A Jubileumi Osztag – 4. rész

Volt egy kis időm, és festegettem a rettentő nagy elmaradásban senyvedő modelleket. Mutatom az eredményt:

Alakulnak a srácok, mint púpos gyerek a prés alatt. Egy jótanács: ne fessetek olyan rendházat, amiben ilyen fekete modellek vannak, mert éjszaka, lámpafénynél festeni őket halál. Nem kis halál, nagy HALÁL.

Hogy miért nincsenek az élek kihúzgálva? Régebben mindig azzal kezdtem, de mire ráfestettem minden mást, pont lekoptak. Úgyhogy most a legvégén fogom kihúzni az éleket. Szárazecset helyett ráadásul, mert rájöttem, hogy az kevésbé látható, és így hiába gyorsabb a folyamat, ha a végeredmény meg nem az igazi.

De hogy hasznos is legyek, elmesélem, hogy csinálom a színes részeket:

Bolter/fémes részek:
- sötétebb fémszín (Boltgun Metal/Leadbelcher)
- fekete bemosó
- sötétebb fémszínnel az élek kihúzása vagy szárazecsetelése
- bemosás Tin Bitz/Warplock Bronze
- szárazecset ezüsttel

Arany szegecsek:
- világos barna alap
- közepesen sötét arany
- bemosás barna bemosóval
- élek kihúzása világosabb arannyal
- esetleg szárazecset nagyon világos arannyal/ezüsttel

Övtáskák/bolter barna (fa) részek:
-  sötétbarna alap
- élek kihúzása világos barnával (lehet szárazecset is, ha elég kontrasztos a két barna)
- bemosás barna bemosóval

A haladásról és a talpakról legközelebb. A hétre még tervezek egy Horus Heresy cikket is, mivel szentelit kolléga meglepett egy PDF-szabálykönyvvel, úgyhogy jön a részletes sereglista is, darabokban. Hehe.

Horus Heresy szabályok – Az űrgárdista légiók felépítése

Uborka és az Internet segítségével sikerült összerakni, hogy milyen is a HH űrgárdista sereglista. Ez egyelőre csak az áttekintés, a légió-specifikus szabályok később, a nagyon részletes leírás meg pláne (ahhoz kéne nekem egy PDF a szabálykönyvről).

Az űrgárdisták a 30. évezredben még teljesen másképp szerveződtek, mint tízezer évvel később (Roboute Guilliman reformja után). Ennek oka főként az volt, hogy egy légió átlagosan 100.000 főből állt (voltak kisebbek, mint az Ezer Ifjak, vagy a Hollógárda, akik 80.000 főt számláltak, és olyan nagy monstrumok is, mint az Ultragárdisták vagy Igehirdetők, akik 200.000 harcossal rendelkeztek).

A Légió elsőszámú vezetője minden esetben a primarcha volt, kinek génállományából harcosait létrehozták. A vezérkar tagjai voltak még a konzulok, prétorok, zászlótartók és a testőrség. A Légiók rendházakba szerveződtek, melyek száma és a benne harcolók létszáma eléggé változó volt – az egyes primarchák ebben elég szabad kezet kaptak. A rendházakat a Rendház Mestere vezeti, hozzá kapcsolódnak a konzulok, zászlótartók, és két csataszázad/hadtest. A hadtestek 500 űrgárdistából és kapcsolódó különleges egységekből állnak.

Seregösszeállítási séma:

1-3 HQ
2-6 Gyalogsági egység (Troop)
0-4 Elit egység (Elite)
0-3 Rohamosztag (Fast Attack)
0-3 Tüzérségi támogatás (Heavy Support)
1 Erődítmény (Fortification) – opcionális
1 Hadúr (Lords of War) – opcionális

Szövetséges kontingens:

1 HQ
1-2 Gyalogsági egység (Troop)
0-1 Elit egység (Elite)
0-1 Rohamosztag (Fast Attack)
0-1 Tüzérségi támogatás (Heavy Support)

A szövetséges táblázat hasonló WH 400000-es alapkönyvhöz, de ebben csak a 18 rendház, a Mechanicum és az Birodalmi Gárda van benne

