen figurákat, vagy tudnának meg érdekes dolgokat a 40. évezred “múltjából”:

The Great Crusade (http://z15.invisionfree.com/The_Great_Crusade/index.php?act=idx)

Portál a rajongóknak, vitatémákkal, seregbemutatókkal, konverziós ötletekkel, alkatrész-beszerzési tippekkel, és mindenféle egyéb hasznos írással. A figurák néha borzalmasan vannak kifestve, de gyöngyszemek is akadnak köztük, jócskán.

Before the Heresy (http://beforetheheresy.blogspot.com/)

Ide azokat a bloggereket gyűjti a tulaj, akik épp dolgoznak egy-egy PH seregen. Automatikus frissüléssel, most épp gyengélkedőben (de érdemes visszalapozni is).

My Wargame (http://www.mywargame.com/)

A srác nagyon szépeket modellez, és vannak útmutatói is ahhoz, hogy hogyan gyártsunk MK1-5 páncélos modelleket. Ezek elég ütősek, és nagyon munkásak…

Master of the Forge (http://masteroftheforge.com/)

Lamenter kollégáról már írtam korábban, ő bérbe modellez “artscale” (vagyis nagyjából a normális arányoknak megfelelő) űrgárdista modelleket, főként PH páncélzatban. Nagyon jó dolgokat lehet eltanulni tőle!

Ésmég: érdemes beszerezni a Horus Heresy: Collected Visions c. albumot, garantáltan szikét ragadtok tőle!

Mortis veteránok – a kezdő állapot

Jónapot ma is!

Tegnap a színmintában kértem tanácsot, ma meg mutatom, kikről van szó:

1. A “médiasztár” Ultra tankparancsnok, gyalog. Magán a babán sok varia nem lesz, de a jobb kezében cserélem a pisztolyt egy kombi-fegyverre (lángszóró). Minden más marad, még lehet, hogy az Ultra jelek is.

2. Öreg farkas, fegyverek nélkül. Ő lesz az őrmi, marad rajta a Wolf minta, a jobb kezébe egy dárdát tervezek (energiafegyver) vagy villanyos kalapácsot. Még vacillálok (vagy majd mágnesezek).

3. Az Iron Warrior parancsnok. Róla a káosz-jeleket reszelem le, és kap egy normál hátizsákot. Ja, és a jobb kezét is cserélem, az eredeti szvsz elég béna. Az IW jelek maradnak, ő lesz a maradék lojalista frakció.

4. A Mark4-es srác. Marad így, de kicsit kidíszítem a páncélját, kap gránátokat, lőszeres-táskát, stb. Fegyvernek pedig egy jó boltert.

5. A Mark1-es srác. Rajta nem variálok, marad így. Tetszik a modell, na.

6. A Templomos. Az ő eredeti jobb keze is megvan valahol, de van némi kísértés bennem, hogy ne a kissé hülyén tartott kardos keze legyen, hanem kicserélem egy másikra (mondjuk buzogányra).

7. Csőrös kartárs. Neki van valahol egy melta puskája, csak elő kell keresni. A vállapjai hiányoznak, meg talán néhány díszítés, aztán mehet lövöldözni.

8. Varia-páncélos barátunk középen. Neki is kell még némi csilivili, plusz a vállán dolgozok még, hogy legyen rajta sok-sok szegecs.

9. Mark7-es kolléga: ő is nagyrészt kész, csak még a vállapok szegélyére szeretnék pár szegecset, meg megtalálni a bal kezét a scannerrel.

Fentieken kívül még jár mindenkinek egy kis címerpajzs (mint az utolsó harcoson), meg copf a feje tetejére. E mellett, még némi varia lesz a bolterekkel is, pontosabban a bolterek egy részének tárait szeretném megcsinálni a mostanában divatos “dobozos” formára. Talpak és hátizsákok tekintetében pedig a következőt tervezem:

Mindegyik talpon lesz egy fantasy-s csontvázharcos-pajzs, és körülötte valami minta, mintha egy templom padlójából származna. Persze mindegyik kicsit más. Még azon agyalok, hogy ez a szín jó lesz-e rá, vagy legyen szürkés a kő, esetleg minden második kő legyen-e alvadtvér-színű, és a pajzs bronzos. Még kitalálom.

A hátizsák káoszos, csak leszedtem a nagy, kiálló karokat, és birodalmi kipufogót raktam a helyére.

Ja, és hiányzik egy ember, rajta még gondolkodom, hogy milyen legyen. Elvetemült ötletem, hogy az “Armour through the Ages” készletből az MK3-as csóka kezeit kicserélem bolteresre, de ezen még gondolkodok egy kicsit (pedig vonz az ötlet, hogy az osztagban legyen négy fém MK3-as páncél… :-) ).

Mortis veteránok – gyors kérdés

Hahó!

Nagy elszánással készülök egy Sternguard osztag összerakására a Games Day-re, és fő a fejem, hogy milyen legyen a modellek színmintája. A Bolter and Chainsword oldalon festegettem az SM Painterrel, és négy színmintát is kikevertem:

Szerintetek melyik a legjobb?

WordPress Themes