Blogok, modellek, érdekességek

Jónapot, jó szurkolást!

Pár érdekes dolgot találtam az elmúlt hetekben, amikor (ahelyett, hogy a 40k-s történelemkönyvet, vagy a könyvkritikákat írtam voltam) két meló között kellemesen lefáradva a neten szörföztem.  Olvassátok ti is, mert érdekes és érdemes!
Mindjárt az első, ami nagyon eltalált, egy cikk a From the Warp oldalról (amit egyébként is érdemes nézegetni, nagyon szépen fest és konvertál a csóka, sőt, még részletesen meg is mutatja, hogy kell):

A 7 leggyakoribb dolog, amit akkor csinálsz, ha nincs időd a hobbidra

Amikor nincs időd vagy lehetőséged játszani, modellezni, vagy festeni, akkor kénytelen vagy más, hobbihoz kapcsolódó dolgokat csinálni, melyek nem túl produktívak, de legalább az időd elveszik.

1. Folyamatosan kedvenc weboldalaidat bújod, akár van rajta frissítés, akár nincs

…és még akkor is mindennap rájuk klikkelsz, ha tudod, hogy úgysem találsz rajtuk semmi újat. Ki tudja, hátha mégis?

2. Ráklikkelsz minden linkre, amit találsz, és az agyhalálig követed őket

Olyan linkekre klikkelsz, melyeket egyébként nem néznél meg, majd a hivatkozott oldalon is végigklikkelsz minden linket, és addig követed őket, míg azt nem veszed észre, hogy már a dél-amerikai tengeri csikók várható életkoráról olvasol…

3. Beírsz minden nagyobb fórumba

Gondolod, hogy csak öt perc, amíg belekukkantasz minden téged érdeklő topicba, de aztán egyszer csak már Warmachine tanácsokat osztogatsz, pedig nem is játszod a játékot. Még rosszabb, hogy a következő percben már azt elemzed, hogy érdemes-e légzőmaszkkal felszerelni egy űrgárdista taktikai osztagot, arra az esetre, ha elvesztik sisakjukat, és közben nem foglalkozol azzal a lényegtelen ténnyel, hogy ez az opció nem szerepel a Kódexben.

4. Nagy terveket tűzöl ki magad elé, majd ezeket is elveted még nagyobb tervek kedvéért

Igaz, hogy se pénzed, se időd rá, de mégis megtervezel egy 34000 pontos Csatanővér sereget, amelyikhez minden egyes modellt konvertálni fogsz. Ezután ezerszer kijavítod a sereglistát, majd nekilátsz, hogy alaposan átnézd a Forge World oldalát, és kitaláld, hány titánt kell melléjük beszerezned, hogy egy Apokalipszis csatához is jók legyenek.

5. Csinosítod a blogodat

Ez mindig jól indul, de aztán hirtelen azt veszed észre, hogy éppen egy sarkvidéki élőkamerás alkalmazást akarsz beépíteni, mert a jegesmedvék nagyon passzolnak a Sötét Elda seregedhez, vagy legalábbis tegnap éjszaka még annak látszottak…

6. Még véletlenül sem csinálsz semmi hasznosat

Habár megtehetnéd, hogy végignézed, melyik festéked száradt be, és melyik menthető, vagy rendezgethetnéd az alkatrészeidet, mégsem teszed, mert nem akarod felborítani a kényes egyensúlyt, ahogy a szekrényedbe zsúfoltad őket. Különben is, ha rendet raksz, hogy fogod megtalálni, ami kell?

7. A GW videóit bámulod (újra), hátha elsiklottál valami felett

Miután meggyőződéseddé vált, hogy valami érdekeset biztosan nem vettél észre, megnézed ezredszer is a Káoszdémon / Dark Vengeance előzetest a GW oldalán, hátha van benne valami új részlet, amit az elmúlt 3 percben raktak bele, amióta nem néztél rá.
Hát igen, az 5-öst és 7-est kivéve általában én is így járok, megfejelve egy kis CastleVille-lel… Na jó, néha blogolok is, sőt, néha még hasznosakat is. :-)

Aztán.
Találtam egy olyat, amitől leestem a székről:

LEGO Land Raider

Sőt. Nem csak LR, hanem Predator, űrgárdisták, és egy halom ork járművekkel.
Noooormális? Biztos nem, de nagyon jó!
Ésmég.