HQ

Prétor (olyasmi, mint a Rendház mestere WH40000-ben, felveheti a „háborús rítusok” szabályt, ami alapján variálható a seregösszeállítási séma – mint néhány speciális karakternél  WH 40.000-ben)

Centúrió (egy olyan vezér-karaktert jelöl, melyet kilenc különféle irányban fejleszthetsz tovább:
-          Káplán
-          A Szignál Mestere (csatánként egyszer orbitális bombázást kérhet – D3 5″-es sablon S8 AP3)
-          A Légió Bajnoka
-          Vigilátor (egyfajta beszivárgó egység, Felderítő (Scout), Mesterlövész (Sniper), Szabotázs (Sabotage) – felállás után egy kiválasztott egységre ki kell dolgozni D6 S5 AP6 találatot; vehet felderítő páncélt is, akkor megkapja az  Áthaladás az akadályokon (Move through cover) és Beszivárgók (Infiltrate) szabályokat)
-          Könyvtáros
-          A Kohók Mestere (mint WH 40.000-ben)
-          Legfőbb Szanitéc
-          Ostrom-specialista
-          Moritat (Felderítő (Scout) és Ellentámadás (Counter-attack) képességekkel rendelkezik, nem lehet terminátor-páncélja, van egy egyedi képessége: Sorozatlövés (Chain Fire), amit ha használ, akkor addig lőhet a célpontra, amíg el nem találja. Nem lehet a kötelező HQ választás, és csak a Pusztító osztaghoz csatlakozhat.

Parancsnoki szakasz (nagyjából ugyanaz, mint a WH40.000-ben, háromfős, melyet plusz 2 fővel egészíthetsz ki)

Elit egységek

Veterán taktikai osztag (tízfős osztag, egy speciális képességet vehetsz nekik a következőkből: Rettenthetetlen (Fearless), Mesterlövész (Sniper), Veszett roham (Furious Charge), Átkarolás (Outflank), Tankvadászok (Tank Hunters)

Pusztító osztag (olyan tiltott fegyvereket használnak, mint a radioaktív gránátok vagy phospex bombák)

Terminátor osztag (amikor a Gyalogsági egységek pontszerzők lehetnek, akkor ők is)

Technikus konklávé (1-3 technikus egy választásként, mindegyik maximum 4 szervitorra)

Szanitéc-különítmény (1-3 szanitéc, mindegyiket egy-egy osztaghoz kell rendelned)

Rettenthetetlen különítmény (1-3 Rettenthetetlen harci robot)

„Contemptor” rettenthetetlen különítmény (1-3 „Contemptor” osztályú Rettenthetetlen harci robot)

Rapír-üteg (1-3 „Rapír” ágyú, melyet fel lehet fejleszteni Thudd- vagy Graviton-ágyúvá)

Gyalogsági egységek

Taktikai osztag (10-20 űrgárdista, nehézfegyver nélkül, „A Légió dühe” speciális szabállyal)

Rohamosztag (10-20 űrgárdista, minden ötödiknél lehet energiafegyver vagy kézi lángszóró/plazma pisztoly)

Ostrom-specialisták (10-20 űrgárdista, megerősített páncélzat (van benne egy vákuum-pajzs is, ami miatt a rontott páncélmentőket újradobhatják), ostrom-pajzsok, minden ötödiknél lehet egy speciális fegyver: gravi-puska, lézervágó, stb.)

Taktikai támogató osztag (5-10 űrgárdista, az őrmesteren kívül mindegyiknél lángszóró, melyet egyéb speciális fegyverre lehet cserélni, nem lehetnek kötelező gyalogsági választás)

Felderítő osztag (5-10 űrgárdista energiapáncélban, Felderítők (Scout), Átkarolás (Outflank) és Éles érzékek (Acute Senses), lehetnek mesterlövész-puskáik, és ha a páncéljukat felderítő-páncélra cserélik akkor megkapják az Áthaladás az akadályokon (Move through cover) és Beszivárgók (Infiltrate) szabályokat.

