Magyarok a Sötét Jövőben (2. rész)

Jobb híján (miután időm az nincs, mert még mindig betegeskedik a család), olvasok serényen, és épp a Graham McNeill életművön rágom át magam (Angel Exterminatus – Storm of Iron – Ultramarines Omnibus). A második Ultramarine könyvben (Warriors of Ultramar) pedig találtam egy magyar (sőt Magyar) vonatkozást, amit most jól meg is osztok veletek:

A könyvben az Ultrák a tiranidák ellen veszik fel a harcot, és hogy ne legyenek egyedül, sok IG mellé kapnak még egy századot a Mortifactor rendházból. Na és hogy hívják a nagymestert? Lord Magyar. Elég nagy LOL, nemde? Infók részletesebben:


Lord Magyar a Mortifactor (egyes helyeken Mortificator, ami megsemmisítést, kiölést jelent magyarul) rendház jelenlegi nagymestere. Csontokból készült páncélja ősi ereklye, mely olyan hatékony védelmet biztosít számára, mint egy energiapáncél. Választott fegyvere egy hatalmas kasza, ezüstszínű pengével, és csontszínű markolattal. A nagymester minden mozdulata kimért és megfontolt, mintha csak egy temetési meneten venne részt.

Rendházát a Második Alapítás során hozták létre az Ultragárdista légió egyik hadtestéből. Az alapító atya Sasebo Tezuka, aki a Császár Tarotjának segítségével választotta ki a káptalanház jövőbeli helyét, az örökké sötétbe burkolózó Posul bolygón. A rendház azóta is itt található, a Basilica Mortis kolostor-erődben, mely a bolygó felett kering.

A Mortifactorok elviekben a Codex Astartes irányvonalait követik, de nagyon erős (már-már beteges) érdeklődést táplálnak a halál, és a hozzá kapcsolódó jelképek iránt (erődjüket például mindenütt a halott csatatestvérek koponyáival és csontjaival díszítik). Rituáléikban is ezek az elemek jelennek meg, köszönhetően annak, hogy Posulon a halál kultusza virágzik, és a hagyományok szerint ennek papjai lesznek a rendház káplánjai.

Sok helyen nem történik említés a rendházról, az említett regény mellett az ötödik kiadású Tiranida Kódexben, a „Deathwatch: Rites of Battle” kiadványban, és a 3. kiadású Codex: Armageddon szabálykönyvben.

Források: Lexicanium, Warhammer Wiki


Érdekes, hogy ismét Graham McNeillnél fordult elő a “magyar” név felemlegetése, és az is, hogy az Outcast Dead c. könyvben Magyar “Osszuriták” voltak (latin alapján valami csontokkal kapcsolatos név), most meg a csontpáncélos űrgárdista nagymester. Kérdeztem az írót a FB-oldalán, hogy vajh, miért kapcsolódik ez a kettő nála más másodszor, de egyelőre nem válaszolt. Marad a rejtély…

Jövőbeli Horus Heresy újdonságok a Forgeworld-től meg pár személyes dolog

Jónapokat!

Elmaradtam az utóbbi időben a frissítésekkel, meg a cikkírással és gondolatrendezéssel, de ez az elhúzódó tél végi borongás rám telepedett, súlyosbítva azzal, hogy Domi folyton hazahozott valami évszakhoz illő nyavaját az oviból, amit aztán általában mindenki más is elkapott. Szóval, low on fuel (meg elszánás). Küldjétek a pozitív energiákat, hátha segít!

Más. Pár szó a kissé hektikusan alakuló versenyről/játékról: Eddig három kérdés volt, amire három különböző játékos kapott egy-egy pontot:

- Pufi (űrgárdista őrmesterek fegyverei)

- novakmate (Contemptor magyarítás – Behemót)

- szentelit (a “Sigillite” borítón szereplő II és XI az “elveszett” űrgárdista légiók sorozatszámai)

A további kérdések majd jönnek szépen sorban, és év végén összesítek, aztán nyer, aki a legtöbb pontot szerzi. És mi lesz a nyeremény? Ezt nem mondom meg előre, mert attól is függ, hogy ki nyer (és főleg, hogy milyen sereget gyűjt). Vagy egy érdekes-izgalmas “gyári” modellel gazdagodik, vagy konvertálok neki egyet. Ezt majd jól leegyeztetjük. ;-)

És végül, az ígért modellek. Nemrég volt a Forge World Open Day, ahol a meglévő modellek mellett a szerencsések a készülő figurákban is gyönyörködhettek. Az ügyesebbek meg le is fotózták őket. Én meg összelopkodtam, és most jól megosztom a jobbakat (a HH témakörből, természetesen). :-)

Emperor’s Children elit kardozós osztag (Palatine Blades)

Szintén a kardozós csókák

Sons of Horus veteránok (Catulan Reavers)

Szintén az SoH veteránok

Suhanó (Land Speeder), WH30K variáns

Suhanó a másik oldalról

Még suhanó…

Whirlwind WH30K

Egy újabb tank a tankszeretőknek

Űrgárdista parancsnokok (Prétorok)

Storm Eagle csapatszállító (előtérben gravi-ágyúval)

Itt meg a repcsi másik fele (egy másik ágyúval)

Személyes véleményem: A gyalogos modellek nagyon szépek, a repcsi nem rossz, még a Whirlwind is tetszik, de a suhanó fura nekem kissé. Persze, egységes a siklókkal (jetbike), de nagyon más, mint amit a HH képek alapján vártam (ld. a nemrég megjelent motorosokat). Valahogy nem illik bele a Warhammer sci-fi világába. Vagy de? Szerintetek?

WordPress Themes