Két új link, amit érdemes megnézni

Tabletop Fix - A legújabb modelleket gyűjti egy blogba, szinte minden figuragyártótól. Naponta többször (!) frissül, elképesztő mennyiségű szépséggel. Mindenképp érdemes megnézni, kiegészítőnek, új seregnek, alkatrésznek, ami csak kellhet!
GMM Studios – Bérfestős bagázs, fantasztikusan festett modellekkel. Motivációnak kiváló!
Végül pedig:

Konverziós/festős ötleteket várok, küldjetek, ha van!

Karácsony még messze van, de a jelenlegi festési sebességemmel már elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan csináljam meg az ajándékul szánt modellt:
Laca Véres Angyal seregébe lesz, ennek fényében várok ötleteket! Konvertálás, festés, minden jöhet! Kíváncsi vagyok, mit javasoltok?
Na ennyit mára belőlem, menjetek szépen festeni/játszani (ha ráértek).

A Warhammer 40000 világának történelme 5. rész – A Császár (2)

A Nagy Keresztes Hadjárat

A Föld meghódítása után a Császár az emberlakta Galaxis egyesítését (és ahol szükséges, visszahódítását) tűzte ki célul. Tervei támogatására létrehozta az Adeptus Astra Telepathicát, azt a szervezetet, mely az asztropatákat képezte és foglalkoztatta, hogy ezzel tegye lehetővé a hatékony és gyors kommunikációt a távoli világok között. Ezután vezetésével létrejött az Astromican, mely egy hihetetlenül erős pszichikus világítótoronyként mutatta az irányt a navigátoroknak a hipertérbeli utazás során. Ezzel az űrhajók sokkal biztonságosabban utazhattak az Immatériumban, és hamarabb érhették el céljukat.
A Galaxis meghódításához katonák és megfelelő vezérek is kellettek, méghozzá jobbak, mint a kiszámíthatatlan Villámharcosok, ezért a Császár újabb szuperkatonák kifejlesztésébe fogott. Első lépésként húsz legyőzhetetlen, halhatatlan vezér létrehozásába fogott a Himalája alatti titkos laboratóriumában. Ők lettek a Primarchák, akik mindegyikét saját, egyedi génmintája alapján készítette el, más és más képességekkel, tulajdonságokkal ruházva fel őket, különböző feladatok végrehajtása céljából. Valami azonban balul ütött ki, míg a csecsemők mesterséges anyaméheikben növekedtek, és az őket tartalmazó tartályok szétszóródtak a Galaxisban. Ez szinte bizonyosan a Káosz erőinek ármánykodása révén történt így, akik jogosan félték a Császárt, és törekvéseit a Rend terjesztésére az Univerzumban.
A Császárt nagy szomorúság töltötte el, hogy terve így kudarcba fulladt, de aztán hamarosan nekilátott, hogy a Primarchák génmintája alapján létrehozza a szuperkatonák húsz légióját, akik hódításait segítik. Ők lettek az űrgárdisták, kik nem bírtak olyan hatalmas erőkkel, mint vezéreik, de az átlag-harcosokhoz képest sokkal jobbak voltak. A laboratóriumokban kifejlesztett, majd sokszorosított génmintákat harcos nemzetek fiatal sarjaiba ültették, akik az akkor elérhető legjobb kiképzést és felszerelést kapták.