Rinocérosz csapatszállító (mint a normál, de lehet rajta nehéz sorozatvető, nehéz lángszóró vagy “Romboló” rakétavetővel)

Leszállóegység (mint a normál)

Rohamosztagok

Fejvadászok (5-10 űrgárdista, ellenséges parancsnoki egységek kiiktatására, különleges lövedékek, „Halálra szánva” speciális szabály, „Kedvenc ellenségem” (Preferred Enemy) szabály egy ellenséges egység vagy karakter ellen)

Motoros felderítők (3-10 motoros, „Felderítők” (Scouts) speciális szabály, minden motor ikerkapcsolt sorozatvetőkkel, melyeket ikerkapcsolt lángszóróra, hővetőre, vagy plazmapuskára cserélhet, minden harmadik űrgárdistánál lehet energiafegyver, kézi lángszóró vagy plazmapisztoly)

Nehézmotoros különítmény (1-5 nehézmotor, a nehéz sorozatvetőt nehéz lángszóróra, dupla hővetőre vagy gépágyúra cserélhetik)

Suhanó különítmény (3-10 suhanó, minden harmadik lecserélheti a nehéz sorozatvetőjét dupla hővetőre, volkit-ágyúra (30″ S6 AP5 Nehéz 2, a sérülések kidolgozása után okoz egy másodlagos sérülést is a célponton, kisebb Erővel, AP nélkül), vagy plazmaágyúra, Előrenyomulás (Deep Strike) speciális szabály)

Terepsikló különítmény (1-5 terepsikló, a nehéz sorozatvetőt nehéz lángszóróra vagy dupla hővetőre cserélhetik, tehetsz rájuk „Romboló” rakétavetőt, nehéz sorozatvetőt, plazmaágyút, gravi-puskát, valamint két nyomkövető rakétát)

„Viharsólyom” (Storm Eagle) repülő (mint WH40.000-ben)

Tüzérségi támogatás

Tüzérségi osztag (5-10 űrgárdista, mindegyiknél – őrmesternél is! – nehéz sorozatvető, amit lecserélhetnek egy másik nehézfegyverre, de mindegyiküknél ugyanolyan kell, hogy legyen: nehéz lángszóró, gépágyú, rakétavető, dupla hővető, volkite-ágyú (ld. suahnóknál), lézerágyú; mindenkinek lehet megerősített páncélja (ld. ostrom-specialisták))

„Ragadozó” különítmény (1-3 Ragadozó, minden FW opcióval, kivéve az ikerkapcsolt lézerágyú)

„Megszálló” különítmény (1-3 Megszálló, melyek bármelyike lehet Phobos vagy Proteus, és az egyik lehet Achilles is)

0-1 önjáró löveg különítmény (1-3 Viharhozó, Baziliszkusz vagy Medúza)

Védelmező (mint WH40000-ben, de lehet rajta nehéz sorozatvető, nehéz lángszóró, „Romboló” rakétavető)

„Spártai” rohamlöveg (25 fős szállító-kapacitás, négy lézerágyú, melyet Rapír rombolóra cserélhet, rohamgép, 5 test-pont)

Caestus” hajó (a normál szabályok szerint)

Hadurak

Primarchák (Horus 500 pont, Angron 400 pont, Fulgrim 380 pont, Mortarion 425 pont)

„Fellblade” szupernehéz tank (egy nagyon nagyot nagyon messzire lövő ágyúval felszerelt tank)

„Tájfun” ostromtank (lényegében egy nagy Védelmező, benga nagy ostromlöveggel)

„Viharsólyom” repülő (mint WH40.000-ben)

„Viharsólyom” csapatszállító (mint WH40.000-ben)

„Cerberus” tank-pusztító (szupernehéz Megszálló, ikerkapcsolt neutron lézer-üteggel (72″ S10 AP1 Löveg D3, Földrengető (Concussive), Visszacsapás (Feedback): ha elrontja az átütést dobj D6-tal, 1-es esetén a sugár megfordult és okoz egy átütő találatot a tankon -1-es sebzés módosítóval)

„Malcador” rohamtank (lényegében a jelenleg érvényes szabályokkal, de csak nehézlöveget és ikerkapcsolt lézertornyokat tehetsz rá)

Horus Eretnekség a ForgeWorld-től

Sejtettem… :-)

Tavaly, amikor a pre-Heresy mániáról írtam, még elmélkedtem is azon, hogy mikor adja ki a ForgeWorld játszható változatban az Eretnekség korabeli csatákat. Kicsivel több, mint egy év után erre is sor került!