Miután új hadtestei felálltak, a Császár nekilátott a Naprendszer visszahódításának. Űrgárdistái elűzték az idegen kalózokat a Szaturnusz és Jupiter holdjairól, és újra kapcsolatot teremtettek a Marssal. Ez a lépés különösen fontos volt, mert a Vörös Bolygón letelepedett Cult Mechanicum végre ismét kapcsolatba került és együttműködött a Földön maradt emberekkel. A megkötött Marsi Egyezmény révén a tech-papok tudásukat ismét az emberiség fejlődésének szolgálatába állították, és termelő-kapacitásukat a Császár terveinek szolgálatába állították. Cserébe jogot kaptak arra, hogy a formálódó új Birodalmon belül ők legyenek a tudás letéteményesei, és Adeptus Mechanicum néven ők felügyelhessenek minden tudományos és technikai folyamatot.
Erre az időszakra tehető, hogy Slaanesh megszületésével és az eldák hanyatlásával párhuzamosan a Naprendszert és a többi emberlakta világot elválasztó hipertérbeli viharok elcsitultak. Nem volt hát akadálya, hogy megindulhasson a Nagy Keresztes Hadjárat, és a Császár seregei újra egyesíthessék a Galaxisban szétszóródott emberiséget!
Az új Birodalom seregei Felfedező Flottákba szervezve indultak más és más irányokba, hogy újra felfedezzék és meghódítsák az Univerzumot. Sok bolygórendszer önként csatlakozott, de voltak olyanok is, melyeket harccal kellett csatlakozásra bírni. Az űrgárdistáknak és a Mechanicum új harci gépezeteinek azonban egyetlen bolygó sem tudott ellenállni. A Császár sajnálta ugyan a véráldozatot, de tudta, hogy az emberiség csak egységesen szállhat szembe az ellenséges fajokkal és a Káosz Erőivel. A hódítások révén gyorsan bővült a Birodalom, és így a Flották is egyre hatalmasabbak és számosabbak lettek. Lassan sikerült megtalálni az elveszett Primarchákat is, akik átvehették a génmintájuk alapján létrehozott űrgárdista légiók vezetését. Együttesen aztán számtalan világra terjesztették ki a Birodalom uralmát, és plántálták lakóik fejébe a Birodalmi Igazságot, mint egyetlen érvényes szellemi vezérlő elvet.
A Birodalmi Igazság egy ateista eszmerendszer volt, mely a tudományt és a technológiai haladást állította a középpontba, és le kívánt számolni mindenfajta babonasággal és vallásos hittel. A Császár a Földön már korábban felszámolt mindennemű vallást, és leromboltatta az összes templomot, mert hite szerint csak így volt biztosítható a felvilágosult, haladó emberiség jövője. A Birodalmi Igazság másik fontos alapvetése az idegen fajokkal szembeni zéró tolerancia elve volt: miután az idegen fajok, melyekkel az emberiség találkozott, mind vagy nyíltan ellenségesek voltak, vagy pedig jövőbeli fenyegetést jelentettek az Univerzum feletti emberi utalom számára, a Felfedező Flották minden új fajt azonnal kiirtottak, ha csak a legkisebb mértékben is veszélyesnek látszottak.
A Birodalmi Igazság még egy dologban volt nagyon szigorú: habár támogatta a technológiai fejlődést, a gépi mesterséges intelligencia kifejlesztését teljes mértékben tiltotta. A Császár emlékezett azokra az időkre, amikor a gondolkodó gépek az emberiség ellen fordultak, és tudta, mekkora pusztítással járt az ellenük vívott háború, ezért el akarta kerülni, hogy ez még egyszer előfordulhasson. Így ha a Felfedező Flották egy olyan világra találtak, ahol az emberek ilyen gépezeteket alkalmaztak, kiirtották a teljes lakosságát, nehogy tiltott technológiájukkal megfertőzzék a Birodalom többi részét is.

A Nikaeai Zsinat

Ahogy teltek az évek, és a Nagy Keresztes Hadjárat egyre több emberlakta világot csatolt a Birodalomhoz, a Császár seregei egyre több helyen találkoztak különös erőkkel bíró „boszorkánymesterekkel”, akik ismeretlen, „felsőbb” hatalmak rabigáját kényszerítették a lakosságra, és akik ellen még az űrgárdisták fegyverei sem bizonyultak túl hatásosak. Ezek valójában a Káosz isteneinek hívei voltak, akik démon-uraiktól kapott képességeik segítségével dacoltak a birodalmiakkal. Sokan emlékeztek még arra is, hogy a Viszály Korának végén azok, akik nem tudták kontrollálni pszichikus képességeiket, ugyanígy a démonok játékszereivé váltak, s rajtuk keresztül a Káosz erői hoztak pusztulást több bolygó teljes lakosságára. Habár a Császár volt a valaha élt legerősebb pszi-használó, és a Birodalom is sikeresen alkalmazta az ilyen képességekkel rendelkezőket (asztropatákként, navigátorokként, vagy az űrgárdista légiók könyvtárosaiként), maga is ambivalens érzésekkel küzdött: vajon kellő képzéssel és kontrollal biztonságosan használhatják-e erőiket a pszik, vagy éretlen erre az emberiség? Miután a kérdést a Birodalom több hatalmassága, sőt néhány primarcha (elsősorban Leman Russ és Mortarion) is többször feszegették, végül kénytelen volt összehívni a Nikaeai Zsinatot, ahol a két oldal képviselői megvitathatták nézeteiket.
A pszichikus képességek használata mellett legerősebben Magnus, az Ezer Ifjak légiójának primarchája érvelt, aki maga is hatalmas mágus hírében állott (ezért aztán a későbbiekben a Zsinatot úgy is emlegették, mint Magnus perét). Emiatt elsősorban Russ neheztelését váltotta ki, aki gyűlölte a boszorkányság minden formáját.* A pszi-használók úgy érveltek, hogy ezek a képességek nem jók vagy rosszak, hanem mint egy eszköz, jóra és rosszra egyaránt használhatók. Magnus a tiltás és korlátozás helyett még tovább szélesítette volna az Immatérium hatalmának tanulmányozását, és jobban kiterjesztette volna a pszik tanítását. Az ellenzők a pszi képességek használatának teljes betiltása és szankcionálása mellett kardoskodtak.
A Császár végül a szigorítás mellett tette le a voksát: megtiltotta Magnusnak, hogy további kutatásokat folytasson, és minden egyes könyvtárosnak esküt kellett tennie, hogy nem használja többet képességét.** Az űrgárdista légióknál létrehozták a Káplánok intézményét, akik a csatatestvéreik lelki üdvéért (és az ex-könyvtárosok esetében a Zsinat határozatának betartatásáért) feleltek. Magnus csalódottságában visszavonult szülőbolygójára, Prosperóra, és teljes légióját visszavonta a csatamezőkről – ők a továbbiakban már nem vettek részt a Nagy Keresztes Hadjáratban.

A Császár visszatér a Földre

Miután seregei meghódították a Galaxis nagy részét, és minden gyermekét megtalálta, a Császár visszavonult a Keresztes Hadjárat éléről a Földre, hogy egy csak általa ismert tervezetén dolgozzon. A parancsnokságot legkedvesebb fiának, Horusnak adta át, kit legelőször talált meg mind közül, s akivel évtizedekig együtt harcoltak. Horus lett a legfőbb Hadúr, s ezáltal első lett a primarchák között (akik közül nem mindegyik fogadta jól ezt a hírt, mert úgy gondolta, hogy neki járt volna a kitüntetés). Az ünnepélyes beiktatásra és a Császár búcsújára Ullanoron került sor, ahol az addig talált leghatalmasabb ork birodalmat győzték le a birodalmi seregek, több légió részvételével. A résztvevők nem tudták, de ezzel a neves eseménnyel vetették meg a Horus Eretnekség első magvait…
* Érdekes módon azonban ő is alkalmazott pszi-használókat (Rúnapapokat) saját légiójában, még a Zsinat után is, amikor ezt a Császár rendelkezése tiltotta.
** Amit aztán a Horus Eretnekség során nagyon meg is bántak, mert a Káosz oldalára átállt légiók démonokat és boszorkányságot is bevetettek a harcmezőkön, melyek ellen fegyvereik jórészt hatástalanok voltak.

WordPress Themes