Ta-damm! A Games Day-re időzített kiadás jó nagyot szólt, a hobbisták szerte a világon izgatottan várják, hogy kézhez kapják az első könyvet, és a kapcsolódó modelleket. Ehhez persze jócskán bele kell nyúlniuk a zsebükbe, mert a bőrkötéses, fém vasalásos, a szerencsés  tulajdonosok szerint gyönyörű könyv 70 fontba (25.000 Ft körül) kerül. Upsz. Erre már a gazdagabb országokban élő hobbisták egy része is morogni kezdett, hogy majd akkor kivárják a letölthető kalóz-PDF-et. Persze, ha jobban belegondolunk, mit is várhatunk a FW-től, ami amúgy is arról híres, hogy rettentő drágán árulja az egyébként nagyon szép figuráit? Heresy-korabeli sereget gyűjteni amúgy is a gazdag emberek sportja, tekintve, hogy az MK2-5-ös páncélokat megvesszük a FW-től (sok pénzért), vagy konvertáljuk őket (rengeteg munkával)…

Node mit is kapunk, ha szerzünk egy ilyen könyvet? Milyen csatákat játszhatunk? A Horus Heresy szabálykönyv-sorozat első része az Eretnekség első hadi lépéseivel, és az abban részt vevő légiókkal (Sons of Horus, World Eaters, Death Guard, Emperor’s Children) foglalkozik. Megismerhetjük a légiókat, történetüket, harci taktikáikat, és természetesen mindezeket szabályok formájában is viszontláthatjuk. E mellett új küldetések is szerepelnek a könyvben, melyekkel az  Istvaan III-as harcokat játszhatjuk újra (itt irtották ki az áruló légiók sorai közül azokat, akik nem akartak átállni Horus oldalára). A könyvekből, háttér-anyagokból ismert karakterekkel is játszhatunk, köztük természetesen a legnagyobb izgalommal várt primarchákkal is. Egy hátulütője van a dolognak: csak űrgárdisták közti összecsapásokat ír le, ráadásul csak az említett négy légió harcosainak csatáit. Így más seregek, fajok leírását nem kapjuk meg (bár szerintem ez senkinek nem jelent majd akadályt, aki mondjuk azt a nevezetes összecsapást szeretné újrajátszani, melyben Fulgrim megfojt egy elda Avatárt). A további kiadványok nyilván nyitnak majd a többi légió, és a Mechanicum vagy a Birodalmi Sereg irányába is, első körben ezek a csapatok kimaradtak.

A könyvhöz természetesen figurák is dukálnak, melyek közül a World Eater primarcha már kapható, de nemsoká jön a több is (a meglévő páncél-variánsok mellé, melyeket az FW már korábban kiadott). Ízelítőnek pár modell a FW oldaláról:

Angron, a World Eater primarcha (50Ł ~ 18.000 Ft)
Cataphractii Terminátorok (45-50Ł ~ 15 – 18.000 Ft)
MK2 páncélos parancsnoki osztag kiegészítő készlet (9Ł ~ 3.300 Ft)
MK3 páncélos parancsnoki osztag kiegészítő készlet (9Ł ~ 3.300 Ft)
MK4 páncélos parancsnoki osztag kiegészítő készlet (9Ł ~ 3.300 Ft)
A fura dizájnú Jetbike (25Ł ~ 9.000 Ft)
Fellblade tank (155Ł ~ 56.000 Ft)
Typhon tank (95Ł ~ 34.000 Ft)

Úgyhogy aki szereti, annak lesz mire gyűjteni… Még több és nagyobb képért klikkeljetek ide!

A netre folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb szabályok, részletek, úgyhogy a továbbiakban tervezek egy heti összesítést ezekről, ha van rá érdeklődés. Van? ;-)

WordPress Themes